Druženje november

Druženje | november '22

POLJČANE

Visoki jubilej, tj. 70 let delovanja, so septembra praznovali v Društvu upokojencev Poljčane. Slavnostne prireditve so se udeležili tudi predstavniki Medobčinske zveze društev upokojencev Slovenska Bistrica, predsednik ZPPZ DU Maribor Franc Slavinec, podpredsednica Zdusa Vera Pečnik, predsednica prijateljskega Društva upokojencev Rogoza ter zastopniki drugih društev in organizacij občine Poljčane. Najzaslužnejšim članom so podelili zahvale, Društvo upokojencev Poljčane pa je ob jubileju prejelo veliko plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije. Organizirana druženja in raznovrstne dejavnosti bodo izvajali tudi v prihodnje, in to medgeneracijsko, kar je potrdil kulturni program na prireditvi, v katerem so sodelovali učenci osnovne šole, upokojenci in vmesne generacije. (Besedilo: Berta Majhen, fotografija: Marjan Mally)

CERKNICA

V Društvu upokojencev Cerknica so na prijetno srečanje povabili člane, ki so ali še bodo v letošnjem letu dopolnili sedemdeset, osemdeset, devetdeset let ali več. Med njimi je bila tudi najstarejša članica Iva Braniselj iz Dolenje vasi, ki bo naslednji mesec praznovala 100 let. Po pozdravu predsednika društva Borisa Ruparja je jubilantom zapel ŽePZ Lipa pod vodstvom Gertrude Zigmund, nasmejala pa sta jih recitatorja. (Besedilo: Cveta Levec, fotografija: Zdenka Zakrajšek)

JARENINA

Društvo upokojencev Jarenina, ki je bilo ustanovljeno pred 46 leti in danes šteje več kot dvesto članov, v nizu svojih aktivnosti neguje tradicijo srečanja s pobratenim društvom iz Čakovca iz sosednje Hrvaške. Uradna listina o pobratenju je bila podpisana že pred 35 leti. Od takrat se redno srečujejo, izmenjaje v enem ali drugem kraju, utrjujejo prijateljstva in sklepajo nova poznanstva. Po dveletnem premoru zaradi covida-19 so septembra čakovski upokojenci ponovno obiskali Jarenino. Med drugim so se z gondolo odpeljali na Pohorje, popoldan pa so preživeli v družbi gostiteljev. Na družabnem srečanju sta več kot sto udeležencev nagovorila Milan Velički, predsednik Društva upokojencev Jarenina, in Franciska Ćetković, predsednica Društva upokojencev Čakovec, ki ima 1450 članov. Predstavniki društev pa so si izmenjali »protokolarna« darila. (Besedilo in fotografija: Anita Kirbiš)

LESCE

Prostovoljke programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Lesce in Krajevna organizacija Rdečega križa Lesce so v začetku oktobra na izlet po Dolenjski popeljale 24 starejših občanov. Ustavili so se v samostanu Stična, kjer jih je pričakal pater Krištof, sicer njihov sokrajan Janez Čufer. Vodil jih je skozi samostan in po zeliščnem vrtu, ki ga obdelujejo po vzoru patra Simona Ašiča, poznavalca zdravilnih rastlin. Predstavil jim je življenje v samostanu, njegovo zgodovino, zanimivosti in jih popeljal tudi po prostorih, ki sicer niso na ogled. (Besedilo in fotografija: Marjeta Vizovišek)

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika se je v začetku septembra odpravilo na dvodnevni izlet v Podravino. Začeli so ga z ogledom gradu Ormož in grajske pristave, nato pa nadaljevali v čezmejno mesto Varaždin. Med drugim so si ogledali pokopališče, ki je primer zgodovinske arhitekture in izjemne parkovne ureditve, saj v njem raste približno 7000 cipres. Nato so se odpravili v kraj Sigetec, kjer še vedno prirejajo šaljive igre v spomin na legendarne Gruntovčane. Obiskovalci so si ogledali izjemno zabavno predstavo »Pri dohtarju«. Prenočili so v Daruvarju in se naslednji dan razvajali v Daruvarskih toplicah, ki so tudi velik rehabilitacijski center. (Besedilo in fotografija: Ivanka Sluga)

MURSKA SOBOTA

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je septembra v soboški pokrajinski in študijski knjižnici pripravila slikarsko razstavo svojih članov. Po dveh letih se je s svojimi deli predstavilo 27 ljubiteljskih slikarjev iz pomurskih upokojenskih društev. Pri postavitvi razstave je sodeloval umetnostni zgodovinar mag. Ivan Obal, ki je bil pred upokojitvijo direktor Galerije Murska Sobota. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

