Moški, ukrepajte pravočasno

Dobro počutje | dec. '21

Zdravniki ugotavljajo, enako pa kažejo tudi svetovne raziskave, da moški slabše skrbijo za svoje zdravje in težko priznajo, da je z njimi morda kaj narobe. Tudi ob izrazitih težavah, kot so dolgotrajen kašelj, pogosto uriniranje in motnje erekcije, odlašajo z obiskom zdravnika. Pogosto jih k temu spodbudijo šele njihove partnerke.

Zgodnje odkrivanje je ključnega pomena zlasti pri zdravljenju rakavih obolenj. Pri moških so najpogostejši pljučni in kožni rak ter rak debelega črevesja, redkeje jih ogrožata rak sečnega mehurja ter rak penisa ali mod, na prvem mestu pa je pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi rak prostate. Naši zdravniki na novo odkrijejo okoli 1600 primerov na leto, kar je nekoliko nad evropskim povprečjem, poleg tega pa je število vsako leto za dva odstotka višje. Približno 400 moških pri nas vsako leto umre zaradi raka prostate. »Vendar bi mnogo smrti lahko preprečili, če bi bili moški odgovornejši do sebe in bi opravili vsaj nujne in najosnovnejše preglede, s pomočjo katerih odkrijemo to bolezen,« je na novinarski konferenci na temo moškega zdravja dejal mag. Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije, ki je preživel raka prostate in je danes, kot sam pravi, ozdravljen. V društvu ugotavljajo, da moške v približno polovici primerov k pregledu spodbudijo ženske, ki tudi pogosteje iščejo informacije o zdravljenju. 

Kot poudarja urolog asist. Simon Hawlina s Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana, določene oblike raka na prostati niso nevarne in ne ogrožajo bolnikovega življenja, zelo pomembno pa je odkriti posameznike z agresivno obliko raka. Te lahko zdravijo z operacijo ali obsevanjem. Dejstvo pa je, da se s starostjo povečujejo možnosti za bolezen. »Z vsakim desetletjem starosti se tveganje za raka prostate poveča za 1,7-krat. Zato je dobro, da moški vsakih nekaj let opravijo merjenje PSA v krvi in ultrazvočno preiskavo trebuha.« Ta namreč odkrije tudi morebitna obolenja na jetrih, v črevesju ali trebušni slinavki.

Za rakom prostate lahko zbolijo tudi mlajši moški, vendar redkeje. Previdnejši morajo biti predvsem tisti, ki imajo bližnjega sorodnika, ki je mlad zbolel za rakom prostate, ali bližnjo sorodnico, ki je zbolela za rakom dojke ali rodil. Tem urologi svetujejo pregled krvi še pred 50. letom starosti.

Različne možnosti zdravljenja

V večini odkritih primerov je rak omejen na prostato in takrat načeloma ne povzroča težav. Bolniki simptome praviloma zaznajo šele, ko je bolezen napredovala in je neozdravljiva. Z rastjo namreč rak povzroči stisnjenost sečevoda, povečanje bezgavk, zasevke v kosteh, pojavi se kri v urinu in semenu, prav tako tudi bolečine. 

Vsekakor je veliko bolje, če raka odkrijejo dovolj zgodaj, saj je zdravljenje v zadnjih letih močno napredovalo. »Radioterapija je bolj natančna, izboljšali smo kirurške tehnike in uvedli robotsko kirurgijo, kar zmanjšuje stranske učinke radikalnega zdravljenja. Za zdravljenje bolnikov z neozdravljivo obliko raka imamo na voljo zdravila, ki podaljšujejo preživetje in ohranjajo kakovost življenja,« je dejal urolog. Kritična točka pa so občutno predolge čakalne dobe na operativni poseg, ki se bodo zaradi epidemije koronavirusne bolezni še daljšale. Zato Simon Hawlina moškim svetuje, »naj uporabijo vse vire, ki so na voljo, tudi samoplačniške ali obravnavo v tujini, če ne gre drugače.«

Niso pa vse urološke težave posledica rakavega obolenja. Pogosto uriniranje, zlasti ponoči, vnetje mehurja in težave z erekcijo so lahko posledica (nenevarno) povečane prostate. In tudi za te težave velja: prej ko obiščete zdravnika, prej jih boste omilili ali odpravili.

 Ženska je steber tudi moškega zdravja.

Na podeželju so moški vajeni različne težave, tudi zdravstvene, reševati z delom, zato v Zvezi kmetic Slovenije namenjajo veliko pozornosti tudi zdravju in preventivi. Zdaj so pripravili nov projekt ozaveščanja o raku prostate z naslovom Ženska je steber tudi moškega zdravja. Po regijskih in lokalnih odborih pripravljajo delavnice, v katerih članice usmerjajo, kako naj moške spodbujajo k večji skrbi za lastno zdravje.

Koristne informacije o uroloških boleznih, možnostih zdravljenja in izkušnje bolnikov najdete na spletni strani Društva uroloških bolnikov Slovenije: http://www.dub.si/ in pri tajniku društva na tel. št.: 041 694 736.

Anita Žmahar, fotografija: Martin Gajšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media