DD NOVEMBER

Druženje | nov. '21

GORNJA RADGONA

Društvo upokojencev Gornja Radgona je imelo že lani 70. obletnico ustanovitve, ki pa so jo zaradi zdravstvenih razmer praznovali letos poleti. V sedmih desetletjih se je v društvu zvrstilo osem predsednikov in dve predsednici. Sedanja predsednica Inge Ivanek je poudarila, da položaj upokojencev ni bil nikoli zavidljiv, zdaj so še bolj ogroženi, saj upokojenci dosegajo višjo starost in imajo zato več zdravstvenih težav.

Kot gosti so se praznovanja udeležili predsednica PPZDU Murska Sobota Vijola Bertalanič, župan Stanko Rojko in predsednik Zdusa Janez Sušnik, ki je društvu ob jubileju podelil veliko plaketo Zdusa. Posebni priznanji Zdusa pa sta prejeli dolgoletna tajnica Ivanka Hibler in pevovodkinja Dragica Černe.

Ob tej priložnosti so čestitali še zakonskim parom, ki so v času od zadnjega zbora članov praznovali zlato poroko (na fotografiji). To so Angela in Rudolf Petek, Cvetka in Ivan Kurnik, Marija in Maksimiljan Slavič, Angela in Ivan Vrbnjak, Ana in Anton Jančar pa sta v zakonu že 60 let. (Besedilo: Inge Ivanek, fotografija: Franc Klemenčič)

LJUBEČNA

Člani Društva upokojencev Ljubečna so se konec septembra zbrali na volilnem zboru. Pozitivno so ocenili delo, ki je bilo precej okrnjeno zaradi epidemioloških ukrepov. Izvedli so srečanja ob kegljanju s kroglo na vrvici in miselnih igrah, žal pa nobenega izleta, ki jih člani zelo pogrešajo. Za novega predsednika je bil izvoljen Milan Brecl. Dosedanjemu predsedniku Maksu Nagliču so se zahvalili za uspešno večletno vodenje društva in ga imenovali za častnega člana. Sprejeli so nov program dela, več pozornosti bodo posvečali druženju, izobraževanju, reševanju težav starejših krajanov in pomoči v okviru programa Starejši za starejše. (Besedilo in fotografija: Milan Brecl)

KOČEVJE

Kar 81 članic in članov Društva upokojencev Kočevje je v začetku septembra letovalo na Pagu. Animatorja Poldka in Kristijan iz turistične agencije Relax sta jim pripravila pester program dejavnosti z jutranjo telovadbo in zabavnimi igrami. Dnevi so jim minevali v poležavanju na plaži, kopanju v morju in plesnih večerih. Odpravili so se tudi na dva izleta, in sicer do rta Lun in v mestece Nin.

(Besedilo in fotografija: Barbka Bižal Kolar)

PIVKA

V Društvu upokojencev Pivka so tudi letos mednarodni dan starejših praznovali s kulturno prireditvijo. Hkrati so začeli novo sezono Krpanove bralne značke, potekala bo do 23. aprila 2022, svetovnega dneva knjige. Zloženke lahko dobite v Knjižnici Pivka, na Bibliobusu, sedežu društva ali njihovi spletni strani. (Besedilo: J. K., fotografija: A. K.)

SEMIČ

Ob Evropskem tednu mobilnosti je Društvo upokojencev Semič organiziralo dva dogodka: Kolesarsko potepanje in dvourni Jesenski pohod z ogledom zbirke kmečkega orodja ter zbirke partizanske bolnišnice Topolovec. (Besedilo in fotografija: Irena Mali) 

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je prejelo zlati grb Občine Piran za 65 let neprekinjenega delovanja in dejavno, trajno in uspešno prizadevanje na socialnem, humanitarnem, kulturnem ter športnem področju, na področju medgeneracijskega povezovanja, izobraževanja in skrbi za preventivo ter zdravo življenje starejših. Zlati grb je iz rok piranskega župana Đenia Zadkovića v imenu društva prevzel predsednik Zdravko Taškar. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

CERKLJE IN ŠENČUR

Prostovoljke in prostovoljci programa Starejši za starejše društev upokojencev Cerklje in Šenčur so se v začetku oktobra srečali v Cerkljah, si izmenjali izkušnje ter se poveselili. Pozdravila sta jih Lojzka Škerjanec, koordinatorica programa v Društvu upokojencev Cerklje, in Ciril Sitar, predsednik Društva upokojencev Šenčur, koordinator za Gorenjsko Edvard Kavčič, ki se srečanja ni mogel udeležiti, pa jim je poslal prijazno pismo. Po uradnem delu je sledilo prijetno druženje, za dobro voljo pa sta s skečem poskrbeli Anica in Francka, članici Društva upokojencev Cerklje. (Besedilo: Slavica Bučan, fotografija: Franci Erzin)

