Vsakdo žari z namenom

jan. '22

Zdaj zdaj bodo jablane cvetele, / a med se bo cedil čez čas. / Še je čas, da zraste plod, / še čas, ko padel bo z drevesa. // Četudi bo žuželkam hrana, / ne pojde v nič, / saj jablana ve za krogotok, / tako preprost, / da bolj ne more biti: / važno je biti. Saša Pavček

Prazniki niso bili za vse ljudi blesteči in lepi. Še posebej, če so bili sami ali pa niso znali pristopiti do bližnjega. Morda jih ovirajo stare zamere, predsodki ali premalo poguma. Vsi ljudje si želimo, da bi z bližnjimi imeli lepe odnose. Tudi tiste, ki robantijo in se delajo nedostopne, bi prijazna gesta in dobra beseda ogrela in bi se potem bolje počutili. Pa verjetno ne znajo, s svojo nedostopnostjo se le branijo. Morda jih je le strah, da ne bi bili razumljeni.

Novo leto naj bo nov začetek. Sami poskrbimo, da bo boljše in prijaznejše. Otoplimo odnose. Življenje je prekratko, da bi čas tratili z zamerami. Prav tako je škoda, da bi nas epidemija razdvajala. Z odgovornim ravnanjem (preventivnimi ukrepi in cepljenjem) se lahko dobro zaščitimo, ne dovolimo pa, da so zaradi različnih pogledov na covid sprte družine in prijatelji. Saj je vse nas zadela enaka naravna nesreča in virus bomo morali premagati skupaj. Tudi v preteklosti je človeštvo doživelo že veliko epidemij, najhujši sta bili kugi v 6. in 14. stoletju, ki sta v nekaterih sprožili jezo in obtoževanje, iskanje krivcev in celo pobijanje »krivovercev«. Ne ponavljajmo starih napak.

Nihče ni otok zase, potrebujemo drug drugega in skupaj tvorimo najlepši mozaik. Vsak je kot zvezda, ki žari z namenom, in nič ne gre v nič. Pomembno je biti.

Naj bo 2022 še posebej srčno leto.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media