Kaj prinašajo zadnje spremembe pokojninskega zakona 

Dobro je vedeti | april '22

Državni zbor je 22. februarja sprejel zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2M), ki je začel veljati 19. marca, uporabljati pa se začne 1. aprila. Novela uveljavlja nekatere nove pravice, drugim upravičencem pa zvišuje odmero pravic.

Dopolnitev 37. člena ZPIZ-2 omogoča, da lahko moški, če ženska še ni uveljavila pravice do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, ob sporazumnem dogovoru uveljavi dodatni odmerni odstotek zaradi skrbi za otroke brez pogoja uživanja nadomestila iz naslova starševstva. Enako pravico lahko uveljavi moški v primeru smrti ženske, ki ni uveljavila pravice do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine.

Spremembe 403. člena ZPIZ-2 urejajo usklajevanje invalidnin za telesno okvaro (po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom), prav tako pa tudi odmero invalidnin v sorazmernem delu (v primeru uživalcev sorazmernega dela pokojnine po določbah mednarodnih pogodb o socialni varnosti) ter neizplačevanje invalidnin v času bivanja v tujini, razen če je telesna okvara nastala kot posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

Novosti za kmete

Že novela ZPIZ-2H, ki se uporablja od 1. januarja 2021, je izenačila pravice t. i. drugih (individualnih) kmetov, obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanih po 11. členu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ83), s pravicami t. i. združenih kmetov, obvezno zavarovanih po 10. členu tega zakona, ki so plačevali prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od enako visokih zavarovalnih osnov. Novela ZPIZ-2M je razširila takšno izenačitev tudi na osnovo za odmero vdovske oziroma družinske pokojnine po pokojnem individualnem kmetu, ki uveljavitve ZPIZ-2H ni dočakal. Nova odmera vdovske oziroma družinske pokojnine bo opravljena na zahtevo uživalca pokojnine.

Do nove odmere vdovske oziroma družinske pokojnine oziroma nadomestila iz invalidskega zavarovanja bodo upravičeni tudi tisti uživalci, ki jim je bila takšna pravica priznana pred 1. majem 2021 (ko se je začela uporabljati novela ZPIZ-2I) in bi jim bila pravica odmerjena v višjem znesku, ker je ta novela določila novi višini najnižje in zagotovljene pokojnine, prav tako pa je uzakonila tudi nov institut najnižjega zneska invalidske pokojnine. Preračun teh pravic bo opravljen po uradni dolžnosti v šestih mesecih od začetka uporabe novele, torej do 1. oktobra.

Novela ZPIZ-2M je določila tudi znesek najnižje pokojnine, ki bo po novem pripadal tako zavarovancem, ki bodo pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti in bodo dopolnili pokojninsko dobo v enaki višini, kot je predpisana višina pokojninske dobe brez dokupa za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti, kot tudi uživalcem pokojnine, ki se jim je le-ta odmerila z upoštevanjem pretežnosti zavarovanja za ožji obseg pravic iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti ter so izpolnili zgoraj navedeni pogoj pokojninske dobe oziroma pokojninske dobe brez dokupa. Ta znesek najnižje pokojnine za zavarovance oziroma uživalce pokojnine, ki so opravljali kmetijsko dejavnost ob izpolnjenem pogoju pokojninske dobe, je določen v enaki višini kot najnižji znesek invalidske pokojnine in po uskladitvi za 4,4 odstotka od 1. januarja znaša 409,70 evra. Uživalcem pokojnine bo nova odmera opravljena na njihovo zahtevo, prav tako pa lahko zahtevajo novo odmero pokojnine uživalci vdovske oziroma družinske pokojnine po pokojnem uživalcu pokojnine, ki bi bil upravičen do zneska najnižje pokojnine v zgoraj navedeni višini.

ZPIZ-2M zavodu daje zakonsko podlago za razporejanje sredstev za rekreativne, športne in kulturne dejavnosti uživalcev pokojnin in prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki jih organizirajo reprezentativne invalidske organizacije za delovne invalide ter zveze in organizacije, organizirane na ravni države v interesu uživalcev pokojnin in prejemnikov nadomestil iz invalidskega zavarovanja.

Alenka Triller, fotografija: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media