Pirhi, potice in žolčne težave

Dobro počutje | april '22

Velikonočni čas je čas praznikov in veselja, ki ga popestrijo tudi praznične pojedine. A veselje ob obloženi mizi se lahko za marsikoga hitro sprevrže v zdravstvene težave z žolčem.

Na prazničnih mizah se vedno znajde več mastne, sladke in slane hrane kot običajno. Še posebej jajčni rumenjak, potica, orehi in mastna hrana so zahtevni za prebavo, jetra in žolč. Žolč maščobe v hrani razgradi, kar je njegova osnovna funkcija. Če je pregost in ne teče normalno, občutimo tiščanje. Ko zaužijemo nekoliko več močnejše hrane, se mora žolčnik intenzivneje krčiti in izprazniti zaloge žolča. Če so v njem prisotni kamni, lahko le-ti povzročijo neprijetne simptome.

Žolč se tvori v jetrih in se potem prek žolčnih izvodil shranjuje v žolčniku. Pomemben je pri presnovi hrane, ki jo zaužijemo, predvsem pri presnovi maščob, nevtralizira delovanje želodčnega soka, da ta ob prehodu v tanko črevo ni kisel in zato ne poškoduje črevesne sluznice. Sodeluje tudi pri uničevanju bakterij in virusov ter tako vpliva na ohranjanje stalne črevesne flore, potreben pa je tudi za absorpcijo vitaminov, aminokislin in maščobnih kislin, ki niso topne v vodi. Žolčnik pa je organ v obliki vrečice, v njem se shranjuje žolč.

Žolčni kamni

Najpogostejša težava, povezana z žolčem, so žolčni kamni, ki jih ima po nekaterih podatkih deset odstotkov odraslih. Večinoma ne povzročajo težav in jih odkrijejo šele naključno na preventivnem ultrazvočnem pregledu. Žolčni kamni so lahko različno sestavljeni in zelo različnih velikosti, nekateri so zelo drobni (žolčni pesek). Povzročijo lahko žolčne kolike oziroma napade bolečine. Močne bolečine se običajno pojavijo v desnem zgornjem predelu trebuha, pod desnim rebrnim lokom, lahko tudi v »žlički« in se širijo proti hrbtu, trajajo pa lahko eno uro ali več in nato postopoma izzvenijo. Če bolečine vztrajajo več ur, je nujen obisk pri zdravniku, saj gre lahko za resen zaplet. Do bolečin pride zato, ker kamen zapre izvodilo žolčnika in ob krčenju žolčnika žolč ne more odtekati iz žolčnika, kar občutimo kot bolečino. Bolečino lahko spremljata slabost ali bruhanje. Pogosto je sprožilni dejavnik prav obrok mastne hrane.

Žolčne težave lahko lajšamo z zdravili naravnega izvora, ki umirijo boleče krče in tiščanje, olajšajo občutek polnosti po močni hrani, vplivajo na raztapljanje manjših žolčnih kamnov in hkrati preprečujejo nastanek novih. Posebej koristna so v času, ko zaužijemo več mastne hrane in imamo ob tem prebavne težave. Tveganje za nastanek žolčnih kamnov pa lahko zmanjšamo z redno telesno vadbo, vzdrževanjem zdrave telesne teže ter uživanjem hrane, bogate z vlakninami (sadje, zelenjava) in zdravimi nenasičenimi maščobami. Pomembno je tudi, da ne izpuščamo obrokov, saj stradanje povečuje tveganje za nastanek žolčnih kamnov, če hujšamo, pa hujšajmo počasi (ne več kot pol kilograma tedensko).

M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media