Venčki napovedujejo božični čas

Prosti čas | dec. '21

Praznično vzdušje v našem domu nam prvi pričara adventni venček, ki po krščanski tradiciji napoveduje vrhunec božičnega praznovanja. Okrašenega s štirimi ali eno svečo bomo prižigali ob nedeljskih decembrskih večerih. Še posebej bomo ob njem uživali, če ga bomo naredili sami.

Tradicionalen način izdelave venčka potrebuje kar nekaj ročnih spretnosti. Venec pletemo tako, da na slamnat obroč enakomerno polagamo vejice svežega zelenja in jih tesno povežemo z zeleno žico, da bo čim manj opazna. Že v preteklosti so zimzelenemu zelenju zaradi njegove obstojnosti pripisovali simboličen pomen. Smreka nam daje energijo, bodika ali božji les simbolizira večno življenje, pušpan nesmrtnost, rožmarin spomin in bršljan dobrodelnost. Če bomo uporabili vejice jelke ali tise, ne bomo imeli težav z odpadanjem iglic, saj se obdržijo še takrat, ko so že skoraj suhe.

Za okrasitev uporabimo različne naravne materiale. Na primer okrogla socvetja platane, mogočnega drevesa, ki ga pogosto najdemo v mestnih parkih. Majhne rjavkaste storže rahlo jajčaste oblike bomo našli pod macesnom, pod mogočnimi bori ob morju pa nabrali storže, ki so uporabni za različno ustvarjanje.

Če nam plodov ni uspelo nabrati, jih poiščimo v trgovinah s pohištvom in opremo za gospodinjstvo. Mešanica dišečih in barvitih rastlinskih materialov ter plodov se imenuje potpuri in se uporablja za odišavljanje bivalnih prostorov. Priročna je tudi za krasitev adventnih aranžmajev.

Venček z lesenimi svečami

Namesto klasičnih sveč predlagam, da jih letos izdelamo sami. Poiščemo brezova debla premera 10 centimetrov. Višina debel je lahko različna, tako bo videti, kot da so nekatere sveče gorele dalj časa. S pomočjo svedra za les zvrtamo v izbrana debla vdolbino premera 4 centimetre, ki naj bo tako globoka, da lahko vanjo vstavimo čajno svečko.

Sveče postavimo na okrasni krožnik, ki ga okrasimo s svežim zelenjem in majhnimi novoletnimi bunkicami. Da bo krožnik še bolj dišeč in pisan, dodamo narezane pomaranče, cimetovo skorjo, mandeljne in lešnike v lupini. Ko čajne svečke pogorijo, jih preprosto zamenjamo.

Za ljubitelje rdeče

V specializiranih trgovinah prodajajo sveče, ki dišijo, in tudi take, ki se ne cedijo. V slamnat venec pritrjujemo sveče tako, da v spodnji del sveče zapičimo tri žice, ki jih potisnemo v slamnati obod in jih pritrdimo. Sveče postavljamo simetrično. Ko zapičimo prvo, drugo postavimo nasproti, tretjo med prvo in drugo in njej nasproti četrto. Če smo celo leto s sprehodov prinašali plodove dreves, kot so borovi in macesnovi storži, drevesne lišaje, šipek, potem s krašenjem ne bo težav. Na mizi bo še bolj dišalo, če venček okrasimo z zvezdastim janežem, skorjo cimeta in limonino rezino.

Venček z eno svečo

V sredino adventnega venca, ki je postavljen na okrasnem pladnju, postavimo večjo svečo. Naj bo dovolj velika, da bo v zimskih večerih dolgo gorela. Kombinacija drobnih belih bunkic in naravnih materialov je lepo usklajena z barvo sveče.

Venček iz cvetov hortenzije

Posušeni cvetovi hortenzije so priljubljen aranžerski material. Poiščemo venec z že nameščeno cvetličarsko gobo. Cvetove krajšamo in enakomerno zabadamo v gobo toliko časa, da ne bo več vidna. Sveče namestimo tako, da žico upognemo v obliki črke U in konec zapičimo v dno sveče in vse skupaj potisnemo v gobo. Na fotografiji so poleg umetnih zvezdic in suhih koščic uporabljeni gumbi, ki so zanimiv nevsakdanji modni dodatek.

Venček za dobrodošlico

Na prihajajoče praznične dni naj opozarja že okras na vhodnih vratih. Preprost venček lahko izdelamo sami. Osnovo (krog) naredimo iz dobro upogljivih vrbovih ali leskovih vej in ga na koncu trdno zvežemo. Na zvezano mesto z žico ovijemo mešanico različnega zelenja smreke, ciprese in tise, kar bo še dodatno ojačalo krog. Drugo okrasje namestimo s pištolo za vroče lepljenje. Trkalo na vratih poenostavi namestitev dekoracije. Kjer trkala nimamo, poiščemo zanimiv okrasen žebelj, ki ga zabijemo v vrata, da nam bo služil za namestitve aranžmajev tudi v drugih letnih časih.

Naj vam adventni okras prinese v domove mir in praznično vzdušje, toplina ognja na venčku pa prinaša upanje, da so pred nami lepi časi.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media