OTOČEC

V začetku oktobra je Društvo upokojencev Otočec organiziralo meddruštveno tekmovanje v kegljanju s kroglo na vrvici. Sodelovale so moške in ženske ekipe društev upokojencev Škocjan, Šentjernej in Otočec. Tako pri moških kot pri ženskah so zmagali člani Društva upokojencev Škocjan. (Besedilo in fotografije: Helena Murgelj)

ODRANCI

Ob mednarodnem dnevu starejših je Društvo upokojencev Odranci pripravilo bogato razstavo ročnih del članov društva. Poleg tega je bilo na ogled veliko predmetov, ki so jih uporabljali nekoč, ter različni keramični in drugi izdelki. Zbrane je nagovorila predsednica društva Ivanka Tompa, za to priložnost so pripravili še kratek kulturni program. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

DOLSKO

Predstavniki Društva upokojencev Dolsko so septembra obiskali kar štiri svoje članice in člane, ki so praznovali visoki jubilej – 90 let. Zaželeli so jim predvsem veliko zdravja in jih obdarili. Jubilanti so: Ljudmila Drčar iz Vinj, Marija Peterka iz Laz (na fotografiji, čestitkam se je pridružil tudi župan Občine Dol Željko Savič) ter Edvard Mihelčič in Marija Jemec iz Dolskega. (Besedilo in fotografija: Marija Zajec)

POSTOJNA IN PIVKA

V Klubu upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka so si za jesensko potepanje po Sloveniji izbrali Dolenjsko. Obiskali so Jurčičevo domačijo na Muljavi z muzejem na prostem, sledil je ogled gradu Žužemberk. V Mirni Peči so spoznavali življenje in delo Lojzeta Slaka, v vasi Šentjurij na Dolenjskem pa so si ogledali spominsko zbirko pesnika Toneta Pavčka. Potepanje so zaključili na Pahi nad Otočcem z ogledom Hiše s tradicijo. (Besedilo in fotografija: Edvarda Sajovic)

PRAZNOVALI SO

Danilo Kure iz Novega mesta je septembra praznoval 90. rojstni dan. Kot najmlajši od desetih otrok se je rodil v Svibniku pri Črnomlju. Z ženo Marijo sta si ustvarila dom v Novem mestu. Imata hčerko Jelko ter vnuka in vnukinjo, na katere je zelo ponosen. Danilo je bil zaposlen pri gozdnem gospodarstvu, zdaj je vključen v društvo upokojencev, društvo vinogradnikov in društvo revmatikov. Rad bere knjige in tudi potelovadi na steperju.

90 let je 26. septembra dopolnil član Društva upokojencev Gabrje Mihael Rukše. Praznoval ga je v krogu dveh sinov, hčere in šestih vnukov. Rušev Miha, kot mu pravijo po domače, je dobrovoljen in vedno nasmejan mož. Še vedno veliko hodi in marsikaj opravi na vrtu in njivah. Miha pa tudi pesni, izdal je že eno pesniško zbirko. Ima neverjeten spomin, saj stresa svoje pesmi in rime kot iz rokava.

Ana Perša iz Ižakovcev je avgusta praznovala 100. rojstni dan in številni so ji prišli voščit ob jubileju. Z možem Ludvikom sta imela pet otrok, zdaj ima 11 vnukov in 14 pravnukov. Še vedno se živo spominja, kako težko je bilo nekoč kmečko življenje: polje so obdelovali s kravjo vprego in tudi vsa druga opravila so opravljali ročno, ob tem pa jim je še nemirna reka Mura odnašala pridelke, dokler niso zgradili nasipa. Je dobrega zdravja, rada bere, veliko moli in poje Marijine pesmi ter obuja spomine na pretekle dni. 

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Zakonca Milica in Alojz Hamler iz Vučje vasi sta nedavno praznovala petdeset let skupnega življenja, zlato poroko. Alojz je bil zaposlen v Radenski v Radencih,  Milica, ki je predsednica Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru, pa v tovarni Mir v Gornji Radgoni. Oba sta bila dejavna v prostovoljnem gasilskem društvu Vučja vas, rada vrtnarita in hodita na pohode. Življenje sta dala trem otrokom, ki so ju razveselili s štirimi vnuki.

Telovadba sredi Ajdovščine

Na dan slovenskega športa 23. septembra so članice društva Šola zdravja iz Ajdovščine izvajale jutranjo telovadbo po metodo 1000 gibov na prenovljenem Lavričevem trgu, ki je to jutro zasijal v oranžni barvi. Običajno telovadijo pred stavbo krajevne skupnosti in se držijo načela dr. Nikolaya Grishina, ki pravi, naj z dobro mislijo in nasmehom potujemo po poti svojega življenja. Gibanje na prostem v zgodnjih jutranjih urah pomaga izboljšati telesne in psihične sposobnosti ter zagotavlja, da čim dlje skrbimo zase in za druge. (Besedilo: Vida Durn, fotografija: Jana Maraž)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media