Ste jim morda verjeli?

november '22

MOJ POGLED

Kako lahko nasedate sladkobnim besedam, da ste najlepši na planetu in zaradi vas ne more ne jesti in ne piti, če vas takoj zatem prosi za denar? Anonimus

Zagotovo ste že slišali za marsikatero goljufijo in hudo opeharjene žrtve. Kljub številnim opozorilom se najdejo novi in novi osmoljenci, ki čez čas zaman iščejo prevarante, saj se običajno za njimi takoj po prejemu denarja za »posel«, ki ga sploh niso nameravali opraviti, izgubi vsaka sled. Naslov, ki so ga dali, seveda ni pravi, tam je morda le »nabiralnik«, pošta pa se v njem le zbira. Prav tako vabila na številna zaslišanja in obravnave, kamor seveda ne pristopijo. Potem ko ogoljufajo množico naivnežev, namreč tako radi popolnoma izginejo. Če in ko jih najdejo, pa seveda sto in en izgovor.

Prežijo na številnih področjih, kjer so ljudje najranljivejši. Prvo je zagotovo zdravje. Kdo ga ne bi imel, zlasti v najtežjih primerih njegove izgube ali vsaj vidnega pešanja? Ponujajo čudežno ozdravitev, zvarke in pripravke, ki seveda popolnoma izpraznijo že tako tanke denarnice mnogih hudih bolnikov, ozdravitve pa seveda od nikoder. Morda le kratkotrajno izboljšanje, ki ga prinese psihološki učinek.

Drugo področje, kjer jim še kako uspeva, je čustveno. Obljubljajo nebesa na zemlji in predvsem naivnim ženskam izpulijo veliko denarja. Potem ko jim izlijejo dušo in srce, se jim dobesedno »prilepijo« na telefon, pošiljajo prepisane ljubezenske stihe in vzdihujejo kot »latino loverji«, vse dokler jim sicer kot »bogatašem« ravno na nedeljo ali praznik ne »umre« mama ali jim kdo hudo »diha za ovratnik«, denar pa imajo seveda »vezan« in ga v banki, kakšna smola, ne morejo takoj dvigniti. Potrebujejo posojilo – vsaj nekaj tisoč evrčkov, jamčijo z (najetim) vikendom ali prestižnim poslom (ki ga seveda ni), in ko ga od naivnih (beri: žensk) dobijo, izginejo za vedno. Morda kar k novi »ljubezni«, ki jim spet lahkotno verjame.

Če jih preintenzivno iščete, vam utegnejo groziti celo z odvetniki, ki vas po pooblastilu in naročilu prikazujejo kot obsedenke z njihovo »glamurozno« podobo in kot iskalke sreče v ljubezni, osebe, ki jih nikakor ne morete preboleti. Z vami je namreč celo tako hudo, da ste z njihovimi fotografijami prelepili vse domače stene. Prosim? O denarju seveda ne vedo nič. Kdaj ste jim kaj posodili? Le zakaj?

Naokoli hodijo, zvonijo in trkajo celo kot »prostovoljci« nevladnih organizacij, ki zbirajo denarčke za »ranjene« in lačne otroke. Ne nasedajte. Denar lahko vedno podarite legalno, naslovi nevladnikov, ki delujejo transparentno, so vendar javno objavljeni. Pokličite in preverite!

Obljubljajo tudi čudežno srečo, ki se bo dobesedno naselila v vaš dom, odpravila žalost in nesrečo, nato pa sijala in sijala. Ojoj, ne verjemite. Če bi bilo res tako, je oni ne bi »razdajali« naokoli in osrečevali drugih. Pomembno si je zapomniti le to: v ozadju je denar, brez katerega boste prej ali slej ostali tudi vi. Previdnost zato nikoli ni odveč.

Sicer bodo zmagovalci, za njimi pa nove in nove žrtve. Tako kot za ljudmi, ki so odpotovali v tople kraje, vi pa boste še kar na mrazu. To in še marsikatero zimo. Oglejte si oddajo Preverjeno z Ireno Pan in se zamislite, kdo in kaj je pravzaprav »happy-happy«.

Vlasta Nussdorfer 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media