Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | nov. '21

PO MOŽGANSKI KAPI

Bralka je prebolela možgansko kap. Zadnje čase ima težave s krvnim tlakom. Zjutraj je nizek (včasih 120 mm Hg), ki se po zaužitju zdravila še zniža. Pogosto ima tudi vrtoglavice. Ves čas jemlje enaka zdravila Prenesso 4 mg, Aspirin in Tulip. Nekje je prebrala, da lahko možgansko kap preprečimo tudi s pitjem kozarca tople vode pred spanjem. 

Po ishemični možganski kapi, ki je nastala zaradi ateroskleroze ožilja, lahko ponovno možgansko kap preprečimo z urejanjem krvnega tlaka (pod 130 mm Hg), holesterola (LDL pod 1,8 mmol/l), optimalnim zdravljenjem sladkorne bolezni in zdravim načinom življenja (prehrana, prenehanje kajenja, telesna dejavnost) ter rednim jemanjem predpisanih zdravil. Z upoštevanjem priporočil in ustrezno obravnavo ob nastanku bolezni lahko preprečimo več kot 90 odstotkov ponovnih možganskih kapi. Žal večina prebolelih preneha jemati zdravila zaradi prebranih neželenih učinkov ali ker imajo ob meritvah krvnega tlaka ali pregledu krvi normalne vrednosti. Toda zdravila je treba ves čas jemati, ker so normalne vrednosti posledica jemanja zdravil. Ni pa nujno, da je odmerek ali način zdravljenja ves čas enak. Zato so potrebni pregledi krvi in pregledi pri osebnem zdravniku.

Pri višji starosti lahko tudi priporočene vrednosti krvnega tlaka povzročajo težave (omotice, vrtoglavice, padce, utrujenost, zaspanost), zato krvni tlak urejamo do tiste vrednosti, ki je še varna. Vrednosti pod 120 mm Hg pri starejših povečajo tveganje za vse srčno-žilne zaplete. Zato bralki priporočam, da zmanjša odmerek zdravila Prenesso na polovico in tableto vzame zvečer. Prav je, da se o nadaljnjem zdravljenju posvetuje z osebno zdravnico. Zdravniki ne maramo, da se njihovi bolniki ravnajo po nekih »tujih« telefonskih nasvetih, zato tudi sama ne dajem navodil, ki jih bolniki ne bi uskladili z osebnimi zdravniki. Tokrat se mi zdi, da s tem nasvetom koristim.

In še glede pitja tople vode in preprečevanja možganske kapi. Primeren vnos tekočine (tudi vode) je zelo pomemben za uravnavanje skoraj vseh procesov v telesu. V starosti se občutek za žejo zmanjša, zato je treba zavestno piti več tekočine. Priporočamo najmanj 30 ml tekočine na kg telesne mase dnevno. Pri hudih okvarah srca ali ledvic se to priporočilo lahko spremeni. Navodilo o pitju tople vode pred spanjem razumem kot spodbudo k dobri hidraciji, da bi to preprečevalo nastanek možganske kapi, je pa – vsaj zame – preveč enostavno.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 8. novembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.   


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media