Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '22

ČAKANJE NA SPECIALISTIČNE PREGLEDE

Bralki je osebna zdravnica izdala napotnico za revmatološki pregled s stopnjo nujnosti zelo hitro. Zanima jo, v kolikšnem času se mora naročiti na pregled in pri katerem specialistu in kako hitro bo na vrsti za pregled.

Kar zadeva specialista, imate na voljo kar precej izbire. Če uporabljate splet, si lahko vse razpoložljive specialiste za zdravstveno storitev ogledate na spletni strani https://cakalnedobe.ezdrav.si/.

Če izvajalec zdravstvene dejavnosti v okviru programa, dogovorjenega z ZZZS, ne more opraviti storitve takoj, mora voditi čakalni seznam v skladu z veljavnimi predpisi. Prav tako mora spoštovati vrstni red na čakalnem seznamu ob istočasnem spoštovanju strokovno upravičene prednosti (stopnja nujnosti je navedena na napotnici: nujno, zelo hitro, hitro, redno).

Zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti nujno se izvedejo takoj oziroma 24 ur od predložitve napotnice in ne pridejo na čakalni seznam. Zdravstvene storitve, označene s stopnjo nujnosti zelo hitro, se izvedejo v 14 dneh od predložitve napotnice, tiste zdravstvene storitve, ki so označene s stopnjo nujnosti hitro, pa se izvedejo v treh mesecih od predložitve napotnice.  

Pri izbranem revmatologu se lahko naročite elektronsko, tj. prek sistema eNaročanje, ali po elektronski pošti ali na spletni strani ali telefonsko ali po pošti ali osebno med ordinacijskim časom. Pomembno je, da mu napotnico predložite v določenem roku po izdaji le-te. V vašem primeru se morate naročiti v sedmih dneh (če bi razpolagali z napotnico nujno, bi se morali naročiti že naslednji dan, če pa z napotnico hitro ali redno, pa v 21 dneh).

Če bi se morda premislili (če bi na primer izbrali drugega izvajalca zdravstvene dejavnosti oziroma drugega zdravnika), imate na voljo še pet delovnih dni od dneva, ko bi vas črtali s čakalnega seznama, oziroma od dneva, ko bi odpovedali termin prek sistema eNaročanje. 

Mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media