Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | nov. '21

 LAŽJE UČENJE

Z naročnikom sva se pogovarjala o učni pomoči vnuku. Obiskuje četrti razred osnovne šole in učenje mu ne gre dobro od rok. Dedek bi mu rad pomagal, a ne ve, kako, zato me je prosil za nasvet.

Pri učenju je spomin pomemben, a ne gre vedno samo za zapomnjenje, ampak tudi druge tehnike in strategije. Miselni vzorci predstavljajo učinkovit sistem zapisovanja, kjer je sredi lista papirja napisana osrednja misel, snov ali tema, o kateri se učimo. Ključna beseda priklepa nase veliko majhnih kljuk – miselnih vezi. Takšen zapis besed je učinkovit, ker je usklajen z načinom mišljenja in delovanjem naših možganskih vzorcev. Prednosti so v možnem barvnem zapisovanju, lažjem pomnjenju, ločevanju bistva od nebistva, razvijanju sposobnosti logičnega mišljenja, oblikovanju z lastno domišljijo, iskanju ključnih pripomb in vprašanj glede obravnavane snovi. Zelo pomaga tudi podčrtovanje, tako ločujemo manj pomembne informacije od pomembnih. Z delanjem izpiskov in povzetkov snovi zmanjšamo količino podatkov na bistveno. Mnemonika je tehnika za urjenje spomina, pomeni pa tudi sklop tehnik, ki temeljijo na besedah, akronimih, ki so sestavljeni iz začetnih črk besed, ki bi se jih radi spomnili. Na primer akronim MTSK (Mangart, Triglav, Stol, Krim). Poznamo tudi sistem preoblikovanja številk v predmete. Številka ena je lahko balon, številka dve rdeča barva, številka tri plavanje, številka štiri nebo – Balon rdeče barve pluje po nebu. Lahko si sami izmislimo zgodbe, pri čemer razširimo svojo domišljijo. Pri tej metodi nanizate v zgodbi, ki ste jo sami prikrojili, seznam reči in dogodkov, ki si jih morate zapomniti. Na primer, če sta na seznamu nahrbtnik in diamant, ju lahko povežemo na takle način: Ko sem brskala po nahrbtniku, sem našla čudovit diamant.

Ne smemo pa pozabiti, da so premori del učinkovitega učenja. Brez njih si naši možgani zapomnijo veliko manj. Med urami učenja so priporočljivi nekajminutni odmori, v katerih se telesno in psihično sprostimo, pa vendar še vedno ohranimo zbranost za nadaljnje učenje. Po odmoru ponovimo predelano snov od prej, jo utrdimo in se šele potem lotimo novih vsebin.


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media