Z evropsko kartico do več ugodnosti

april '22

Z Evropsko kartico ugodnosti lahko invalidi lažje in predvsem ceneje dostopajo do različnih storitev - turističnih, športnih, kulturnih ter prevoza doma in tudi v nekaterih državah Evropske unije. Zato je škoda, da jo pozna – in uporablja – premalo ljudi.

Evropsko kartico ugodnosti za invalide lahko na kateri koli upravni enoti v Sloveniji brezplačno pridobijo slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gluhoslepi, gibalno ovirane osebe, osebe z motnjami v duševnem razvoju ter dolgotrajno bolni. Z njo lahko hitro in preprosto uveljavljajo popuste pri več kot 240 domačih ponudnikih. Kje in kolikšne popuste lahko uveljavijo, lahko preverijo na spletni strani http://www.invalidska-kartica.si/ ali prek mobilne aplikacije, ki jo na mobilni telefon naložijo na spletnih straneh iTunes ali Google Play. 

S kartico lahko brezplačno ali s popustom pri nakupu vstopnice obiščejo številne muzeje, gledališča in druge kulturne ustanove, po ugodnih cenah nakupujejo v knjigarnah in se udeležujejo različnih izobraževanj, uveljavijo popuste v hotelih in zdraviliščih ter pri turističnih agencijah, pri športnih aktivnostih, ponudnikih prehrane, in podobno. Ponekod nudijo popuste tudi za spremljevalce invalidov. Kartica velja kot identifikacijski dokument za uveljavljanje pravice za oprostitev plačila prevozov. Do brezplačnega prevoza v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu so poleg upokojencev, otrok s posebnimi potrebami ter dijakov in študentov upravičeni tudi brezposelni s statusom invalida.

Kartica je na voljo že od leta 2017, a jo je do zdaj pridobilo le dobrih 15 tisoč invalidov, čeprav ima pri nas status invalida med 160 in 170 tisoč ljudi. Zato Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) v sodelovanju z Urbanističnem inštitutu RS in založbo Beletrina razvija projekt za še večjo dostopnost do storitev in dobrin za invalide.

Z evropsko kartico ugodnosti lahko invalidi za zdaj izkoristijo ugodnosti tudi v Belgiji, Estoniji, Finski, Italiji, Romuniji ter na Malti in Cipru. Vsekakor pa je dobro, da pred potovanjem pri kateri od invalidskih organizacij v državi, kamor potujejo, povprašajo, kako lahko uveljavijo popuste.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media