Prepočasno prilagajanje okolja in storitev invalidom

dec. '21

Enakopravno vključevanje invalidov in ustvarjanje vključujočega življenjskega okolja zanje v Sloveniji poteka prepočasno, opozarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Kot je povedal na spletni konferenci z naslovom Večja mobilnost in dostopnost sta pot k večji udeležbi in opolnomočenju invalidov v družbi, ki jo je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziralo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerji, varuh pri svojem delu ugotavlja številne kršitve ali pomanjkljivosti. Še vedno so oteženi dostopi do javnih ustanov, kot so šole, upravne enote, sodišča, v potniškem prometu niso vsa vozila prilagojena invalidom, primanjkuje ustreznih stanovanj za tetraplegike in paraplegike. Invalidi se srečujejo tudi s težavami pri zdravstveni oziroma rehabilitacijski obravnavi ter težko najdejo zaposlitev. Problematične so dolge čakalne vrste za sprejem v institucionalno varstvo in hkrati prezgodnja institucionalizacija. Prav tako varuh že vrsto let opozarja na pomanjkanje ustreznih služb za podporo ljudem, ki želijo živeti v domačem okolju, a brez dodatne pomoči ne zmorejo živeti sami. »Prepričan sem, da lahko premike na bolje naredimo le tako, da vsa naša prizadevanja usmerimo v uporabnika in njegove potrebe. Le tako bomo lahko dali nedvoumno sporočilo o vrednosti življenja v vseh življenjskih obdobjih ne glede na različne okoliščine,« je še povedal Peter Svetina.

Na konferenci so predstavili tudi novo evropsko strategijo o pravicah invalidov za obdobje 2021–2030, ki naj bi invalidom zagotovila enak dostop in možnosti za sodelovanje na vseh področjih družbenega življenja ter uresničevanje njihovih človekovih pravic. Večji poudarek je na deinstitucionalizaciji in socialni zaščiti. Strategija med drugim upošteva raznolikost invalidnosti, vključno z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami, ki so pogosto nevidne.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media