Pospravimo čevlje

Prosti čas | nov. '21

Predsoba je ogledalo stanovanja in križišče poti, tam se srečujemo, preoblačimo in preobuvamo. Zato naj bo svetla in prijetno urejena. Predvsem naj bo na tleh čim manj čevljev, ob katere se lahko spotaknemo ali so napoti pri odpiranju vrat. Kam torej pospraviti vso obutev?

Pospravljanja obutve se lotimo sistematsko in predvsem temeljito. Najprej vso obutev, ki jo imamo, pregledamo. Zavržemo čevlje, ki so zelo stari, jih nismo obuli že leta, so dotrajani ali celo plesnivi. Preostalo obutev očistimo in smiselno pospravimo, na primer po skupinah. Razvrstimo jih tako po letnem času kot po namenu, velikosti, tudi po tem, kako pogosto jih nosimo. Usnjene škornje na primer skrbno shranimo, da se ne pomečkajo ali niso na vlažnem. Uporabimo posebne vložke, kopita, papir in jih shranimo v škatlo ali postavimo pokonci v omaro. V boljše usnjene čevlje, ki jih dalj časa ne bomo nosili, damo lesena ali plastična kopita, s čimer bodo čevlji obdržali obliko, pospravimo jih v škatlo in omaro. Obutev za vsak dan naj bo čim bližje, tisto, ki jo nosimo občasno in sezonsko, pa lahko pospravimo tudi višje ali bolj zadaj v omari, morda v klet. Lahko si omislimo plastične prozorne škatle s pokrovom, da vidimo, kaj je v njih, a tja pospravljamo le čisto obutev. Nikar pa obutve ne odlagajmo na stopnice, saj lahko nehote stopimo nanje in pademo, še posebej, če je stopnišče slabo osvetljeno.

Poskrbimo za zračenje

Ker so tla v predsobi kdaj tudi blatna in mokra, izberemo material za tla po pameti, da se na oblogi ne dela škoda. Kosmatena obloga gotovo ni primerna, če imamo leseno oblogo, pa vsekakor poskrbimo za zaščito tal. Omislimo si posebne gumijaste ali plastične pladnje za mokre čevlje. Primeren je čisto običajen plastičen pladenj ali gumijasta podloga za zaščito predalov. Morda tudi kovinski pladenj, ki nam ga izdelajo po meri. A naj bo tak, da ga lahko očistimo in speremo.

Omara za čevlje naj ima urejeno prezračevanje z odprtinami, da se obutev v njej lahko zrači. Čevljev, ki smo jih ravnokar sezuli ali so še mokri od dežja, ne zapirajmo v škatle ali zaprto omaro. Talno gretje v predsobi pomaga pri sušenju mokre obutve. Nikar ne sušimo čevljev neposredno na radiatorju ali peči. Čevljem to škodi, lahko razpokajo, popusti tudi lepilo. Mokre sušimo na primerni razdalji blizu ogrevala ali na tleh v kurilnici. Za zimske čevlje ali smučarske čevlje si morda omislimo električne grelnike za čevlje. V vsak čevelj položimo en vložek, ki se primerno segreje, da čevelj ogreje oziroma ga osuši.

Za družino je potrebna kar velika omara za čevlje, običajno se odločimo za police in drsna ali klasična vrata. Če ni prostora, so primerne tudi priročne male omare, v katerih je nekaj parov čevljev postavljeno pokonci. Večjo in preglednejše urejeno omaro imamo lahko v garderobni sobi ali kleti.

Na trgu so najrazličnejše omarice za čevlje z raznimi mehanizmi odpiranja, obutev pa je lahko pospravljena navpično ali postrani v prekatih. Včasih izberemo tudi odprte police ali obešanke iz blaga z žepi, ki so primerne predvsem za poletne natikače, copate in čevlje z visoko peto. Sicer so police v omari za čevlje lahko tudi iz prečk ali naluknjane pločevine, da se bolje zračijo.

Kadar živimo sami, si lahko čevlje, ki so pri roki, še bolj uredimo in zmanjšamo njihovo število. Naj bodo čevlji urejeno pospravljeni na polici na taki višini, da se ni treba sklanjati ali iztegovati. Tudi obuvalna žlica naj bo pri roki. Otroke že zgodaj naučimo reda, da pospravijo svoje čevlje in copate.

Nujen je tudi stol ali klop, kamor sedemo, da se preobujemo. To je praktična rešitev, a ne le za starejše, ki se ne morejo obuvati ali sezuvati stoje, ampak tudi za vse druge, tja lahko odložimo torbo. Klop uporabimo za shranjevanje, spodaj je lahko zaprta ali odprta, s policama, škatlami, morda tja pospravimo copate. Namesto klopi je lahko v majhni predsobi morda oblazinjeni zabojček na kolesih, v katerega pospravimo copate ali rokavice. Te lahko hranimo tudi v pletenem zaboju ali košari.

Barbara Železnik Bizjak, arhitektka


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media