ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | feb. '22

Aktivna krema, ki deluje

Naravna krema NODOL® je letos polnoletna, torej kar 18 let lajša kronične bolečine pri obrabljenih sklepih, osteoartrozi, išiasu, herniji in artritisu. Uporablja se tudi pri bolečinah v mišicah, nogah, sklepih, križu in kolenu. Čaka vas še veliko aktivnih dni, in če je le mogoče, naj bodo brez nepotrebnih bolečin. Zato vam priporočamo, da se dobro namažete.

Lažje iskanje zasebnih zdravnikov

Pri iskanju zasebnega zdravnika, zobozdravnika ali zdravnika s koncesijo vam je v pomoč portal Najzdravnik.si. Na enem mestu so zbrani kontaktni podatki zasebnih ordinacij in medicinskih centrov po vsej Sloveniji. Ponudnike storitev lahko iščete po dejavnostih ali s pomočjo interaktivnega zemljevida in z njimi vzpostavite stik kar prek portala. Če želite, lahko podate tudi svoje mnenje o opravljeni storitvi.

Sto let od prve uporabe inzulina

Januarja je minilo sto let, odkar je 14-letni Kanadčan Leonard Thompson, ki je imel sladkorno bolezen tipa 1, dobil prvo injekcijo inzulina in stanje se mu je dramatično izboljšalo. Kanadska znanstvenika sta inzulin, ki je primeren za zdravljenje ljudi, dobila iz ekstrakta trebušne slinavke goveda iz klavnice. Danes ga pridobivajo z biotehnološkimi postopki, in sicer s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij, v katere je vstavljen humani gen za inzulin.

Bolnikov s sladkorno boleznijo, še posebej s tipom 2, kar je večinoma povezano s staranjem prebivalstva in nezdravim življenjem, je vse več po vsem v svetu. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo leta 2020 pri nas 173.846 sladkornih bolnikov. Največ jih je v vzhodni Sloveniji, med starejšimi od 60 let in tistimi s prekomerno težo. Od 59.000 do 127.000 ljudi ima sladkorno bolezen, ne da bi vedeli zanjo, opozarjajo diabetologi. Z naraščanjem števila sladkornih bolnikov se povečujejo tudi izdatki zdravstvene blagajne. Ta je za zdravila leta 2020 znašala 39 milijonov evrov, kar je slabe tri milijone več kot leto prej. Za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni pa je šlo 21,88 milijona evrov ali dober milijon več kot leto prej.

Pozimi nepogrešljiva vitamina C in D ter cink

V času prehladov in virusnih obolenj je zelo pomembno, kako utrjen je naš imunski sistem. Zdravniki in strokovnjaki za zdravo prehrano zatrjujejo, da lahko njegovo delovanje okrepijo »veliki trije«: vitamin C, vitamin D in cink. Pomagajo mu tudi omega-3-maščobne kisline, ki jih dobimo z uživanjem orehov ali orehov pekan, lanenih in konopljinih semen ali olj iz teh semen in oreškov. Dovolj vitamina D v zimskih mesecih dobimo le s prehranskimi dopolnili, sicer pa je pozimi dobro uživati čim več sadja (agrume, kivi …) in zelenjave (zlasti brokoli, brstični ohrovt, zeleno in rdečo papriko, špinačo, zelje, repo …). Zelenjavo, ki je ne moremo pojesti sveže, skuhajmo na pari ali v malo vode, da ohranimo čim več vitamina C. Ne pozabimo na živila, ki vsebujejo cink. To še posebej velja za starejše osebe in kadilce, saj jim ga običajno primanjkuje. Cink imajo oreški (indijski oreški, arašidi, mandlji, lešniki), morski sadeži (rakovica, jastog, školjke), jajca, črni fižol, leča, soja, čičerika, govedina, daleč največ pa ga vsebujejo ostrige. 

Anita Žmahar 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media