POSTOJNA IN PIVKA

V septembru so se člani in članice Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka odpravili na ekskurzijo na Notranjsko. Vodila jih je turistična vodnica Alenka Veber Rihtarjeva iz Babnega Polja. Prvi postanek so imeli v vasici Selšček, rojstnem kraju slikarja Maksima Gasparija. Nato so se odpravili v Cerknico in na Bloško planoto, raziskovali so Babno Polje, najhladnejši kraj v Sloveniji, in obiskali Rihtarjevo domačijo ter spoznavali skrivnosti Cerkniškega jezera. (Besedilo: Edvarda Sajovic, fotografija: Dušan Kafol)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Septembra je v Mariboru praznovala stoti rojstni dan Danica Mihelič, upokojena medicinska sestra instrumentarka v UKC Maribor. Rodila se je v Stražišču pri Kranju, leta 1947 pa so jo z dekretom ministrstva za zdravje poslali v mariborsko bolnico. Gospa Danica je kljub starosti zelo bistra in vitalna, krasita jo modrost in zdravo življenje. Pri svojih letih še vedno vozi avtomobil, le z omejitvijo.

Marija in Leopold Černela iz Murske Sobote sta po petdesetih letih skupnega življenja obnovila zakonske obljube v turniški cerkvi Marije Vnebovzete. Oba sta bila zaposlena v tovarni Mura, kjer je preskočila iskrica ljubezni, ki drži že več kot pol stoletja. Marija je povila hčerki Andrejo in Lidijo, zdaj imata še vnuka Žiga in Živo. Dneve si krajšata po svoje, Marija ima rada rože in rada kuha. Povedala sta, da ju še vedno povezujejo ljubezen, spoštovanje in vera.

PRAZNOVALI SO

Albina Luzar iz Društva upokojencev Gabrje je 23. septembra praznovala 90. rojstni dan v domu starejših – Penzionu Ivanež v Gabrski Gori. Albina je zelo dobrovoljna, rada zapoje, se pošali in pokramlja o aktualnih zadevah doma in po svetu.

V Društvu upokojencev Otočec so poleti obiskali dve članici, ki sta praznovali visoki jubilej.

V juliju je praznovala 90. rojstni dan Kristina Pavlin s Pahe pri Otočcu. Zaposlena je bila pri Kmetijski zadrugi Bajnof, na gradovih Struga in Otočec. Ponosna je na štiri sinove ter snahe. Osrečuje jo devet vnukov in 12 pravnukov. Rada dela na vrtu in njivi, gre tudi v vinograd. 

Olga Vidic z Otočca pa je devetdeset let dopolnila v avgustu. Še vedno kuha, peče kruh in pletenice ter dela domače rezance in štruklje in znanje prenaša na mlajše rodove. Ponosna je na svoje tri otroke ter vnukinjo in vnuka. Rada se udeležuje srečanj pri gasilcih in upokojencih.

 

Srečanje sošolcev po 50 letih

Učenke in učenci Osnovne šole Grad na Goričkem, rojeni leta 1956, so se po petdesetih letih ponovno srečali. Takrat jih je bilo petindvajset, srečanja se je udeležilo 16. Po končani osnovni šoli so večinoma ostali doma, nekateri pa so se zaposlili, spet drugi so šolanje nadaljevali v Murski Soboti in drugje. Na srečanju v Radovcih so obujali spomine na skupna šolska leta.

Besedilo in fotografija: Jože Žerdin 

Prisrčno srečanje z nekdanjimi učenci

Na sončno septembrsko soboto so se srečali nekdanji sošolci, rojeni v letih od 1947 do 1952, ki so obiskovali osnovno šolo na Dolah pri Litiji, ter nekdanji učiteljici Nežka Romih in Ivanka Sokolov. Nekateri so se tokrat prvič srečali po 55 letih in tudi več. Vsak udeleženec je za spomin prejel pesmarico Iskrice življenja 96-letnega Ignacija Kotarja, krajana Dol.

Ivanka Sokolov (na fotografiji z nekaterimi nekdanjimi učenci) je kot mlada učiteljica na Dole prišla leta 1961 iz Prlekije. Poleg tega, da je bila razredničarka 4. in 5. razreda, je v višjih razredih poučevala tudi fiziko, kemijo, angleški jezik, risanje, glasbo in vodila pevski zbor. Iskreno je povedala, da ima na Dole zelo lepe spomine, zato se s svojo družino tudi pogosto vrača v ta kraj. Takole se spominja: »Dole so bile moje prvo službeno mesto, poučevala sem do leta 1964. Še danes gojim redne stike s svojo prvo šolo in kolegicami iz tistega obdobja. Zanima me vse, kar se v tem kraju dogaja: oglarjenje, snežne razmere pozimi, medved leta 2021 in kar je še takega. Boli me praznina, ki zija na mestu, kjer je stala šola, v kateri sem poučevala in štiri leta stanovala z otrokoma. Zato mi toliko več pomenijo srečanja s prvimi generacijami učencev, ki sem jih poučevala. Hvala, dragi 'učenci', za nepozabne trenutke.«

Besedilo in fotografija: Anica Kotar in Ivanka Sokolov

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media