Kdaj se je najbolje upokojiti?

Dobro je vedeti | dec. '21

Ob izpolnjenih pogojih za pridobitev pravice do starostne oziroma predčasne pokojnine se marsikateri zavarovanec sprašuje, ali je zanj ugodnejša upokojitev v letošnjem ali prihodnjem koledarskem letu in kolikšna je lahko razlika v višini pokojnine. V zvezi s to odločitvijo je letos situacija še zahtevnejša, kot je bila lani.

Žal ni mogoče točno odgovoriti, ker bo podatek o povečanju neto plač v letu 2021, ki vpliva na višino valorizacijskih količnikov in posledično na višino pokojnine, znan šele februarja 2022, takrat pa je že prepozno za odločitev o upokojitvi: ali 31. decembra 2021 ali 1. januarja 2022. Prav tako še ni jasno, ali bo v decembru izredna uskladitev in v kolikšnem obsegu. Za tiste, ki imajo namen delati vsaj še nekaj mesecev v naslednjem letu, pa ni nobene dileme, da je to ugodnejše kot upokojitev konec letošnjega leta.

Naj pred podrobnejšo obrazložitvijo nekaterih navedenih dejavnikov napovem, da je po zdaj znanih podatkih za povečanje neto plač za prvih devet mesecev za moške po ZPIZ-2 ugodnejša upokojitev 1. januarja 2022. Pri odločitvi za uveljavitev pravice pa je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na višino pokojnine.

Dvig odmernega odstotka za moške

V skladu z ZPIZ-2G in ZPIZ-2I, s katerim je bilo v letošnjem letu skrajšano prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka za moške s predvidenih šest let na štiri leta, to pomeni višji dvig odmernega odstotka v letu 2022. Tako se bo za moške odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe 1. januarja 2022 dvignil z letošnjih 59,5 na 61,5 (seveda se sorazmerno dvignejo tudi odstotki za manj doseženo dobo), kar pomeni dvig za dve odstotni točki in s tem višjo pokojnino za 3,36 odstotka. Treba je poudariti, da ta dvig velja samo za moške, ki se bodo upokojili po pogojih ZPIZ-2, po katerih so se že skoraj vsi, ne pa za nekaj moških, ki se bodo upokojili po pogojih ZPIZ-1, kjer se odmerni odstotek vsako leto še vedno niža.

Višina letošnjih uskladitev pokojnin

Za odločitev, kdaj se upokojiti, so pomembne uskladitve pokojnin v letu 2021, ki do zdaj znašajo 2,5 odstotka, in to je bistvena primerjava s povečanjem neto plač v letošnjem letu. V času pisanja članka še ni jasno, kaj bo z vloženim predlogom sprememb ZPIZ-2L, ki ga je vložila stranka Desus, za izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka. Če ne bo izredne uskladitve decembra oziroma če bo le za upokojene do vključno leta 2011, potem ni nobene dileme, da je ustreznejša upokojitev v letu 2022 za vse – tako za moške kot ženske in upokojene po ZPIZ-2 oziroma ZPIZ-1, ki jih je izredno malo. V primeru izredne uskladitve v decembru v skladu s predlogom ZPIZ-2L za vse upokojence pa bi to pomenilo, da bi znašala skupna uskladitev v letu 2021 kar 6,1 odstotka. V tem primeru bo treba primerjati skupno višino uskladitve s povečanjem neto plač v letošnjem letu, ki pa po vsej verjetnosti ne bodo porasle za tak odstotek. 

Višina valorizacijskih količnikov

Povečanje neto plač je tista neznanka v formuli, ki nas že nekaj let pušča v nejasnosti, ali se upokojiti 31. decembra ali 1. januarja, in žal bo končna rešitev formule znana šele februarja naslednje leto. Če bo povečanje neto plač višje od višine uskladitev, potem bo ugodna višina valorizacijskih količnikov in ugodnejša upokojitev v letu 2022.

Trenutno razpolagamo s podatkom o rasti bruto in neto povprečne plače za prvih devet mesecev, ki kaže, da bi bila rast neto plač za celo leto 2021 po sedanjih gibanjih okrog 5 odstotna. To bi pomenilo, da bi bili valorizacijski količniki, ki so določeni na tri decimalke, za 2022 (1,050) bistveno višji od zmnožka redne uskladitve v višini 2,5 odstotka oziroma malo nižji v primeru redne in izredne uskladitve, ki bi znašal 6,1 odstotka.

Žal je vsako leto konec leta več nejasnosti, in sicer zato, ker je podatek o rasti plač na letnem nivoju znan šele februarja naslednje leto, v letošnjem letu pa še nejasnost, ker še ni znano, ali bo prišlo do izredne uskladitve in ali bo za vse upokojence ali samo za upokojene do vključno leta 2011.  Za moške smo že pri odmernih odstotkih ugotovili, da jim prinesejo v naslednjem letu za 3,36 odstotka višjo pokojnino, in tako ni dvoma, da bo zanje ugodnejša upokojitev v letu 2022, četudi bo decembra prišlo do izredne uskladitve pokojnin v višini 3,5 odstotka.

