NOVICE OD VSEPOVSOD

december '22

Alzheimerjev zemljevid srčnosti

Zavod Rihtarjeva domačija, demenci prijazna točka, je začel projekt Alzheimerjev zemljevid srčnosti. Ustanoviteljica zavoda Alenka Veber iz Babnega Polja vabi k pisanju razglednic za svojo mamo, njene sostanovalce in sostanovalke ter osebje Centra starejših Cerknica. Tam namreč zaradi napredovale alzheimerjeve in vaskularne demence biva njena mama Frančiška. Njej in drugim stanovalcem lahko tudi vi polepšate dan, tako da jim na naslov: Center starejših Cerknica, Frančiška Veber, Cesta pod Slivnico 1, 1380 Cerknica pošljete razglednico s počitnic, potovanj po svetu ali iz domačega kraja. Pri osebah z demenco motivi na razglednicah spodbudijo dolgoročni spomin in prebudijo zgodbe o počitniških prigodah, dogodivščinah na podeželju, ležanju na plaži ali vzponih na vrhove gora. Poleg tega namerava zavod na območju občine Loška dolina oblikovati skupino za samopomoč in destigmatizacijo staranja. Vabljeni so svojci oseb, obolelih za demenco, ter vsi tisti, ki bi želeli o bolezni izvedeti kaj več. Informativne prijave sprejemajo na telefonski številki 041 260 985 ali po e-pošti: info@rihtarjeva-domacija.si.

Z Vzajemnostjo odkrivali Tržaški zaliv

Skupina bralcev Vzajemnosti se je sredi novembra v organizaciji TA Kompas odpravila na odkrivanje lepot Tržaškega zaliva. Kljub mrzlemu vetru smo z zanimanjem sledili vodnici Katji, ki nam je pokazala največje znamenitosti Trsta. Odkrivali smo tudi sledi Slovenk in Slovencev, ki so v mestu skozi zgodovino pustili pomemben pečat. Seveda smo se ustavili na odlični kavi in obiskali nekaj trgovin. Še bolj pa nas je navdušil ogled belega gradu Miramare, obdanega s čudovitim parkom. (Foto: T. D.)

Poezija na kovance

Če želite pobožati svojo dušo ali komu drugemu polepšati dan s slovensko poezijo, vam lahko pri tem pomaga pesmomat. To je robotizirani avtomat, v katerega vržete kovanec za evro, izberete pesem, ki vam jo »poetična mašina« zrecitira in natisne, ali pa si jo prek QR kode prenesete na pametni telefon. Na voljo je 200 pesmi za otroke in odrasle slovenskih avtorjev, seznam pa še dopolnjujejo.

Čez zimo bo pesmomat v notranjosti hiše na Tomšičevi 12 v Ljubljani, kjer je sedež Društva slovenskih pisateljev. Med tednom lahko dostopate do njega med 8. in 20. uro, ob sobotah pa od 12. do 20. ure – vendar prej na spletni strani https://drustvopisateljev.si preverite, ali ni kje na poti po drugih slovenskih krajih. Projekt je rezultat partnerstva Društva slovenskih pisateljev in njihovega portala Vrabec Anarhist, Slovenskega centra PEN, Slovenske pisateljske poti ter Fakultete za računalništvo in informatiko.

Sprehod med prazničnimi lučmi 

Na miklavževo, 6. decembra, bo ob 17. uri svoja praznična vrata odprl dvorec Gutenbuchel na Ravnah pri Šoštanju. V lepo okrašenem ambientu si lahko ogledate ponudbo podjetnikov in ustvarjalcev, ki prihajajo iz lokalnega okolja. Razstavo si lahko ogledate ob delavnikih od 16. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 11. do 20. ure, 24. in 25. decembra je dvorec zaprt.

V petek, 16. decembra, ob 16.30 pa se bodo pred župnijsko cerkvijo sv. Jerneja prižgale luči letošnjega Božičnega Vojnika. Vabljeni na poslušanje adventnih in božičnih melodij in ogled številnih jaslic, ki bodo v notranjosti in na prostem po bližnjih ulicah postavljene še po novem letu.

V Arboretumu Volčji Potok se lahko med prazničnimi lučkami (sveti jih kar 1,8 milijona) sprehodite vsako popoldne do 8. januarja 2023. Na vsakem koraku se odkrivajo novi prizori, poseben je 25 metrov dolg predor, kjer se barva lučk postopno spreminja, in tako dobimo občutek, da smo v kristalni palači. Pred kuliso dvorca je velika svetlobna zavesa, na kateri se kot na filmskem platnu spreminjajo svetlobni prizori ...

V Mozirskem gaju pa so že sedmo leto pripravili Božično bajko Slovenije, ki jo sestavlja kar 1,7 milijona božičnih lučk, oblikovanih v atraktivne oblike. V njej lahko uživate do 8. januarja 2023, morda boste med sprehodom srečali tudi Miklavža ali Božička.

V Postojnski jami bodo tudi letos pripravili čarobne žive jaslice. Božično zgodbo v 16 prizorih si lahko ogledate vsak dan od 25. do 30. decembra od 13.30 naprej. Poleg številnih igralcev v izbranih kostumih bodo v 90-minutnem spektaklu sodelovali še pop pevka, mezzosopranistka Raiven, tenorist Blaž Gantar ter sopranistki Urška Kastelic in Anea Mercedes. Obiskovalcem svetujejo, naj vstopnice rezervirajo na spletu, saj je število obiskovalcev na predstavo omejeno.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media