NOVICE OD VSEPOVSOD

junij '22

Prva platforma za iskanje dela za upokojence

Slovenija je bogatejša za prvo stičišče starejših, ki se želijo ponovno vključiti na trg dela in delodajalcev, ki potrebujejo zanesljive in izkušene delavce. Najdemo ga na spletnem naslovu www.Seniordela.si. To je ena izmed prvih tovrstnih platform v Evropi. Z namenom povezovanja starejših zaposlenih in upokojencev z gospodarstvom ter drugimi ponudniki dela ga je ustanovila skupina posameznikov, ki deluje s poslanstvom detabuizacije starosti, medgeneracijskega povezovanja in omogočanja enakih možnosti starejšim. Portal SeniorDela.si povezuje starejše, ki si še želijo delati, s ponudniki dela, kamor pa ne spadajo le podjetja, ampak tudi fizični ponudniki dela, ki lahko na platformi najdejo pomoč pri storitvah in opravilih. Poleg povezav in priložnosti, da na jesen življenja najdejo svoje sanjsko delo, pa pridobijo člani portala tudi pomoč pri sklenitvi pogodb ter informacije o tem, koliko lahko starejši delajo, katere vrste pravnih oblik sodelovanj so najprimernejše in druge pomembne informacije.

S psom v (nekatere) muzeje

Od srede maja lahko marsikateri slovenski muzej ali galerijo obiščete skupaj s svojim štirinožnim ljubljenčkom. Seveda tiste, kjer jim to lahko omogočijo, zato so v Skupnosti muzejev Slovenije pripravili dve posebni oznaki. Oznaka Psom dostopen muzej kaže, da lahko psi lastnike spremljajo ob ogledu vseh razstavnih prostorov. Če jim to ne diši, pa lahko lastnika počakajo v posebnem prostoru in se odžejajo. Oznaka Psom prijazen muzej pa označuje, da kuža v muzej nima vstopa oziroma lahko vstopi samo v določene prostore. Varno bo počakal v posebnem prostoru, kjer bo imel na voljo posodici s hrano in vodo. V sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije so pripravili tudi muzejski bonton za lastnike, v katerem med drugim piše, da so dobrodošli poslušni in ubogljivi psi, ki morajo biti na povodcu. Lastniki naj pred obiskom poskrbijo, da bo pes nahranjen, dobro sprehojen in da bo prej opravil svoje biološke potrebe.

Po knjige v paketnik

Nekatere enote Mestne knjižnice Ljubljana uporabnikom omogočajo prevzemanje naročenega gradiva v paketnikih Direct4.me. Paketnik je postavljen pred Knjižnico Otona Župančiča (pasaža Evropa), ob vhodu v Knjižnico Jožeta Mazovca, pred vhodom v Knjižnico Prežihov Voranc ter v predprostoru Knjižnice Bežigrad in Slovanske knjižnice (vhodna vrata se odprejo s člansko kartico Urbana). Prav tako bo paketnik pred novo upravno stavbo Knjižnice Jurij Vega v Dolu pri Ljubljani, kamor se bo knjižnica preselila.

Da želite gradivo prevzeti v paketniku, se člani knjižnice dogovorite že ob telefonski rezervaciji gradiva oziroma to možnost označite na knjižničnem katalogu Cobiss+ ali mCobiss. Ob obvestilu na mobilno številko, da je naročeno gradivo pripravljeno za prevzem (dvigniti ga morate v 72 urah), boste prejeli še digitalno zvočno kodo za odpiranje paketnika. Več informacij je na spletni strani knjižnice: https://www.mklj.si/narocanje-gradiva/

Kultura in dobrodelnost z roko v roki

Z ljubiteljsko kulturo se v glasbenih, gledaliških, plesnih, lutkovnih likovnih, literarnih skupinah ter drugih krožkih in društvih ukvarja blizu 107 tisoč ljudi vseh starosti. Ker je kulturnega ustvarjanja veliko več kot pred epidemijo koronavirusa, so se dogodki letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, ki je potekal konec maja, razširili še krepko v junij. Tako bo zaključna prireditev potekala 18. junija v Arboretumu Volčji Potok. Na njej se bo predstavilo okoli 3000 ustvarjalcev ljubiteljske kulture. Obiskovalci bodo imeli priložnost spoznati dvanajst dejavnosti Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in osem panog ljubiteljske kulture, poseben užitek pa bo pokukati v osem kulinaričnih kotičkov. Vstop bo prost, bo pa imela celodnevna prireditev, ki bo potekala pod naslovom Dan JSKD, Dober dan, tudi humanitarni namen. Zbirali bodo sredstva za otroke, obolele za rakom (Junaki 3. nadstropja). Donirate lahko že zdaj, in sicer s poslanim SMS-sporočilom na številko 1919 s ključno besedo DAN5 (pet evrov) ali DAN10 (deset evrov).

Dan planincev v dolini Kamniške Bistrice

V Kamniški Bistrici bosta v soboto, 11. junija, potekala Dan slovenskih planincev in Dan kamniških planin. Pohodniki se bodo lahko že zjutraj v spremstvu vodnikov odpravili po Koželjevi poti na ogled bolnice Vela in slapa Ogrlice do zatrepa doline in soteske Predaselj ali na izlet po Veliki planini. Prav tako bodo pripravili dva vodena izleta za turne kolesarje. Od 10. ure naprej bodo v bližini planinskega doma v Kamniški Bistrici (Pri Jurju) potekali številni dogodki, povezani s planinstvom: ustvarjalne delavnice za mlade, festival pitne vode s pokušnjo izvirske vode in ogledom Malega izvirka, spoznali boste delo markacistov in gorskih reševalcev, se seznanili z jamarstvom na Kamniškem, izvedeli boste marsikaj zanimivega o opremi gorskih koles in alpinistične opreme, pogumni bodo lahko plezali po plezalni steni in balvanih nad izvirom Kamniške Bistrice. Ob 14. uri si bo slavnostni sprevod praporščakov planinskih društev, sledila bo planinska zabava.

Preverjanje telesne zmogljivosti

Na ljubljanski fakulteti za šport s projektom SLOfit že dolgo spremljajo telesni in gibalni razvoj otrok in mladostnikov v šolskem okolju (športnovzgojni karton). Podoben projekt merjenja telesnih zmogljivosti s standardiziranimi nalogami so pripravili tudi za odrasle. Na ta način želijo spodbuditi starejše od 19 let, da preverijo, v kakšni »formi« so v primerjavi z vrstniki, in na osnovi rezultatov lažje načrtujejo vadbo oziroma izberejo določeno rekreativno dejavnost. Posebej vabijo na preverjanje starejše od 65 let. Na spletni strani: https://www.slofit.org/SLOfit-odrasli najdete seznam izvajalcev meritev po slovenskih krajih. V Ljubljani pa bodo potekale brezplačne meritve telesnih zmogljivosti starejših od 18 let – SLOfit odrasli in meritve telesnih zmogljivosti starejših od 65 let – SLOfit senior v torek, 7. junija. Za udeležbo se morate predhodno prijaviti na elektronski naslov: odrasli@slofit.org ali poklicati na telefonsko številko 031 278 571. Udeleženci bodo prejeli informacijo o svoji telesni pripravljenosti, že prej pa si lahko na spletni strani Moj SLOfit ustvarite profil, kamor boste vpisali svoje rezultate.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media