Višina osnov, od katerih se plačujejo prispevki

Če ima dejavnik višine odmernega odstotka v letu 2022 vpliv na višino pokojnine za moške, dejavnik usklajevanja pokojnin v letu 2021 v primerjavi s povečanjem neto plač v istem letu vpliv na višino pokojnine tako za moške kot za ženske, pa ima višina osnov vpliv le pri nekaterih, ki se jim za izračun pokojnine upošteva najugodnejša varianta, ki bi vključevala še leto 2021, in še to v povsem različni višini. Pri tem dejavniku je pomembno, koliko bi upoštevanje osnove iz leta 2021 vplivalo na višino pokojnine. Upokojitev 31. decembra 2021 pomeni, da se osnove iz leta 2021 ne upoštevajo za izračun pokojninske osnove (osnova v letu upokojitve se ne upošteva), pri upokojitvi 1. januarja 2022 ali kasneje pa se upošteva.

Drugi dejavniki pa niso pomembni pri odločitvi med upokojitvijo na dan 31. decembra ali 1. januarja, ampak jih je treba upoštevati predvsem med letom. To so:

  • prejemanje 40 odstotkov starostne pokojnine ali 20 odstotkov predčasne pokojnine, če so jo prejemali že do 31. decembra 2019;
  • upoštevanje ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa;
  • višina zmanjšanja pri predčasni pokojnini;
  • dolžina dopolnjene pokojninske dobe (zaokroževanje dopolnjene pokojninske dobe na šest mesecev ali celo leto) in njena kakovost (zavarovalna, pokojninska, pokojninska doba brez dokupa);
  • plača je v povprečju bistveno višja od pokojnine.

Več bo znano decembra

Na podlagi navedenih dejavnikov, ki lahko vplivajo na višino pokojnine oziroma na višino prejemkov, nedvomno izhaja, da je za tiste moške, ki se bodo upokojili po pogojih ZPIZ-2, ugodnejša upokojitev v začetku naslednjega leta, torej ne konec letošnjega leta. Za ženske, ki se bodo upokojile po pogojih ZPIZ-2 in ZPIZ-1 in moške po ZPIZ-1, pa je samo na podlagi povečanja plač za devet mesecev težko z gotovostjo trditi, da je upokojitev 1. januarja 2022 ugodnejša, ker imamo dve neznanki.

Bolj jasno, ne pa dokončno, bo znano v decembru, ko bomo že vedeli, ali bo prišlo do izredne uskladitve in kakšni bodo podatki o rasti neto plač v prvih desetih mesecih. Podatek bo znan šele v drugi polovici decembra. Zato predlagam, da se z delodajalcem dogovorite, da bi lahko spremenili datum prenehanja delovnega razmerja z 31. decembra (upokojitev 1. januarja 2022) na 30. december 2021 (upokojitev 31. decembra 2021), če zdaj izhajamo, da bo tudi za ženske ugodnejše, če se upokojijo 1. januarja 2022. Na zavodu smo lani ob podobni nejasnosti počakali z reševanjem zahtevkov, kjer je bil datum upokojitve 31. decembra ali 1. januarja, ravno zaradi razloga, ker so nekateri zavarovanci spreminjali datum prenehanja delovnega razmerja.

Primer 1: Kolikšno razliko pri pokojnini lahko prinese upokojitev 1. januarja 2022 namesto 31. decembra 2021 ob predpostavki povečanja neto plače v letošnjem letu za 5 odstotkov in 2,5-odstotno uskladitvijo za moške in ženske pri 800 evrih pokojnine? Z upokojitvijo 1. januarja 2022 bi znašala 847 evrov za moškega (na leto to pomeni dobrih 560 evrov) oziroma 820 evrov za žensko (na leto 240 evrov), kar pa je zaradi enega dneva razlike pri upokojitvi veliko.

Primer 2: Kolikšno razliko lahko prinese upokojitev 1. januarja 2022 namesto 31. decembra 2021 ob predpostavki povečanja neto plače v letošnjem letu za 5 odstotkov in uskladitvijo 6,1 odstotka (če bi bila izvedena v decembru izredna uskladitev za vse upokojence v višini 3,5 odstotka) za moške in ženske pri 800 evrih pokojnine? Z upokojitvijo 1. januarja 2022 bi znašala 818 evrov za moškega (na leto to pomeni 216 evrov) oziroma za žensko 791 evrov (na leto okrog 105 evrov manj), kar pa zaradi enega dneva razlike pri upokojitvi ni zanemarljivo.

Da v obeh primerih ne bo nejasnosti glede razlike med moškimi in ženskami, kot sem že napisal, se 1. januarja 2022 za moške poveča odmerni odstotek.

Žal je pred tistimi, ki se želijo upokojiti konec leta ali v začetku naslednjega, po več desetletjih dela še dodatna skrb. Upam, da bosta spremljanje podatkov in navedeno v tem prispevku še v decembru prispevala k pravi odločitvi, ker se za vsak evro višja pokojnina na dolgi rok pozna. Gre za prejemek, ki so ga ženske lani v povprečju prejemale kar 25 let in šest mesecev, moški pa 18 let in dva meseca.

Marijan Papež,  fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media