NOVICE OD VSEPOVSOD 

jan. '22

Vodnik po človekovih pravicah

Na spletnem naslovu www.clovekovepravice.si najdete Vodnik po človekovih pravicah, spletno orodje za pravno samopomoč. Vodnik na razumljiv način pojasnjuje, katere pravice in obveznosti imamo na različnih področjih družbenega življenja, na primer v družinskih razmerjih, na sodiščih in tudi med policijskim pridržanjem ali v azilnih postopkih. Z njim se lahko naučimo prepoznavati, uveljavljati in braniti svoje pravice v konkretnih situacijah, kar prispeva k preprečevanju njihovih kršitev, spodbujanju enakosti in trajnostnega razvoja ter krepitvi sodelovanja v demokratičnih procesih.

Vodnik je nastal v okviru evropske platforme nevladnih organizacij in javnih institucij, iz Slovenije je pri pripravi sodeloval Mirovni inštitut.  

Blejski grad vabi tudi pozimi

Več kot 1000 let star blejski grad z dih jemajočimi razgledi po blejski kotlini, obdani z vencem vršacev Julijskih Alp in Karavank, vabi na obisk tudi v zimskih dneh. Ogledate si lahko muzejske razstave, slikarsko razstavo v galeriji Stolp, grajsko tiskarno, vinsko klet in si v restavraciji privoščite odlično kulinarično doživetje. Do 6. februarja so v grajski kapeli na ogled tudi jaslice.

Grajska vrata so za obiskovalce odprta od 8. do 18. ure. Pod gradom je urejeno parkirišče za avtomobile, nanj pa se je mogoče povzpeti po urejeni pešpoti z obale Blejskega jezera. Več informacij najdete na spletni strani www.blejski-grad.si ali na telefonski številki.: 04 57 29 782.

Spomin na kulturni molk

Na predvečer 80. obletnice zadnjega koncerta predvojnega Akademskega pevskega zbora Univerze v Ljubljani (12. decembra 1941) so v podhodu iz Nazorjeve ulice do dvorane Grand hotela Union odkrili spominsko ploščo. Zbor, ki ga je ustanovil in vodil France Marolt, se je nato skupaj z drugimi kulturniki zaradi italijanske okupacije in represije umaknil v kulturni molk, Marolt pa je zaradi grozeče aretacije odšel iz Ljubljane. Iz zgodovine je znano, da je zbor na tem koncertu kot zadnjo zapel pesem Davorina Jenka Lipa zelenela je, ki so jo obiskovalci koncerta poslušali stoje in s solzami v očeh, pevce pa nagradili z dolgotrajnim ploskanjem. Posnetek koncerta se je ohranil po zaslugi snemalca Rudija Omote, ki je mikrofon skril v lestenec in posnel koncert.

Ob tokratni obletnici so v Unionski dvorani pripravili koncert z naslovom Spomini, na katerem so nastopili današnji in nekdanji pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. V spomin na 130. obletnico rojstva in 70. obletnico smrti legendarnega Franceta Marolta pa so se jim pridružili tudi člani Akademske folklorne skupine France Marolt. (Besedilo in fotografija: J. H.)

Vstopite v digitalni svet

Socialno podjetje Simbioza Genesis v sklopu programa tretja kariera izvaja brezplačne delavnice digitalnega opismenjevanja za starejše (55+). V januarju še posebej priporočajo delavnice, kot so oblačne storitve Google Drive, Google Koledar, Google Opravila, ter delavnice, na katerih, boste usvojili znanja o uporabnosti mobilnih aplikacij, na primer Magda https://bit.ly/2KMIqkp. Posebno pozornost bodo namenili tudi varnosti in zasebnosti na pametnem telefonu. Uvedli so tudi novo delavnico e-bančništva, na kateri se boste seznanili z elektronskim bančništvom.

Delavnice izvajajo na daljavo, začetnike pa vabijo na delavnice v živo v prostorih Simbioze BTC City Lab (kletna etaža Emporium BTC). Tisti, ki že uporabljate njihovo aplikacijo Magda, se lahko prijavite prek aplikacije, drugi pa po elektronski pošti: lab@simbioza.eu ali na telefonski številki: 040 778 475 oziroma na https://bit.ly/3aDlrTq.

Pišem z roko, ker …

V Tednu pisanja z roko, ki bo potekal od 17. do 21. januarja 2022 pod naslovom Pišem z roko, ker …, bo sodelovalo več kot 300 šol in drugih ustanov, kar je največ do zdaj. Društvo Radi pišemo z roko, ki teden organizira že sedmič zapored, spodbuja ohranjanje kulture pisanja z roko pri mlajših in starejših ter ozavešča o prednostih pisanja z roko in škodljivosti pretirane uporabe tipkovnice v pisnem komuniciranju. V društvu pravijo: »Pisanje z roko ohranja v pisanju človeške, ne le strojne sledi. Nihče nima take pisave kot vi.« Osebnosti, ki bodo letos s svojimi rokopisi podprle ohranjanje pisanja z roko, so pisatelj Tadej Golob, olimpijska zmagovalka Janja Garnbret in igralka Mojca Fatur.

Pomoč za potrošnike v Evropi

Kaj storiti, ko je polet odpovedan? Kam po pomoč, če ne dobite izdelka, ki ste ga naročili na spletu? Kako se prepričamo, da je plačevanje s kreditno kartico res varno? Na taka in podobna vprašanja lahko dobite odgovor na spletišču mreže evropskih potrošniških centrov (mreža EPC), eccnet.eu. Tu najdete praktične napotke o tem, kako uveljavljati potrošniške pravice in kam se obrniti za pomoč, kadar gre kaj narobe. Poleg tega so objavljeni še kontaktni podatki evropskih potrošniških centrov v vseh državah Evropske unije in dveh državah EGP (na Norveškem in Islandiji), na katere lahko naslovite svoja vprašanja ali pritožbe v zvezi s čezmejnimi posli.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media