DRUŽENJE JUNIJ

Druženje | junij '22

ŽIROVNICA

Pisalo se je leto 1952, ko se je Društvo upokojencev Žirovnica »osamosvojilo«, kot neke vrste podružnica je namreč delovalo že od leta 1947 v okviru Društva upokojencev Radovljica. V počastitev 70. obletnice med drugim pripravljajo zbornik in osrednjo prireditev 1. oktobra.

V tem času je bilo kar nekaj prelomnic. Med drugim so doživeli dolgoletno pravdanje zaradi denacionalizacijskega postopka nekdanjega gostišča Zelenica (zdaj Osvald), ki ga je društvo kupilo leta 1974, obnovilo in poleg uredilo balinišče. Sodišče je leta 2003 odločilo, da stavbe ostanejo v lasti društva, zemljišče pa je prisodilo dedičem. Kasneje je društvo odkupilo del zemljišča, tako da lahko spet balinajo na svojem. Dobro sodelujejo tudi z najemnikom gostišča in objekt skupaj obnavljajo. Društvo ima 810 članic in članov, povprečna starost je 75 let. Pred desetimi leti so se pobratili z Društvom upokojencev Šalek iz Velenja. Med društvenimi dejavnostmi lahko vsakdo najde kaj zanimivega zase: od sekcije za ročna dela do kulturno-izobraževalnih programov, obiska knjižnice ali izletov. Zelo pester je rekreacijsko-tekmovalni program: pohodništvo, tenis in namizni tenis, kolesarjenje, balinanje, kegljanje, kegljanje s kroglo na vrvici, pikado, šah, prstomet in zimska rekreacija. Letos je začela delovati sekcija za jutranjo telovadbo. V okviru socialnega programa izvajajo dejavnosti za občane, stare 80 let in več, in program Starejši za starejše. Sodelujejo s pokrajinsko zvezo in Zdusom, občino in drugimi društvi. Zlasti pa si prizadevajo, da bi se uresničila dolgoletna želja občanov – izgradnja doma za starejše.

(Besedilo in fotografija: Zdravko Malnar)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka je zaključilo peto sezone Krpanove bralne značke, bralne značke za upokojence. Bralna sezona poteka od 1. oktobra, svetovnega dneva starejših, do 23. aprila, svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic. Letos je izpolnjene zloženke o prebranih knjigah oddalo kar 27 bralcev. Predsednik društva Evgen Primožič jim je na posebni prireditvi podelil priznanja za sodelovanje, kulturna sekcija društva upokojencev pa je pripravila program. Zapele so Rožmarinke, krožek Beremo skupaj pa je predstavil sedmi zvezek z literarnimi deli članov, ki so ga izdali ob 70. obletnici društva. (Besedilo: Jožica Knafelc, fotografija: Andrej Knafelc)

PIRAN

Društvo upokojencev Piran je že četrtič sodelovalo na »garažni razprodaji« s humanitarnim namenom, ki je potekala v sklopu prireditve Centra za krepitev zdravja Piran z naslovom Skupaj delamo za zdravje. Dve članici pa sta se predstavili s klekljanimi izdelki in poslikanimi kamni. Maja so ob pomoči podjetja Simbioza organizirali še delavnico o uporabi pametnega telefona in računalnika. Udeležilo se je je kar 30 zadovoljnih članic in članov. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

ČRENŠOVCI

Športna sekcija Društva upokojencev Črenšovci je na Srednji Bistrici pripravila meddruštveno tekmovanje v kegljanju s kroglo na vrvci. Tekmovanja se je udeležilo 12 ekip društev upokojencev: Murska Sobota, Moravske Toplice, Beltinci, Bodonci - Brezovci - Zenkovci, Puconci, Kobilje, Šalamenci, Mačkovci, Melinci, Lendava, Odranci in Črenšovci. Prehodni pokal občine Črenšovci so osvojili domači kegljači, drugo mesto tekmovalci Društva upokojencev Murska Sobota, na tretjem mestu pa je pristala ekipa Društva upokojencev Moravske Toplice. Pri moških je najboljši rezultat dosegel Avgust Hidič, pri ženskah pa Ivanka Toplak. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELIKI VINJI VRH

V začetku maja so se na Velikem Vinjem Vrhu tradicionalno srečali upokojenci iz škocjanske, šmarješke in novomeške občine, ki so tja prišli peš vsak iz svoje smeri. Pridružili so se jim še upokojenci iz raškega društva. Na 392 metrov visokem vrhu so nadaljevali prijetno druženje tudi z gosti, med katerimi je bil Dušan Kraševec, predsednik Pokrajinske zveze DU Dolenjske in Bele krajine, ki je upokojence povabil na 18. srečanje upokojencev pokrajinske zveze, ki bo 18. junija v Trebnjem, in sicer v sklopu prireditve Trebanjski koš. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

 

JESENICE

Ob prazniku jeseniške občine je župan Blaž Račič podelil naziv častni občan Občine Jesenice univerzitetnemu inženirju metalurgije Janezu Komelu z Jesenic. Je eden najbolj aktivnih in vsestransko dejavnih članov Društva upokojencev Jesenice, poleg tega pa zelo dejaven prostovoljec dobrodelnosti. Kot je povedal, ga je pokojna žena Marjanca pred leti spodbudila, da je prevzel prostovoljstvo v Karitasu, projektu Starejši za starejše Društva upokojencev Jesenice, domovih za starejše na Jesenicah in v Kranjski Gori in Gornjesavskem muzeju Jesenice. Za vsa dobra dela sta skupaj z ženo Marjano leta 2015 dobila naziv prostovoljca leta. (Besedilo in fotografija: Janko Rabič in Stane Arh)

PRAZNOVALI SO

Šestega maja je visok življenjski jubilej, 100. rojstni dan, praznovala Marija Rožanc iz Jelš pri Otočcu, ki prebiva v domu starejših občanov v Trebnjem. Vdova je že štirinajst let, pokojni je žal že tudi najmlajši od treh sinov, ima pa Marija devet vnukov in 14 pravnukov. V domu rada hodi na telovadbo, vrti kolo, zadnje mesece jo zapuščajo moči, zato pa bere ter gleda televizijo. 

Emil Marinič iz Ključarovcev v občini Križevci pri Ljutomeru je 17. maja praznoval 90. rojstni dan. Zaposlen je bil v gradbenem podjetju v Ljutomeru, kamor se je vozil s kolesom, pozneje pa z mopedom. Je gasilski veteran PGD Ključarovci, bil je tudi član krajevne organizacije Rdečega križa in krvodajalec. Z ženo Marijo sta poročena že 65 let, z otroki, vnuki in pravnuki so mu pripravili lepo praznovanje.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media