Ko se pojavi srebrnina v laseh

Dobro počutje | dec. '21

Sivenje las je normalen proces, ki ga ni mogoče zaustaviti, tako kot ne moremo zaustaviti staranja. Tako kot se nekateri ljudje starajo počasneje in enakomerno, tako je tudi z lasmi. Nekateri dobijo prve sive lase že zelo zgodaj, celo pred tridesetim letom, drugi pozneje, a v starosti od 45 do 65 let ima več kot tri četrtine ljudi že sive lase.

Lasni mešički z leti proizvajajo vse manj melanina, to je pigmenta, ki obarva lase, in zato zraste siv las, ki pa ima tudi drugačno teksturo. Sivi lasje so bolj suhi, hrapavi in grobi, so trdi, žimasti, neubogljivi in tudi različnih odtenkov, nekateri so povsem beli, drugi rahlo rumenkasti ali pepelnati, nekateri z rahlo modrikastim odtenkom. Sivimo postopno, najprej opazimo srebrnino med lasmi nad čelom in na sencah, moški praviloma prej kot ženske. Do tiste lepe enakomerno pepelnate barve, ki jo vidimo v reklamah ali pri naših babicah, je pot praviloma dolga. In če so moški s srebrnimi nitkami med lasmi videti privlačni in šarmantni, jih ženske skušamo prikriti predvsem z barvanjem.

Od pramenov do barvanja

Na to, kdaj bomo začeli siveti, nimamo posebnega vpliva, veliko naj bi bilo odvisno od genov. Med razlogi, ki jih strokovnjaki navajajo kot pospeševalce sivenja, pa spadajo nezdrav življenjski slog, premalo spanja, kajenje, določena zdravila, avtoimunska obolenja ščitnice, pomanjkanje vitaminov, predvsem vitamina B12, ki je v mesu, mleku, jogurtih in jajcih. Nekateri menijo, da tudi kronični stres pripomore k temu, da lasje prej osivijo, a to ni dokazano. Poznamo pa zgodbe ljudi, ki so ob hudih življenjskih pretresih dobesedno osiveli čez noč.

S sivimi lasmi se ženske spopadamo različno. »Osivela sem nekako po 40. letu, na hitro in enakomerno. Moji nekoč temni kodrasti lasje so postali beli in ravni. Po svoje je bil to zame šok, a zgodaj je osivela tudi moja mama, očitno sem to podedovala. Spremenila sem pričesko, se postrigla in zdaj sem kratkolasa sivolaska že več kot trideset let,« pripoveduje 71-letna Vesna. Pazi, da so lasje vedno kakovostno postriženi in umiti, sicer jim posebne nege ne namenja. A večina žensk ne sivi tako enakomerno in mnoge sivina moti. Marsikaterim se je že zgodilo, da so v trgovini kupile najdražjo barvo za lase, a so bili lasje, ki so prepredeni s sivimi, po barvanju povsem drugačne barve, kot je pisalo na embalaži. Ali kar je še huje: namesto enakomerne barve so dobile precej pisano obarvano naglavno okrasje.

Frizerji zato priporočajo, da izbiri preparatov in negi sivih las posvetimo več pozornosti. Tak las potrebuje kakovosten negovalni šampon, najbolje takšnega, ki je posebej namenjen sivim lasem, saj z njim nekoliko omilimo rumenkast odtenek las, priporočljiv je t. i. vijoličasti šampon, ki ga uporabljajo svetlolaske. Dobite ga v drogerijah. Ker so sivi lasje suhi in trdi, potrebujejo več vlage, zato svetujejo redno uporabo vlažilnega balzama in negovalne maske. Za tiste, ki imajo daljše sive lase in jih ne barvajo, priporočajo uporabo arganovega olja, da bodo lasje mehki in prijetni na otip. Na začetku, ko je sivih las še malo, jih je mogoče prikriti s kakovostno narejenimi prameni, zato ni potrebno barvanje vseh las, sčasoma pa prameni ne bodo več zadostovali in potrebno bo barvanje, in sicer v povprečju vsakih šest do osem tednov, odvisno, kako hitro lasje rastejo in kakšno barvo imate. Pri svetlih laseh bo siv narastek manj opazen, na splošno pa stilisti svetujejo, da izbirate svetlejše tone, ti namreč dajejo obrazu toplino in mladosten videz.

Ženske, ki si lase barvajo same, naj barvo izbirajo previdno, v frizerskih salonih praviloma vedno zmešajo več barv, da dobijo naš želeni odtenek, doma to storimo težje. Lasje naj bodo redno striženi, o dolžini se seveda odloča vsaka sama, vsekakor je s krajšimi pričeskami manj dela.

Veliko žensk se po upokojitvi neha barvati in se postopno spremenijo v naravne sivolaske, zanje posebej velja, naj bodo lasje vedno umiti in kakovostno postriženi. Sivolaskam pa frizerji odsvetujejo pogosto likanje ali kodranje las. Prav tako naj bodo poleti sivi lasje zaščiteni s pokrivalom, v bazenu pa s kapo, saj klor slabo deluje nanje. In še nekaj je pomembno: če se odločite za sive lase, bo morda treba narediti tudi barvne spremembe v garderobni omari.

Besedilo in fotografija: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media