Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka  prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | jan. '22

HUDA SLABOKRVNOST

Zaradi izredno hude utrujenosti pri nedeljskem izletu je 57-letna bralka samoplačniško opravila pregled krvne slike v bližnjem laboratoriju. Naročili so ji, da se mora z izvidi oglasiti pri svojem zdravniku. Zanima jo, ali lahko opravi še kakšne preiskave, da bo čim prej odkrila vzroke slabokrvnosti. Težave, kot so kronična utrujenost, hitro bitje srca, občasne bolečine v želodcu in nespečnost, pripisuje odgovorni in stresni službi. Prizna, da ima zelo neredno prehrano, vendar z veliko zelenjave in sadja. V izvidih izstopajo vrednosti hemoglobina 78, število eritrocitov 2,5, MCV 110 in sedimentacija 45.

Ob bralkinem vprašanju so me preplavili žalost, strah, zgroženost in nemoč ob zavedanju, kako samouničujoč je lahko današnji način življenja in kaj vse smo pripravljeni prezreti za uspešnost na delovnem mestu. Takšen izvid krvi ni od včeraj.

Jasno je, da gre za hudo slabokrvnost, ki je nastajala postopno, tako da je zaradi prilagajanja telesa do večjega telesnega napora pri hoji niti ni ovirala. Ker so eritrociti zelo visoki, gre za eno izmed megaloblastnih anemij. Te so navadno posledica pomanjkanja vitamina B12 in/ali folatov. Pomanjkanje vitamina B12 lahko nastane zaradi premajhnega vnosa s hrano, kar je sicer mogoče pri strogih veganih ali enolični prehrani starejših ljudeh. Drugi in tudi najpogostejši vzrok je slabo vsrkavanje vitamina B12 zaradi pomanjkanja intrinzičnega faktorja (IF) v želodčnem soku. Vzrok njegovega pomanjkanja je najpogosteje spremenjena sluznica želodca zaradi kroničnega gastritisa, ki je avtoimunsko pogojen. Anemijo imenujemo perniciozna in se dobro odziva na zdravljenje. Nastane lahko tudi po odstranitvi dela želodca, pri dolgotrajni okužbi z bakterijo Helicobacter pylori, povezujejo jo tudi z drugimi avtoimunskimi boleznimi. Redkeje nastane zaradi bolezni tankega črevesa ali pri jemanju nekaterih zdravil. Skoraj prepričana sem, da ima bralka takšno vrsto slabokrvnosti. Povišana sedimentacija je povezana z njo.

Bralki sem svetovala, naj takoj pokliče svojo zdravnico in se naroči na pregled. Vesela sem, da je to tudi naredila, da je diagnoza potrjena in je že začela zdravljenje. Upam, da je zadnji »opomin pred izključitvijo« bralka sprejela z vso resnostjo. Zdaj jo čaka še najtežja pot. Pot samospoštovanja in spoznavanja, kako uspešno uskladiti poklicno pot in potrebe telesa. Da ne bo drugič prepozno.

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 10. januarja, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53. 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media