Uspele osme rokodelske delavnice

Druženje | feb. '22

ROKODELCI

Izdelovanje okrasnih predmetov.

Po enoletnem premoru je Komisiji za tehnično kulturo (KTK) pri Zvezi društev upokojencev Slovenije uspelo izpeljati osme rokodelske delavnice, seveda s strogim upoštevanjem epidemioloških ukrepov. Na njih se je sredi lanskega decembra v Izoli zbralo 133 rokodelk in rokodelcev iz 59 društev upokojencev, 46 se jih je delavnic udeležilo prvič.

Rdeča nit delavnic v hotelu Delfin je bila volna in izdelki, narejeni iz nje: delavnico polstenja torbe je vodila Emi Gregorčič, pletenja volnene kape in rokavic Darinka Prevorčnik, pletenja volnenih copat Danica Tisnikar, delavnico kvačkanja igrač je vodila Irena Kožuh, delavnico kvačkanja pokrova za dežnik pa Radojka Kutnjak. Poleg tega smo uvrstili v program še vezenje prta v tehniki rišelje, vodila jo je Margareta Atelšek, in obešanke, vezene s križci, pod vodstvom Rozalije Strojan, izdelavo kompleta nakita iz fimo mase z Marico Pilko in izdelavo okraskov iz ščipalk za perilo z Mojco Kraljič. Izdelavo voščilnic s posebnim mehanizmom je vodila Vanja Jarc, digitalno fotografijo za začetnike Viljem Šetar, Milica Sitar pa je vodila kulinarično delavnico (peka poprtnika, janeževega šarklja, kruha brez glutena, jabolčne pite, medenjakov in slanih rogljičkov). Milena Dimec je pripravila posebno delavnico risanja različnih motivov z eno potezo (poslikava voščilnic in darilne embalaže). Prav tako je predstavila projekt Kozlovska sodba, pri upodobitvi likov iz tega Jurčičevega dela je sodelovalo veliko rokodelk in rokodelcev z različnimi izdelki. Rokodelke so se dobro znašle tudi na delavnici izdelovanja zložljivega lesenega stolčka, ki jo je pripravil Franci Justin.

Seveda so rokodelci svoje čudovite izdelke tudi razstavili. Obiskala sta nas tudi predsednik Zdusa Janez Sušnik in podpredsednica Zdusa Vera Pečnik in si z zanimanjem ogledala zavzetost udeležencev.

Papirnate ladjice za dobrodelne namene

Žal je spremljajoči program letos potekal brez kulturnih nastopov, a dolgčas ni bilo nikomur, niti 40 spremljevalcem rokodelk in rokodelcev. Udeležili so se predstavitve programa Magda za uporabo mobilnikov, ki sta jo pripravila Gorazd Garafol in Matjaž Oven iz Simbioze, si ogledali film o varnosti pešcev Bodi viden, bodi previden in izdelovali papirnate ladjice pod vodstvom Staneta Arha. Udeleženci rokodelskih delavnic so namreč sodelovali v humanitarnem projektu 6 milijonov ladjic, ki ga vodijo dijaki Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor skupaj s prostovoljci iz zavoda UP-ornik Maribor, ki traja do junija letos. S sredstvi od prodaje ladjic za star papir bodo pomagali ranljivim skupinam, med katerimi je veliko upokojencev. V treh dneh smo izdelali 3840 papirnatih ladjic.

Rokodelke so spretne tudi z lesom.

V okviru programa predstavitve zamejskih rokodelskih sekcij so se v Delfinu predstavili člani KUD Snežnik Lovran iz Hrvaške. Prikazali so zanimivo razstavo svojih izdelkov in izdelavo božičnih okraskov ter si podrobno ogledali izdelavo izdelkov na naših delavnicah. Člana DU Velenje Danijel Brzelak in Milan Ugovič sta predstavila igro štrbunk in prikazala izdelavo opreme za igro, v kateri se je med seboj pomerilo veliko naših udeležencev.

V tehniško kulturo spada tudi modelarstvo, zato smo v svoje vrste povabili modelarsko sekcijo Društva Morje v okviru U3ŽO Izola, vodja sekcije Rudi Semmelbauer pa je modele podrobno predstavil. Udeležencem delavnic so svoje dejavnosti predstavili še člani Zveze društev upokojencev Mestne občine Koper skupaj z njihovim DCA: klekljane izdelke, izdelavo voščilnic in božičnih figuric, fotografije, članice pa so na terasi hotela pekle odlične fritole.

Besedilo in fotografiji: Branko Suhadolnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media