DRUŽENJE

Dobro je vedeti | april '23

 BREŽICE

Društvo upokojencev Brežice, najštevilčnejše društvo v Posavju, je v začetku marca izvedlo zbor članov. Potrdili so letno in finančno poročilo ter program dela za letošnje leto. Predsednica Jožica Sušin, ki je pohvalila zelo dobro sodelovanje z brežiško občino, je poudarila prizadevanja društva v prihodnosti: več vsebin v medgeneracijskem centru, ustanovitev organa za starejše v občini, delovanje skupine za samopomoč, ustanovitev centra za začasno nastanitev, povečanje mest za starejše v stanovanjskih skupnostih ter nadaljevanje programa Starejši za starejše. Na zboru so hkrati obeležili 15. obletnico uspešnega delovanja številnih prostovoljk in prostovoljcev v tem programu, ki na terenu pomagajo osamljenim članom. Vodja Ana Kalin je predstavila dejavnost programa in načrte za vnaprej. Delo društva so pohvalili Rožca Šonc, vodja in pobudnica programa Starejši za starejše pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, predsednik posavske zveze društev upokojencev gospod Jožef Žnidaršič in predsednica občinske uprave Patricija Čular. Sledila je podelitev priznanj Zdusa, posavskega združenja društev upokojencev ter društva najbolj dejavnim in dolgoletnim članom društva. (Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

 KROG - SATAHOVCI

Društvo upokojencev Krog - Satahovci je imelo 11. marca redni letni zbor članov, na katerem so pregledali lansko delo in poslovanje društva, obenem pa sprejeli poslovni in finančni načrt za leto 2023. Opravili so tudi volitve, pri čemer je bil za vodenje društva za nadaljnja štiri leta ponovno izvoljen dosedanji predsednik Branko Gomboši. Na zboru so ženskam podelili nageljčke za dan žena in materinski dan, članicam in članom, ki so ali še bodo letos praznovali 80. rojstni dan, pa so podarili orhidejo. Čestitali so tudi zakoncema Emici in Frančku Lukaču, ki sta praznovala 60. obletnico poroke. (Besedilo in fotografija: B. G.)

PIRAN

Kar 139 članic in članov Društva upokojencev Piran se je zbralo na letnem občnem zboru, kjer so sprejeli poročila o opravljenem delu in porabi finančnih sredstev za lansko leto ter potrdili program dela in finančni načrt za leto 2023. Predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev južne Primorske Mirko Miklavčič je skupaj s predsednikom piranskega društva upokojencev Zdravkom Taškarjem podelil priznanja članicam in članom za njihovo dolgoletno delo v društvu. Pisno priznanje Zdusa je prejela Vojka Levac, priznanja pokrajinske zveze Palmira Pucer, Eilo Radešič in Klavdij Grižon, zahvalo Društva upokojencev Piran pa Antonija Frankarli. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

 CERKNO

Po skoraj treh letih premora so članice sekcije ročnih del v Cerknem spet zaživele v ustvarjalnosti. Mentorica Anica Močnik jih zaradi zdravstvenih težav ne more več strokovno voditi, se pa vseeno enkrat tedensko srečujejo kot »svobodne rokodelke« in si medsebojno pomagajo. Tako nastajajo šali, kape, nogavice, rokavice, kvačkani in vezeni prtiči, rožice, praznične vizitke in še marsikaj. Nazadnje so v okviru dobrodelnega projekta Nitke nas povezujejo, ki ga koordinira Alenka Vižin, izdelovale kvačkane in pletene kvadratke za odejice. Odejice so namenjene stanovalcem na vozičkih v domovih upokojencev. (Besedilo: Marija Rejc, Fotografija: Vida Tacer)

 

ČRENŠOVCI

Občnega zbora Društva upokojencev Črenšovci so se udeležili upokojenci iz vasi Črenšovci, Trnje, Žižki, Gornja Bistrica, Dolnja Bistrica in Srednja Bistrica ter gostje. Med drugim so se seznanili z lanskoletnim delom društva in sprejeli načrt dela za letošnje leto. Društvo daje velik poudarek raznim srečanjem članov, ohranjanju kulturne dediščine skozi folkloro in petje, športnim dejavnostim in rekreaciji. Podelili so tudi priznanja zakonskim jubilantom. Za 50 let poroke so jih prejeli Marija in Jože Jerebic, Cecilija in Štefan Krampač, Marija in Ivan Pirš ter Rozina in Jože Špilak; Cecilija in Ignac Padar ter Marija in Ferdinand Kohek pa so dobili priznanji za 60 let skupnega življenja.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELENJE

V velenjskem kulturnem domu so februarja pripravili slavnostno praznovanje v čast dvojnemu jubileju pevskih zborov Društva upokojencev Velenje. Moški pevski zbor je praznoval 40 let, ženski pevski zbor pa celo 60 let petja in nastopanja. Na prireditvi z naslovom Skupaj 100 let so gostovali člani FS Oštarija iz Bočne. Zbora sta ob tej priložnosti prejela mali plaketi Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev in Zdusa ter veliki jubilejni priznanji JSKD Slovenije. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

 

