KULTURA

Prosti čas | maj '22

Znani polfinalisti Pesniškega turnirja 2022

Na natečaju za najboljšo izvirno neobjavljeno slovensko pesem v tekočem letu je strokovna žirija med 126 prispelimi pesmimi izbrala 24 pesmi, ki so po njihovem mnenju najboljše. Njihove avtorice in avtorji se bodo potegovali za naziv vitez oziroma vitezinja na Pesniškem turnirju. Pomerili se bodo v dveh polfinalih, prvi je bil že aprila v Knjižnici A. T. Linharta, drugi pa bo 12. maja v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi. Veliki finale Pesniškega turnirja bo 18. junija v letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Vitez ali vitezinja bo prejel oziroma prejela ročno kovano vrtnico, antologijo svetovne poezije Orfejev spev in denarno nagrado v znesku tisoč evrov.

GLASBA

Pianist Ivo Pogorelić v Ljubljani

 V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo 15. maja nastopil svetovno znani pianist Ivo Pogorelić s sporedom, ki bo v celoti posvečen skladbam Frédérica Chopina. Prav 10. Chopinovo mednarodno klavirsko tekmovanje leta 1980 v Varšavi ga je izstrelilo v krog vrhunskega pianizma, čeprav tam ni zmagal. Toda nekateri člani žirije so ga oklicali za genija. Naslednje leto je s prvim nastopom v newyorškem Carnegie Hallu začel zmagovito pot po mnogih svetovno znanih glasbenih odrih, ki traja do današnjih dni.

Poslovilna turneja 2Cellos

Že nekaj časa teče poslovilna svetovna turneja 2Cellos, v Ljubljani pa bo 25. maja v dvorani Stožice. Luka Šulić in Stjepan Hauser sta do zdaj izdala pet albumov, predstavljata pa instrumentalne izvedbe znanih rock in pop skladb. Njune skladbe si je na YouTubu ogledalo več deset milijonov ljudi. Julija 2011 sta izdala prvi album, na katerem so skladbe skupin U2, Guns N' Roses, Michaela Jacksona in številne druge. Istega leta sta igrala tudi z Eltonom Johnom na njegovi poletni turneji.

Glasbena festivala

Jazz Cerkno (od 19. do 21. maja)

Potekal bo na trgu sredi mesta – Starem placu. Na desetih koncertih bo slišati lirični svobodnjaški jazz, improvizacije, vokalne akrobacije, spogledovanje s klasično glasbo, poezijo in tradicionalnimi godbami iz Etiopije in Brazilije ter krstne predstavitve domačih albumov. 

Druga godba (od 24. do 30. maja)

Ponudila bo sedem koncertov v Ljubljani na notranjih (dvorane Cankarjevega doma, Kino Šiška) in zunanjih prizoriščih (Park Sveta Evrope, dvorišče pred dvorano Tabor), nastopili bodo glasbeniki iz dvanajstih držav in petih celin. V Gallusovi dvorani se bo 28. maja predstavila najbolj vroča mambo zasedba Orquesta Akokán, ki zajema zapuščino kubanskih velikanov iz štiridesetih in petdesetih let. Letošnja posebnost bo mini festival treh slovenskih zasedb (Gugutke, zasedba Kristijana Krajnčana in orkester Mala mestna muzika), premierno pa bo svoj album To je to predstavila Brina.

RAZSTAVE

Oblikovanje za regenerativno prihodnost

Šestindvajsetega maja bodo v organizaciji Muzeja za arhitekturo (MAO) in Centra za kreativnost (CzK) odprli najstarejši bienale oblikovanja na svetu BIO27 Supervernakularno. Povezal bo napredne oblikovalce, arhitekte, mislece in raziskovalce z vsega sveta, ki pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti črpajo iz vernakularne arhitekture in inteligence oblikovanja. Dela je izbrala kustosinja Jane Withers. Videli bomo razstavo petih naročenih projektov, uokvirjeno v Supervernakularno, torej trajnostno, ekološko, okolju prijazno. Do konca septembra pa bo sledil pester program pogovorov, delavnic in drugih zanimivih dogodkov, ki bodo potekali po vsej Ljubljani. Za letošnji BIO so oblikovalci iz studia Kellenberger-White razvili tudi posebno pisavo KWBIO27, navdih za obliko črk pa so črpali iz mojstrskega rokopisa na skicah arhitekta Jožeta Plečnika.

