Boli, peče, zbada, dreveni ...

Dobro počutje | nov. '21

Kar 22 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije trpi za kronično bolečino in med temi je po raziskavi iz leta 2019 najpogostejša bolečina v križu in hrbtenici. Ko pa se pekoča bolečina ali mravljinčenje širi v zadnjico in nogo, pa govorimo o nevropatski bolečini.

Pojavi se lahko seveda kjer koli v telesu in bolniki jo opisujejo kot oster ali pekoč občutek v različnih delih telesa, včasih gre za mravljinčenje, mrazenje ali odrevenelost, ali pa je občutek podoben, kot bi nas hkrati zbadalo nešteto iglic ali stresali sunki elektrike. Običajno se bolečine pojavljajo konec dneva in se ponoči celo stopnjujejo, lahko se pojavijo spontano ali jih sproži že blag dotik.

Nevropatska bolečina nastane zaradi poškodbe ali bolezni živčevja, kar je lahko posledica sladkorne bolezni, poškodbe perifernih živcev (recimo zaradi kirurških posegov), vnetja in okužbe (na primer pasovec) ali nekaterih sprememb v hrbtenici. Vzrok je lahko tudi čezmerno pitje alkohola ter rak in njegovo zdravljenje (na primer kemoterapija, obsevanje), možganska kap, poškodba hrbtenjače ali multipla skleroza. Ker protibolečinska zdravila niso učinkovita, zdravniki pogosto predpisujejo antiepileptike ali antidepresive, pri lajšanju bolečin je predvsem pomembno čim zgodnejše prepoznavanje bolezni. Številne koristne informacije in nasvete najdete na spletni strani Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine: www.nevropatska.si. Objavljen je tudi vprašalnik, s katerim lahko preverite, ali gre tudi pri vas za nevropatsko bolečino. A. Ž.

KRATKE ZDRAVSTVENE

Cepljenje proti gripi brezplačno za vse

Zaradi upoštevanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa lani pri nas nismo imeli gripe, zato pa infektologi pričakujejo višjo obolevnost v letošnji sezoni. Ker je zelo nalezljiva bolezen ter lahko povzroči hude zaplete, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsem prebivalcem priporočajo cepljenje, ki je brezplačno za vse prebivalce. Na ta način zaščitimo sebe in omejimo širjenje virusa v družbi. Še posebej pa cepljenje proti gripi priporočajo bolnikom s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in njihovim družinskim članom, osebam z oslabljenim imunskim sistemom, ljudem s previsoko težo, tistim, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe, in starejšim od 65. let. Cepite se lahko pri izbranem osebnem zdravniku ali v ambulantah NIJZ (po predhodnem naročilu), sočasno se lahko cepite tudi proti covidu-19.

Pri zgodnjem odkritju raka je čas na vaši strani

Po podatkih slovenskega registra raka so v času epidemije covida-19 odkrili deset odstotkov manj novih obolelosti za rakom kot prej. V drugih evropskih državah so številke še višje, saj so se pri nas vse onkološke dejavnosti ves čas izvajale. To lahko pomeni zamik pri odkrivanju raka in višje stadije ob diagnozi ter slabše preživetje bolnikov z rakom. Rak je namreč najpogostejši razlog za smrt moških in drugi najpogostejši razlog za smrt žensk pri nas. Zato Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje ob mednarodni kampanji Čas je za ukrepanje vabijo k udeležbi v presejalnih programih za odkrivanja predrakavih ali rakavih sprememb na materničnem vratu (Zora), dojkah (Dora) ter na debelem črevesu in danki (Svit). Če dobite vabilo, se v dobro svojega zdravja udeležite preventivnega presejalnega pregleda. A. Ž.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media