Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | nov. '21

OB SLUŽBO ZARADI PLAČILNE NEDISCIPLINE?

Delavec je zaposlen pri zasebniku, ki bo podjetje verjetno zaprl, saj ga zelo jezi plačilna nedisciplina. Delavec sprašuje, ali je to zadosten razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Nikakor ne gre mešati dveh vrst postopkov, ki sta do določene mere sicer resda sorodni, pa vendarle v bistvenem različni. Za odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnih razlogov mora delodajalec izkazati in po potrebi tudi dokazati obstoj razloga, ki narekuje odpoved. Poslovni razlog, ki upravičuje odpoved, se odraža kot prenehanje potrebe po delavčevem nadaljnjem delu pod pogoji pogodbe o zaposlitvi zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov na strani delodajalca. V takem primeru pripadata delavcu odpovedni rok in odpravnina, oboje je odvisno od trajanja zaposlitve pri tem delodajalcu.  

Odločitev delodajalca za zapiranje svojega podjetja pa je njegova popolnoma suverena in avtonomna odločitev in mu ni treba dokazovati poslovnega ali kakega drugega razloga. Tudi postopek odpovedi, ki poteka po 107. členu Zakona o delovnih razmerjih oziroma ZDR-1, je poenostavljen, saj varstva pred odpovedjo niso deležni niti delavci pred upokojitvijo niti invalidi ali delavci, ki so ob izteku odpovednega roka na polnem bolniškem dopustu. Le če so med zaposlenimi noseča delavka ali delavka, ki doji otroka do enega leta starosti, ali starši v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela, bi si moral delodajalec še pred zapiranjem podjetja pridobiti soglasje inšpektorja za delo.

V primeru takšne vrste odpovedi traja odpovedni rok 30 dni ne glede na trajanje zaposlitve delavca pri delodajalcu, odpravnina pa se določa enako kot pri odpovedi zaradi poslovnih razlogov, skladno s 108. členom ZDR-1. Upoštevana so dopolnjena in nezaokrožena leta delovne dobe pri zadnjem delodajalcu, ki podaja odpoved, in morebitnih njegovih pravnih prednikih, torej ne skupna delovna doba.

Za zaposlitev med enim in desetimi leti delovne dobe znaša odpravnina za vsako leto 1/5 delavčeve povprečne mesečne bruto plače iz zadnjih treh mesecev pred odpovedjo, za zaposlitev med desetimi in 20 leti znaša 1/4, za zaposlitev nad 20 let pa 1/3. ZDR-1 sicer določa maksimum pri 30 letih, kar pomeni deset delavčevih bruto plač, toda ob tem dopušča, da se v kolektivni pogodbi dejavnosti za odpravnino vrednoti tudi nad 30 let zaposlitve.

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 10. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.      


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media