Povabilo na čaj ali kavo

Dobro počutje | dec. '21

Je trenutek, ki si ga utrgamo in se mu ne moremo upreti, saj obljublja svojevrsten užitek. Nekaj majhnega, drobnega, sploh ne pravi obrok. Ne več kosilo in gotovo še ne večerja. Nekaj vmes in ravno zato tako privlačen. Ali pridete na čaj ali kavo?

Obožujem star porcelan in lične skodelice, ki jih najdem na bolšjem sejmu. Zadnje čase se brzdam in jih le še opazujem, ker zanje preprosto nimam več prostora v omari. Pa tam niso le za okras. Pred leti sem se odločila, da bodo postale del trenutkov, ko si privoščimo nekaj prazničnega glamurja, ko se pocrkljamo. In to je skoraj vsako nedeljo, pogosto pa še kdaj med tednom in vsekakor v zadnjem mesecu leta, ko si privoščimo več. Ali ko povabimo goste.

Iz omar povlečemo starinske skodelice, vrčke za mleko, skodelice z ročaji ali brez njih in okrašene žličke, izberemo sladkorne kocke in pobrskamo za kleščami zanje. Zdaj je čas za razkošje, ki si ga premalokrat privoščimo.

Kavo skuhamo v loncu in jo nato prelijemo v porcelanast vrček. Čaj naredimo podobno, le da za čaj vzamemo večjo posodo – čajnik. Skodelice za čaj so praviloma večje, medtem ko kavo ponudimo v manjših skodelicah. Obvezno imajo ročaj, to veleva sodoben bonton, medtem ko turško kavo ponudimo tudi v manjših skodelicah brez ročaja, vendar jo v tem primeru po malem nalivamo vanje.

Pravega vzdušja ni brez drobnih prigrizkov, naj si bodo sladki ali slani, da so le majhni in le za en grižljaj. V decembru pri nas diši po limonastem, sladkem, po slastnih medenih dišavah, oreščkih in cimetu. Naj zadiši tudi pri vas.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.

Fotografije: Krištof Koman

 Recepti

Orehove rožice

Za testo potrebujemo: 300 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 150 g sladkorja, 75 g mletih orehov, 175 g masla, 2 rumenjaka, žlico kisle smetane, za noževo konico cimeta in klinčkov.

Za nadev: 1 beljak, 60 g sladkorja v prahu, 50 g mletih orehov.

Priprava: Sestavine za testo zgnetemo skupaj in oblikujemo hlebček. Ovijemo ga s folijo in pospravimo v hladilnik za eno uro. Za nadev stepemo beljak v sneg, dodamo sladkor in orehe. Pečico segrejemo na 180 stopinj, dva pekača obložimo s papirjem za peko. Spočito testo tanko razvaljamo, izrežemo rožice in jih razprostremo po pekaču, na vsako pa nabrizgamo kupček nadeva. Pekač s pripravljenimi piškoti porinemo v ogreto pečico in pečemo 10 minut.

Kakavove čipke

Potrebujemo: 75 g razmehčanega masla, 75 g sladkorja v prahu, 45 g moke, 15 g kakava v prahu, 50 g mletih oreškov, vsaj za noževo konico klinčkov in cimeta.

Priprava: V posodi penasto zmešamo maslo s sladkorjem. Nanj presejemo moko, kakav, začimbe in dodamo oreščke. Vse skupaj dobro premešamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Z žličko zajamemo zmes, jo naložimo na pekač in s prsti ali žličko sploščimo v krog. V pekač damo največ 6 kupčkov naenkrat in dovolj narazen, ker se med peko zelo razširijo.

Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 6 minut. Pečene pustimo največ minuto v pekaču, da se malo učvrstijo, nato jih z lopatico poberemo in položimo na manjši valjar (kot upognjence), da se ukrivijo in ohladijo, nato jih shranimo v pločevinasto škatlo.

Volovan z jajčno solato

Za testene košarice potrebujemo: zavitek svežega listnatega testa (500 g), jajce.

Za nadev: 2 trdo kuhani jajci, 4 žlice majoneze, žličko karija, mlado čebulico ali drobnjak ali strok česna in peteršilj, malo limonovega soka, 3 kisle kumarice.

Priprava: Testo razvaljamo, z večjim modelčkom izrežemo 24 enakih oblik. Osem jih preložimo v pekač, preostalim pa z manjšim modelčkom izrežemo sredino.

Polnim »piškotkom« premažemo rob testa z jajcem, nanje pa postavimo prvi testeni okvir, ga premažemo z jajcem in pokrijemo z drugim testenim okvirjem. Postavimo na hladno za 15 minut, nato pečemo pri 200 stopinjah približno 10 minut. Pečene vzamemo iz pečice in pustimo 5 minut v pekaču, da se malce utrdijo, nato jih preložimo na mrežico in ohladimo. Jajca pretlačimo, dodamo sesekljano mlado čebulico ali drobnjak ali česen, kisle kumarice in malo peteršilja. Vmešamo majonezo, kari, začimbe, limonov sok. Tik pred postrežbo z žličko napolnimo volovane z nadevom in okrasimo.

Nasvet: Izrezane sredice krogov položimo v poseben pekač, ostanke testa pa zgnetemo, testo razvaljamo in izrežemo kvadratke. Tik pred peko potresemo s semeni ali zelišči in spečemo kot prigrizek.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh., fotografije: Krištof Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media