Ženske zgodbe 

V galeriji Posavskega muzeja Brežice je do 17. maja na ogled razstava, ki z osebnimi zgodbami posameznic iz različnih zgodovinskih obdobij odpira vprašanja o družbenih vlogah žensk nekoč in danes ter spodbuja h kritičnemu razmisleku o položaju žensk v sodobni družbi. Zanimivo je, da so ženske vedno opravljale tudi moška dela, bile so celo pomožne železarke in jeklarke, izobraževanje po drugi svetovni vojni pa jim je omogočilo, da so se uveljavile kot odlične strokovnjakinje. Izjemno zanimiva je zgodba o Savi Kaluža in Jolandi Gruden Mažer, ki sta se vključili v tradicionalni moški svet pomorščakov. Zanimivih zgodb, ob katerih se je v razstavo Ženske zgodbe – mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete povezalo več slovenskih muzejev, pa je še veliko.

Petovionski panteon

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož je med svoje stalne zbirke dodal razstavo, ki predstavlja duhovni svet antičnega Ptuja. Religija je imela pomemben delež tudi v arhitekturnem razvoju mest, saj so med javne stavbe, postavljene na vidnih in pomembnih krajih, spadala tudi svetišča in svetiščna območja. Panorama je bila eno od osrednjih mestnih in kultnih središč Petovione. O religioznih praksah pričajo spomeniki, posvečeni grško-rimskim, orientalskim in avtohtonim božanstvom. Na razstavi bodo predstavljeni Nutrice, ki pričajo o veliki moči majhnih božanstev, Sol, ki predstavlja vseobsegajočo moč, misterije ali moč odrešitve, ter druga božanstva antičnega panteona. Ta čas si razstavo lahko ogledate v Salonu umetnin, sicer pa zanjo iščejo primerne prostore.

Sodobna analogna in hibridna fotografija

V galeriji Photon si lahko do 27. maja ogledate mednarodno skupinsko razstavo Back to black, s čimer se priključujejo globalnemu trendu ponovnega oživljanja zanimanja za črno-belo fotografijo in sodobno uporabo starih fotografskih tehnik. Te doživljajo renesanso, in to zlasti med mladimi. Obnovljeno zanimanje je mogoče opaziti na družbenih omrežjih, spremlja ga več milijonov sledilcev. Seveda pa mladi danes uporabljajo vse tehnologije in orodja, dela nastajajo v kombinaciji najnovejših in najstarejših fotografskih tehnik. 

FILM

Poklon Pieru Paolu Pasoliniju

Ob stoletnici rojstva velikega misleca, pesnika in režiserja Slovenska kinoteka v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji pripravlja filmsko retrospektivo, ki bo potekala do 8. maja. Pasolini je bil za marsikoga škandalozen avtor, sodili so mu najmanj tridesetkrat, ga nekajkrat obsodili in prepovedali njegove filme. Do konca junija bo na ogled razstava o Pasolinijevem življenju in filmskem ustvarjanju. Opozorila bo tudi na njegovo povezanost s Slovenijo. V začetku tridesetih let je namreč nekaj let živel v Idriji in tam obiskoval osnovno šolo. Razstavo so pripravili v sodelovanju s kulturnim centrom Cinemazero iz Pordenona in Kinoteko iz Bologne. Izšel bo še zbornik Heretični empirizem, ki prinaša prevode njegovih ključnih filmskih besedil. 

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media