Objemov ne more nadomestiti

nov. '21

Verjetno se boste strinjali z mano, da se svet vse hitreje spreminja. Kaj vse se je spremenilo v zadnjih 30, kaj šele 50 letih in več. Če smo včasih le govorili o globalni vasi, jo zdaj živimo. V trenutku se lahko povežemo z ljudmi na drugem koncu sveta. Epidemija covida pa je digitalizacijo še pospešila. Če so se nam še nedolgo nazaj zdele napovedi, da bomo imeli težave, ker se nam bo lahko zgodilo, da bomo resnični svet zamenjali za virtualnega, se zdaj to že dogaja. Tehnologija se razvija hitreje, kot ji lahko sledimo.

Mladi imajo radi novosti, navdušeni so nad novimi tehničnimi pripomočki in jih hitro posvojijo, starejši smo do njih bolj zadržani. Tisti, ki niso nikoli delali z računalnikom, praviloma z njim tudi na stara leta ne želijo imeti opravka. Spominjam se stare mame, ki je od nekdaj živela skromno – na zemlji in od zemlje, kako se je bala radijskega sprejemnika. Ni ga ne prižigala ne ugašala, kaj šele iskala radijske postaje. S strahospoštovanjem mu je včasih prisluhnila, in ko je želela povedati, kaj je slišala, ga je onikala: »Radio so rekli.« Takrat sem bila še otrok in je nisem razumela. Kako težko bi ji bilo šele danes, ko so računalniki in pametni telefoni naš vsakdanjik.

Nova tehnologija ima tudi dobre strani, v času epidemije, ko smo se morali zapreti v svoja stanovanja, je omogočala stik s svetom in z nam dragimi ljudmi. Bilo nam je lažje, kot če ne bi imeli te možnosti. Po drugi strani pa skriva tudi pasti, zato jo moramo uporabljati z veliko mero kritičnosti in zdravo kmečko pametjo. Naj bo le v pomoč in razvedrilo. Še vedno pa sta druženje in pogovor v živo nekaj povsem drugega. Objemov in dotikov še taka tehnika ne more nadomestiti.

Lep november vam želim in ostanite zdravi.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media