Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | marec '23

TEŽAVE S POVIŠANIM KRVNIM TLAKOM

Bralec se več let zdravi zaradi povišanega krvnega tlaka, vendar njegove vrednosti zelo nihajo. Opravil je ultrazvok srca in prosi za razlago izvida. Ugotovljeno ima koncentrično hipertrofijo levega prekata, dilatacijo bulbusa aorte in diastolično disfunkcijo. Na kontrolni pregled je naročen čez dve leti, oziroma če se pojavi dispneja, takoj. 

Srce je mišica in tako kot vsaka druga se ob dolgotrajnem, težjem delu odebeli. Če imamo hipertenzijo (visok krvni tlak), srce črpa kri proti večjemu uporu v žilah, torej opravlja težje delo. Stene votline levega srca (levi prekat) postanejo debelejše, poveča se celotna masa srca. Enakomerno zadebelitev vseh sten imenujemo koncentrična hipertrofija. V grobem deluje srce tako, da se levi prekat najprej stisne (sistola) in požene kri prek aorte v vse organe, se zatem razširi (diastola), da se lahko ponovno napolni s svežo krvjo iz pljuč. Srčna votlina z debelo steno je manj prožna, zato se spremeni polnjenje srčne votline. Če je polnjenje moteno, govorimo o diastolični disfunkciji. Ker srce z večjim tlakom potisne kri v aorto, se le-ta sčasoma raztegne in postane v začetnem delu širša (dilatacija bulbusa aorte). Vse spremembe, ki sem jih opisala, so vidne tudi pri ultrazvoku srca našega bralca. Vrednosti posameznih parametrov so tolikšne, da so spremembe blage, torej začetne.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media