Urbani prostor naj bo dostopen vsem

Dobro počutje | dec. '21

Imamo samo en prostor in tega si delimo vsi je moto projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi. Osnovni cilj je iskanje ustreznih prilagoditev, s katerimi bi osebam z različnimi oviranostmi zagotovili enakovredno dostopnost v okolju, prometu in pri komunikaciji, s tem pa večjo samostojnost.

Vsakdo izmed nas si želi, da bi bil čim bolj neodvisen. In dokler smo zdravi in gibčni, marsikdo niti ne pomisli, kako skrbno morajo številni gluhi in naglušni, slepi in slabovidni ter gibalno ovirani načrtovati vsako pot od doma. Enako velja za starejše občane in tudi družine z majhnimi otroki. Pri tem morajo upoštevati, ali bodo lahko uporabili javni prevoz, kako dostopne so stavbe, ki jih nameravajo obiskati, ali jih bodo ustavile stopnice ali pa bodo na cilj lahko prišli z invalidskim (ali otroškim) vozičkom, ali so ob poti dostopna stranišča, prilagojena invalidom, in še marsikaj. Mobilnost brez ovir, kar v bistvu pomeni dostopnost, še zdaleč ni samoumevna. Zato je Geodetski inštitut Slovenije v sodelovanju z različnimi partnerji razvil sistem za pridobivanje podatkov o ovirah v javnem prostoru, ki so podlaga občinam za odpravo teh ovir, izdelavo spletnih in fizičnih zemljevidov ter navigacijske aplikacije. Podatke jim sporočajo invalidi s terena, trenutno je v projekt vključenih 43 občin, v 36 so že dokončali zbiranje podatkov.

Koroška, invalidom prijazna regija

V projekt je vključenih vseh 12 koroških občin, kar pomeni, da je ta regija prva, ki ima urejeno bazo podatkov za urejanje mobilnosti invalidov. Za to je zaslužen Stojan Rozman, član Društva paraplegikov Koroške, ki je z invalidskim vozičkom prevozil vse ceste, trge, ulice in tudi turistične poti ter sproti zapisoval, kje so ovire, kot so neoznačeni semaforji, previsoki robniki, neravne površine, stopnice ... S pomočjo teh podatkov na Koroškem že uspešno odpravljajo ovire v zunanjem javnem prostoru, kot pravi Rozman, pa jih ostaja še veliko znotraj stavb, saj marsikdaj niti novogradnje niso ustrezno prilagojene varnemu bivanju invalidov. Na podlagi zbranih podatkov je podjetje Kopa ustvarilo prototip navigacijske aplikacije za gibalno ovirane osebe, ki označuje vse poti, primerne za invalidske vozičke. 

Po besedah vodje projekta mag. Romana Renerja z Geodetskega inštituta Slovenije infrastruktura, ki je načrtovana in prilagojena ranljivim skupinam, koristi vsem prebivalcem. Podatke zbirajo v bazi, ki je prosto dostopna na naslovu https://www.dostopnost-prostora.si/ in jo sproti dopolnjujejo. Tako so lahko v pomoč občinam pri načrtovanju urejanja infrastrukture v naseljih. In marsikje so se že prepričali, da določene prilagoditve ne pomenijo velikega stroška. So pa zato toliko bolj dragoceni podatki, ki prihajajo od uporabnikov in jih do zdaj niti niso poznali. Na primer v Kopru, ki je ena najbolj obiskanih turističnih občin, šele zdaj ugotavljajo, da so gibalno oviranim nedostopne plaže, da nimajo na voljo kabin ter ustreznega dostopa do morja in javnih stranišč, ponekod ne morejo do javnih ustanov. Zato je vključitev v projekt velik korak k izboljševanju urbanega okolja za vse. 

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media