Ali ste že slišali za dolgi covid?

Dobro počutje | okt. '21

Virus, ki povzroča koronavirusno bolezen, vedno bolj kaže svojo pravo podobo. Strokovnjaki ugotavljajo, da se pri desetih odstotkih obolelih ne glede na težo akutne faze bolezni ta podaljša v t. i. dolgi covid.

Posamično ali skupaj se pojavijo različni neprijetni pojavi: utrujenost, težko dihanje, bolečine v prsih, težave pri govoru, depresija, bolečine v mišicah, vročina in t. i. megla v možganih (brain fog), to je pojav težke koncentracije, izgube spomina in zamegljenega vida. Ti simptomi lahko trajajo do tri, šest, tudi devet mesecev, morda pa tudi dlje, kar bo pokazal šele čas. Rekonvalescenti s takimi simptomi težko delajo in se učijo. Do neke mere pomagajo splošno znana zdravila, kot so zdravila proti vročini in bolečinam, vitaminski napitki, trening spomina, pri hujših pojavih pa obisk pri specialistih.

Strokovnjaki ugotavljajo, da se nova koronavirusna bolezen nekoliko pogosteje pojavlja pri starejših, a dosedanji potek epidemije kaže, da tudi mladi niso odporni proti hujšim oblikam akutne bolezni niti pred kronično obliko te bolezni. Vsak deseti bo razvil enega ali več simptomov dolgega covida, kar je v nasprotju s prepričanjem mladih, da bodo imunost najlaže dosegli, če prebolijo covid-19, ker pri njih ne poteka v hudi obliki. Edina resna obramba pred to boleznijo je pravočasno cepljenje.

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije poudarjajo, da ni absolutno nobenega dokaza ali resnice, da bi cepljenje proti covidu-19 vplivalo na rodno sposobnost moških in žensk. Nosečnice so še posebej dovzetne za okužbo z novim koronavirusom. Zato strokovnjaki priporočajo cepljenje predvsem tistim nosečnicam, ki imajo veliko možnosti priti v stik z okuženimi. Cepijo se lahko tudi matere v času dojenja. Cepivo ne prehaja v materino mleko, protitelesa, ki jih mati ustvari proti virusu, pa prehajajo v mleko in tako zaščitijo tudi otroka. (Povzeto s spletnih strani WHO in Klinike Mayo)

Dr. Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media