Omilimo stres zaradi pokanja petard

Prosti čas | dec. '21

Veseli december, ki ga marsikdo med nami doživlja z druženji, glasnimi zabavami, ognjemeti in petardami, je morda privlačen za ljudi, malo manj pa se ga veselijo naši ljubljenčki. Načeloma glasnemu pokanju in bliskanju niso naklonjeni niti psi niti mački, saj je njihov sluh še toliko boljši kot naš.

Kako torej ravnati v primeru, če je vaš kosmatinec eden izmed tistih, ki trpi, ko se pokanje začne? Strah in stres vsaj malo omilimo in poskusimo vse skupaj spremeniti v malce manj stresno izkušnjo tako zanje kot za nas. Obstajajo sredstva na osnovi rastlinskih izvlečkov in feromonov, ki žival pomirjajo in ustvarjajo manj stresno počutje. Učinka teh sredstev seveda ne moremo posploševati na vse živali enako, prav tako pa jih je treba začeti dajati dovolj zgodaj, že od začetka decembra, če želimo doseči pričakovan učinek, ko ga najbolj potrebujemo, torej za božič in silvestrovo. Prav tako lahko ustrezna zdravila za pomiritev dobite pri svojem veterinarju, ki vam bo svetoval glede izbire in načina odmerjanja. Odsvetujemo pa uporabo pomirjeval za ljudi, saj je lahko učinek pri živalih popolnoma drugačen kot pri ljudeh in bi jim utegnil povzročiti nepopravljivo škodo.

Kako lahko še pomagamo živalim?

- Peljite svojega ljubljenčka na sprehod, še preden se pokanje in ognjemeti začnejo, najbolje takrat, ko zunaj ni veliko ljudi, in na taka mesta, kjer je čim mirnejše. V prazničnih dneh žal tudi pri psih vidimo več poškodb zaradi petard in drugih pirotehničnih sredstev.

- Če je vaš kosmatinec navajen večerjati bolj pozno zvečer, je bolje, da mu hrano ponudite prej, vendar nikar ne skrbite, če jo bo odklonil. Nekateri si zaradi stresa naredijo kak dan posta, kar nikakor ne škodi, če je žival sicer zdrava in v dobri zdravstveni kondiciji.

- Na sprehodu imejte psa varno na vrvici – veliko jih zaradi nenadnih pokov iz strahu rado pobegne ter brezglavo panično tava naokrog.

- Potrudite se čim bolj prezreti znake prestrašenosti in paničnega obnašanja ter nadaljujte običajna opravila. Svojega obnašanja nikar ne spreminjajte. Predvsem mačke imajo najraje rutino. Tako jim boste lažje zagotovili, da je vse v redu. Strokovnjaki za vedenjske težave odsvetujejo pretirano izkazovanje pozornosti živalim v takih primerih.

- Igrajte se s svojim kosmatincem in poskusite preusmeriti njegovo pozornost od neprijetnega dogajanja okoli njih.

- Drugi zvoki v prostoru, na primer televizija ali radio, bodo morda vsaj delno preglasili zunanje zvoke, da se bo žival počutila bolje.

- Predvsem pa živali nikar ne puščajte same, če le lahko.

Najbolje se je torej posvetovati z veterinarjem, ki vam bo svetoval, kaj bi bila najprimernejša izbira za vašega hišnega ljubljenčka, da bo mirno preživel praznične dni.

Želimo vam čim manj stresne praznike in kot vedno recimo NE vsej pirotehniki, saj jih lahko lepo praznujemo tudi brez nje.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media