Sožitje se začne v družini

junij '22

Do epidemije se sploh nismo zavedali, kako pomembno je medsebojno druženje. Sodeč po dobrem obisku, nasmejanih obrazih in razigranosti nekaterih, saj se je med prireditvijo plesalo tudi pod odrom, je bila odločitev Zdusa, da pripravi Dneve medgeneracijskega sožitja, pravilna.

Skoraj dve leti je bilo skupinsko ustvarjanje oteženo, toda številni člani društev upokojencev po vsej Sloveniji niso mirovali. Komaj so že čakali, da pokažejo, kaj so v tem času ustvarili. Zelo so si želeli tudi druženja. Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so bile stojnice polne najrazličnejših uporabnih in umetelnih izdelkov, v katere so vložili ure in ure dela. Zapeli so pevci, zaigrali godbeniki in zaplesali folkloristi, predstavili so se tudi literati, likovniki in fotografi. Na okroglih mizah so opozorili na pereče probleme, ki zadevajo vse generacije – govorili so o bivalnem standardu in pomanjkanju stanovanj za mlade ter zdravstveni in socialni oskrbi starejših.

Ko sem spremljala osrednjo prireditev ob dnevu Zdusa, me je zelo navdušila videopredstavitev njihovega najpomembnejšega programa Starejši za starejše. Tudi tisti, ki bi zanj slišali prvič, bi bili nad njim navdušeni, predvsem pa bi probleme starejših bolje razumeli. Njihovi prostovoljci, več kot 3500 jih je, na terenu sami poiščejo pomoči potrebne sovrstnike. Pomagajo jim na razne načine, najbolj pa so veseli druženja. Škoda le, da so film videli predvsem člani društev, ki program poznajo in v njem sodelujejo.

Letošnji dnevi so minili skoraj brez obiska politikov. Stara vlada je odhajala, nova pa še ni bila postavljena. Ampak nič zato, saj zna biti njihov obisk včasih moteč, še posebej pred volitvami, ker se ve, zakaj se naenkrat tako zanimajo za starejše. Čeprav je ime srečanja obetajoče – Dnevi medgeneracijskega sožitja, pa mlajših skoraj ni bilo opaziti. Medse bi upokojenci lahko povabili svoje družine – otroke in vnuke in tudi njim predstavili, kaj delajo, kako se počutijo, razmišljajo in kaj potrebujejo. Tako kot jih vnuki radi povabijo v vrtec in šolo. Sodelovanje in medsebojna pomoč med generacijami sta doma v družini. Država lahko to le nadgradi. Prepričana sem, da bi bili nad prikazanim navdušeni.

Jožica Dorniž 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media