Uredimo poslednje vrtove

Prosti čas | okt. '21

Slika 1: grob je pripravljen za dopolnitev s svežimi sadikami.

Tisti, ki smo izgubili ljubljeno osebo, se še posebej skrbno ukvarjamo z urejanjem grobov. Dokazano je, da je cvetje balzam za dušo in srce, zato je mogoče na tak način tudi izražati žalost in ohranjati spomin na nam ljubo osebo.

Saditev cvetlic na grobu je hkrati tudi izziv, saj želimo, da bi bil grob urejen v vseh letnih časih. Prav tako kot na okrasnih gredicah tudi na pokopališču upoštevamo, na kateri legi je grob. Ali je v senci ali bo ves dan obsijan z močnim soncem? Izbiramo odporne rastline, ki prenašajo nizke temperature in so enostavne za vzgojo.

Grob najprej očistimo, odstranimo odmrlo sezonsko cvetje in obrežemo suhe dele trajnic, da dobijo lepši videz. Po potrebi zamenjamo okrasni pesek. To je za starejše težaško delo, saj vreča tehta kar 25 kilogramov. Namesto težkega kamna lahko uporabimo lažje okrasne materiale, kot so glinopor, vulkanski pesek, barviti sekanci in okrasno lubje. Prerahljamo zemljo, dodamo svež hranilni substrat. Zdaj bomo za prazen prostor lažje predvideli, koliko novih sadik potrebujemo. Jeseni sadimo bolj na gosto, ker rastline v času do pomladi skoraj nič ne zrastejo. Za lep učinek izbiramo odrasle rastline, ki jih bo enostavno kombinirati med seboj. Po končanem opravilu rastline temeljito zalijemo.

(slika1) Obdržali smo zimsko-pomladno reso Erico carneo, ki je izredno priljubljena za zasajanje grobov, saj jo uvrščamo med nezahtevne trajnice. Z drugačno strukturo in barvo listov se ji lepo poda okrasni šaš Carex 'Evergold'. Izbrane sadike, ki jih želimo vključiti v zasaditev (predlagam cvetoče mačehe), pred sajenjem razporedimo po zemlji, da si lažje predstavljamo končni videz zasaditve. Ko smo zadovoljni, vsako sadiko posebej izlončimo in jo posadimo v zemljo.

Slika 2: Zimzelena zasaditev

(slika 2)Pritlikavi iglavci so primerni za zasaditve grobov. Brin s srebrno modrimi iglicami Juniperus squamata 'Blue Star' je kompaktnega videza, ki raste izjemno počasi. Plazeča se zelena debelačka Pachysandra terminalis je ena izmed redkih nezahtevnih rastlin, ki bo uspevala pod visokim drevesom na pokopališču. Ustreza ji popolna senca, prav tako tudi delno sončna in sončna lega. Največkrat jo uporabljamo za prekrivanje tal, saj deluje kot zastirka, ki plevelu ne pusti proste poti. Cveti belo, zato je lastnik groba za kombinacijo izbral miniaturne bele mačehe, ki se ji lepo podajo.

Slika 3: ko je prostora malo

(slika 3) Rdeče drobnocvetne mačehe, netresk in rdeči pritlikavi češmin Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' so primerni za grobove, kjer ni namenjenega veliko prostora rastlinam (na primer največ trem).

Slika 4: trikotna zasaditev

(slika 4) Festuca glauca 'Elijah Blue' je ena izmed najlepših pritlikavih jesenskih trav v modri barvi. Ko se bodo nad gosto strukturo modrikastega listja na steblih dvignila cvetna klasja, bodo le-ta dodatna popestritev. V sredini zasaditve je zimzeleni grmiček Hebe 'Frozen Flame'. Ekstremno vremensko odporne mačehe iz serije Panola se bodo razrastle v širino in spomladi s srednje velikimi cvetovi osvežile zasaditev.

Slika 5: enostavna zasaditev enakih rastlin v vrsto

(slika 5) Izberemo dve vrsti rastlin, ki sta nam všeč, in ju posadimo v eni ali več vrstah. Na fotografiji so dvobarvne drobnocvetne mačehe iz serije Endurio in trajni navadni pečnik Armeria maritima. Zimzelena trajnica, ki cveti od maja do junija, je preostali del leta lepa kombinacija ob cvetočih mačehah, ki redko ostanejo brez cvetja. Pečnik bo ob robu lepo uspeval, saj mu ugajajo peščena tla, ter dobro prenašal občasno sušo.

Ko se sezonsko cvetje poslavlja

Ne čakajmo z ureditvijo grobov. Veliko prijetnejše je na kakšen lep jesenski dan urejati grob z umirjenimi mislimi, brez naglice. Rastline, ki bodo imele na razpolago še nekaj dni lepega vremena, bodo razvile dovolj močne korenine, da bodo brez težav prezimile.

Dobra lastnost je, da jeseni posajene rastline ne potrebujejo veliko nege, saj je v tem času dovolj dežja. Je pa res, da jim je treba v sušnih obdobjih priskočiti na pomoč. Največja nevarnost je zgodaj spomladi, ko je sonce že dovolj močno, da rastline, ki imajo večjo listno maso, niso pravočasno preskrbljene z vodo. Takrat bo zalivalka z dodatkom gnojila naredila čudeže in zasaditev na grobu bo po taki oskrbi hitro oživela.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media