Zavrtimo se skozi december

Dobro počutje | dec. '21

1a: Prijem pred telesom

Tudi v zaprtih prostorih lahko mimogrede poskrbite za spretnost in moč, ki ju potrebujete pri vsakdanjih opravilih. Namesto mehke dolge palice je mogoče uporabiti navadno daljšo palico, lahko pa tudi metlo. Ta je sicer malce krajša in se velja z njo zavrteti, če ste malo bolj gibčni. Prav ste prebrali. Zavrteli. Lahko tudi ob glasbi. Spretnost s prsti in dlanmi ter vrtenje telesa krepita možgane. 

1b: Hodite pod roko v smeri naprej ...

Ogrevanje je mati vseh vadb, zato je, še preden se zavrtite s palico pod roko, priporočljivo zaokrožiti z vsemi sklepi. Začnite nežno z zapestji, komolci, gležnji in koleni ter zaključite z boki. Vedno krožite v obe strani, najprej v desno in nato še levo stran.

1c: ... in pod roko

Odločitev o številu ponovitev prepuščam vam. Je pa dobro slediti mehkobi in toploti v telesu oziroma tistem delu telesa, ki ga želite malo bolj ogreti. Ob koncu ogrevanja zaokrožite še z vratom in z očmi spremljajte gibanje ter enakomerno dihajte skozi nos. Tako se lahko izognete vrtoglavici, ki je naraven pojav ob intenzivnejšem vrtenju.

Preden se začnete vrteti ob dolgi palici, si oglejte slike (slike 1a do 1f) in preberite njihov opis. Tako vam bo šlo veliko lažje.

Najprej se postavite v izhodiščni položaj (slika 1a). Za uvod v vajo trikrat mirno vdihnite in se začnite počasi gibati. Pri prijemanju palice med vrtenjem je dobro biti zelo natančen. Preprijemanje palice z roko se – tako kot upogibanje telesa in vratu – izvaja spontano in nanj ni treba misliti.

1d: ... okrog palice

Če bi vam palica hotela uiti iz roke, si le pomagajte z drugo roko (slika 1d). Začnite tako, da palico držite z desno roko in se pod roko zavrtite enkrat naprej in nato še enkrat nazaj. Ponovite z levo roko.

1e: ... okrog do konca in ...

Ko to usvojite, se vsakič zavrtite dvakrat in nato še trikrat. Po vsakem obratu se ustavite ter mirno vdihnite in izdihnite.

Gibljivejšim priporočam krajšo palico ali metlo, da se boste prisiljeni še malo bolj sklanjati.

1f: ... spust ter sprostitev roke

Druga vaja, premikanje po zadnjici naprej in nazaj (slika 2), je nekaterim že znana in jo zaradi njenega izdatnega učinka ponavljamo. Razlog je ta, da jo lahko delajo čisto vsi, recimo tisti, ki ležijo v postelji in gibanje izvajajo leže, se »potegnejo s celim telesom gor in dol«.

2: Premikanje po zadnjici naprej in nazaj

Bodite pozorni, da ohranjate sproščena ramena, in moč in gibljivost telesa bosta v vzponu. Dobro je še upoštevati nežnost in lastne občutke ter dobro voljo. Dobra volja je najbolja, je prepeval že Kekec. Naj velja tudi med nami.

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media