Suha koža na stopalih

Dobro počutje | dec. '21

Urejene noge ter gladka koža na stopalih so znak, da so zdrave in negovane. Žal pa je suha, hrapava in razpokana koža na stopalih in petah precej pogosta težava. Zakaj se pojavi?

Razlogi za nastanek suhe, hrapave, luskave in srbeče kože so različni. Vlaga vsak dan izhlapeva iz globljih plasti kože, kar je povsem običajno. A če ni pravilnega razmerja med vlažilnimi snovmi v povrhnjici in med izhlapevanjem, prehitra izguba vlage pripelje do suhe kože. Na intenzivnost vplivajo še drugi dejavniki, kot so naravno staranje kože, kronične bolezni, hormonski vplivi, prehranske navade, vpliv sonca in letni čas.

Za nastanek suhe kože je krivo pomanjkanje vlage in lipidov oziroma kožnih maščob. Zdrava koža ohranja izgubo vlage na različne načine, saj vsebuje vlažilne snovi, kot so soli, različne organske kisline in sečnina (ureja). Te vežejo vlago in jo zadržujejo v koži. Izrednega pomena so tudi lipidi ali kožne maščobe, ki so v zgornjih plasteh kože med roževinastimi celicami. Če je ta medcelična povezava nepoškodovana, zgornja plast kože uravnava vlago in jo varuje pred okužbami (bakterije, virusi, glivice). Koža na stopalih pa je zelo občutljiva, saj je manj zaščitena pred izgubo lipidov kot na drugih predelih. Pojavijo se lahko poroženelost in globoke razpoke, ki so lahko boleče. Suha koža potrebuje ustrezno terapijo, regeneracijo in intenzivno nego.

Sečnina in glicerin

Suhi koži primanjkuje vlage, zato jo nujno potrebuje v večji količini, mora pa imeti tudi sposobnost, da vlago veže. Naravni sestavini, ki sta se izkazali kot izredno učinkoviti, sta sečnina (ureja) in glicerin. Veliko ju uporabljajo v kozmetiki, saj dokazano zadržujeta vlago, mehčata kožo in jo regenerirata. Sečnina je sicer naravno prisotna v koži vseh sesalcev, žal pa se s staranjem znižuje. Ker mehča kožo, povzroča luščenje odmrlih kožnih celic in blaži srbenje, spada med najbolj znane snovi pri terapiji kožnih bolezni. Sečnina veže vodo v kožne celice in mednje ter deluje kot zaščita pred izsuševanjem. Kadar je sečnine v koži premalo, postane suha in razpokana. Glicerin je sestavni del maščob, ki je nepogrešljiv za stabilnost sten kožnih celic in skrbi za prožnost kože.

Primanjkljaj sečnine lahko nadomestimo s kremami, ki vsebujejo dovolj velik delež sečnine. Krema mora biti obogatena tudi z maščobami (olji), ki zagotavljajo enakomeren nanos sestavin po koži, jo mehčajo, zmanjšujejo poroženelost in odstranjujejo luskavo kožo. Kolikšen delež sečnine mora krema vsebovati, je odvisno od težav s suhostjo kože na stopalih. Pri težavah s suhimi petami se največkrat uporablja krema za stopala s 15 odstotki ureje, ki preprečuje izsušitev in razpoke na petah in jih mehča. Krema s 30 odstotki ureje ima učinek pilinga ter preprečuje izsuševanje in trdo kožo na petah. Glicerin v kremi veže vodo v povrhnjici in jo ščiti pred izsušitvijo. Kremo nanašamo na čiste in suhe noge ter jo nežno vtremo. Z redno nego lahko odpravimo suho in trdo kožo na petah ter ji povrnemo mehkobo in elastičnost.

Kopel za suho kožo

Kopel za suho kožo na stopalih pripravite iz 3 do 4 litrov tople vode, ki ji dodate 2 žlici sode bikarbone. Stopala namakajte v vodi 15 do 20 minut, nato jih zdrgnite s suho brisačo, izperite pod tekočo vodo in dobro osušite. Kožo lahko nato namažete s kremo za noge ali vanjo vtrete rastlinsko olje (mandljevo, oljčno).

M. Č.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media