Gledati s srcem

marec '23

Naenkrat je vse polno zagovornikov starejših in nekateri želijo njihove probleme rešiti kar na ulici. Žalostno je, da gre za stare probleme, ki so jih vse vlade bolj ali manj pometale pod preprogo ali njihovo reševanje prelagale na poznejši čas. Predvsem so vsi veliko obljubljali, storili pa bolj malo.

Včasih se je problem nizkih pokojnin reševal z varstvenim dodatkom, ki ga je izplačeval pokojninski zavod, ko pa so ga pred desetimi leti prenesli na centre za socialno delo, so se zaostrili tudi pogoji za prejemanje tovrstne pomoči in večina upokojencev se mu je raje odrekla, kot pa da bi s tem bremenila svoje otroke. Najbolj ubogi, ki živijo sami, pa zanj sploh ne vedo. Številne pretresljive zgodbe, predvsem starejših žensk, ki so celo življenje garale, bile izkoriščane, zlorabljene, na starost pa so pozabljene in nevidne, v javnosti že leta obelodanja dobrodelna organizacija Humanitarček. Usode njihovih Vid, kot so jih poimenovali, pretresajo mnoge ljudi, niso pa spremenile sistema. Le čuječi posamezniki in prostovoljci po svojih močeh rešujejo njihove stiske. Dolga zgodba o nevidnosti starejših je tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga v Sloveniji sprejemamo že skoraj 20 let, pa še vedno ni zaživel.

Naše politike čaka veliko resnega dela. A morali bi se ga lotiti skupaj in brez prepirov, kdo je levi, kdo desni in kdo je naredil več, pač pa v dobrobit starih in onemoglih ljudi, kar bo koristilo celotni družbi. Ni dovolj, da starejše le poslušamo, vse je zaman, če jih ne slišimo. Slišati pa pomeni gledati s srcem. Naj bo srčnost vodilo tudi v marcu, ko sta kar dva ženska praznika.

Drage naše bralke, čestitamo vam in ponosno ju praznujte.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media