Tetovaža pri 71 letih? Zakaj pa ne?

Prosti čas | okt. '21

Tetoviranje je stvar osebne odločitve, tudi če gre za skupni namen. A če je bilo to v nekem obdobju znak protesta, pripadnosti, mladostne zagnanosti, je danes postalo nekaj zelo običajnega, saj se za tetovaže ne odločajo le mladi ljudje ...

Tetoviranje je v Sloveniji postalo modno zadnjih nekaj let, prej je bila domena mlajših moških. Bralci se zagotovo spomnite, kako je med služenjem vojaškega roka v Jugoslaviji pri vojakih prevladoval trend vtetoviranih simbolov takratne države, najpogosteje kratice JNA. Če je tetovaža takrat odražala ideološko in identitetno pripadnost jugoslovanski vojski, pa so si jo po razpadu Jugoslavije številni odstranili ali prekrili. Tisti, ki jih še imate, ste verjetno opazili, da so se tetovaže raztegnile ali skrčile, izgubile barvo … Zagotovo se po kakovosti izvedbe in barve (praviloma) ne morejo kosati z današnjimi.

Ali je tetoviranje zdravo?

Ali se je pred 50 leti razmišljalo, kako tetoviranje ogroža zdravje? Seveda ne. Tega smo se začeli zavedati šele v sodobnem času, saloni in izvajalci pa morajo upoštevati stroge pogoje in so (praviloma) tudi nadzorovani. Kaj pa, če si tetovažo omisli starejša oseba? Je kakšna zdravstvena ovira? Odgovore smo poiskali pri eni izmed mojstric za tetovaže (tako je, to ni več samo moška domena izvajanja). Nika Jakop - Nixoleta iz salona Uriela Tattoo pove, da se za tetovažo lahko odloči kdor koli, le da je starejši od 18 let. »Starost ni nobena ovira. Ovire imamo samo v glavi. Seveda je koža pri starejših osebah nekoliko 'zahtevnejša', saj ji manjka elastičnost in najbrž ima tudi kako starostno pego. Vendar se vse da. Če je seveda oseba zdrava in nima kake kronične bolezni. V tem primeru se mora najprej posvetovati s svojim osebnim zdravnikom,« poudari sogovornica.

Pojasni, da se tetovaže konstantno spreminjajo, kot se spreminja tudi naša koža. Če porjavimo od sonca, se spremeni tudi barva tetovaže. Če se urežemo ali kako drugače globinsko poškodujemo kožo, se bo brazgotina poznala tudi na tatuju. Največ sprememb pa povzroči čas oziroma staranje. Že v prvem mesecu se opazi rahla razlika med svežim in zaceljenim tatujem, le-ta namreč ne bo nikoli tako intenziven kot v prvih nekaj dneh. Vsaka tetovaža se po malem širi, izgublja ostrino in delno zbledi, kar pa je popolnoma normalno, saj se naša koža redno obnavlja, proizvaja keratin, izgublja in pridobiva elastičnost.

Poseben poseg, posebna nega

Kako moramo negovati tetovažo, da bo čim dlje lepa? »Strankam svetujem redno mazanje s kremo za sončenje, saj je sonce njihov sovražnik številka ena. Pomembna je tudi nega v prvem mesecu po izdelavi. Če je izvedena pravilno, se rana lepo zaceli. Poleg tega je zelo pomemben zdrav življenjski slog, ki tetovažo in tudi kožo ohranja mladostno. Zdrava prehrana, pitje vode, nega kože z raznimi kremami, pilingi ...« pove Nika.

Pomembno je izbrati tudi dobrega tetovatorja, ki ve, kaj dela. »Pri nas nikoli ne delamo tetovaž, za katere vemo, da ne bi bile videti dobro tudi čez desetletja. Strankam je treba razložiti, da je majhen tatu z ogromno detajli videti dobro samo nekaj mesecev, preden se razširi in izgubi ostrino ter s tem tudi vse detajle. Pri tetovažah na določenih mestih, kjer je koža nekoliko bolj 'trmasta' za trajne poslikave, kot so dlani, stopala, notranja stran ustnic, se s stranko prej vedno posvetujemo, ji predstavimo vse možnosti, preden se lotimo izdelave.«

Staro tetovažo lahko osvežimo ali dodelamo. To nam lahko naredi mojster, ki jo je naredil, ali pa kateri drug. »Najpreprostejši način za osvežitev pa je piling telesa. Ta odstrani odmrle kožne celice s povrhnjice, tako tatu v trenutku pridobi nekaj prvotne ostrine in intenzivnejšo barvo. A pilinga ne delajte več kot enkrat na mesec.«

Na vprašanje, ali imajo med strankami tudi starejše od 70 let, odgovori pritrdilno, vendar jih je zelo malo. »Nikoli ne bom pozabila svoje prve starejše stranke. Poleti smo ravno odprli naš drugi studio v centru Ljubljane, ko se je na vratih pojavil starejši par, turista iz Amerike. Najprej sta rekla, da samo malo gledata, ko smo se že nekaj časa pogovarjali, pa je gospa izrazila željo o tatuju karantanskega panterja, saj naj bi imela korenine v naših krajih. Vendar je imela zadržke ravno zaradi svoje starosti. No, na koncu je gospa v svojem 71. letu dobila svoj prvi tatu na roki, in to na drugem koncu sveta,« se spominja sogovornica. »Tudi moja mentorica Uriela je naredila tetovažo starejši gospe, in sicer portret njenega vnuka. Že odkar opravljam ta poklic, prepričujem svojo babico, da bi si skupaj z mami in mano naredila družinski tatu, pa mi je še ni uspelo prepričati. Pri starejših generacijah je žal še vedno močno ukoreninjeno prepričanje, da imajo tetovaže samo zaporniki in narkomani. Pa to že nekaj časa ni več tako. Tetovaže so umetnost, ki jo vedno nosimo s seboj, so okras našega telesa, nakit, ki nam ga nikoli ni treba sneti,« je z lepo mislijo zaključila pripoved.

Najstarejši tatu

Tetoviranje oziroma trajno okraševanje telesa nikakor ni sodobna navada. Znanstveniki so odkrili tetovirane mumije, ki so stare okoli pet tisoč let. Med temi je tudi mumija Otzi, ki so jo našli leta 1991 v tirolskih gorah.

Monika Kubelj, fotografija: Osebni arhiv N. J.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media