DOLENJSKE TOPLICE

Sredi februarja se je 47 članov Društva upokojencev Dolenjske Toplice z vlakom odpeljalo na izlet v Trbovlje, ki je največje od treh zasavskih mest. Najprej so si ogledali rudarski muzej in dve knapovski stanovanji iz različnih obdobij, ki so ju ohranili v koloniji, imenovani Njiva. V Delavskem domu so si ogledali kratek film o trboveljskem dimniku, ki je s 360 metri najvišji v Evropi. Vsak se je lahko virtualno preizkusil v plezanju nanj, nato pa so si ga ogledali še v živo. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

LJUTOMER

Ženski pevski zbor Društva upokojencev Ljutomer je praznoval 40 let delovanja. Pevke so vsem generacijam dober zgled, da ljubezen do aktivnega kulturnega ustvarjanja ohranja optimizem in vodi k boljšim ter srečnejšim odnosom. Za tako visok jubilej so zaslužne vse pevke in zborovodkinje, ki so v teh letih sodelovale v zboru. Danes ga vodi profesorica glasbe Tatjana Rozmarič Poštrak, predsednica zbora pa je Milena Studnička. Pevke sodelujejo na društvenih in občinskih prireditvah ter občinskih in regijskih revijah pevskih zborov. Najraje pa s petjem lepšajo dneve starejšim v domovih. Na prazničnem koncertu so sodelovali še recitatorka Jelka Vrbnjak, Prleška godba Ljutomer, ženski pevski zbor Malečnik, tamburaški orkester društva upokojencev in solist Tihomir Babič. Ob 40. obletnici je zbor prejel občinsko priznanje in priznanje Zdusa. (Besedilo in fotografija: Milena Studnička)

ŽALEC

Godba veteranov Žalec, ki deluje pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje in pod vodstvom mag. Marka Repnika, letos praznuje 10. obletnico. Šteje 17 članov in združuje ljubitelje glasbe iz godb Liboje, Zabukovica in Prebold. Njihov repertoar zajema večinoma koračnice domačih in tujih avtorjev ter promenadne skladbe. Jubilejno leto so začeli s tradicionalnim koncertom, kjer so se jim s petjem pridružili učenci Glasbene šole Risto Savin Žalec. Prijeten kulturni dogodek je dopolnila podelitev častnega naziva ambasador veteranskih godb Slovenije. Prejela sta ju Feliks Srebot, ki igra trobento v Godbi Liboje, in Albert Ramšak, član Godbe veteranov Žalec, kjer igra činele (na fotografiji z Markom Repnikom in Leonom Padrom, animatorjem godbe). (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

AJDOVŠČINA

Člani Šole zdravja iz Ajdovščine se radi udeležujejo jutranje telovadbe po metodi 1000 gibov. Držijo se reka: »Ker si želimo, da bi se imeli lepo, poskrbimo, da je drugim z nami prav tako.« Na pustni torek so nekateri vadili oblečeni v pustna oblačila in tako potrdili, da se vse da, če se le hoče. (Besedilo: Vida Durn, fotografija Zdenka Žigon)

PRAZNOVALI SO

 Februarja je visok življenjski jubilej 100 let praznovala Hedica Fric iz Gorišnice. Nekoč je bila poznana kot zahtevna, odločna in stroga učiteljica slovenskega jezika. Ob jubileju so ji čestitali predstavniki Društva upokojencev Gorišnica, katerega članica je že od leta 2000.

 Jože Dečman, ki je že 40 let član Društva upokojencev Šmarje pri Jelšah, je 18. februarja praznoval stoti rojstni dan. Še danes se ga nekdanji sodelavci in krajani spomnijo kot vestnega, poštenega in dobrovoljnega poštarja, ki je opravil na stotine kilometrov, najprej peš, nato pa s kolesom. Jožetu in ženi Liziki so se rodili trije sinovi, danes pa ga obkrožajo tudi veseli vnuki in pravnuki. 

 Julijana Smagur iz Šklendrovca pri Podkumu se je pred 90 leti rodila v Svibnem pri Radečah v številni družini Podlesnik. Leta 1953 se je poročila na manjšo kmetijo v Šklendrovec. Rodila je tri hčere in sina, zdaj ima pet vnukov in dva pravnuka. Radi jo obiščejo in pomagajo. Še vedno obdeluje njivo, sama kuha in ob zakurjeni kmečki peči gleda televizijo.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

 Na sončen, a hladen 10. januar 1953 sta si v Komnu obljubila večno zvestobo Anica in Ciril Jovanovski. Sedemdesetletnico zakona pa sta proslavila v Domu upokojencev Ptuj, enoti Olmo-Koper, kjer zdaj živi Ciril. Izhajata iz velikih in preprostih družin. Ciril je zelo mlad zapustil svoj rojstni kraj Badilen pri Strumici v Makedoniji. V Klaričih pri Brestovici na Krasu je spoznal osem let mlajšo Anico in ji začel prinašati šopke vijolic. Po dveh letih sta se vzela in se preselila v Škofije. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, ki so ju razveselili z devetimi vnuki, zdaj imata že sedem pravnukov, to so: Blaž, Patrik, Karin, Julija, Anže, Jure in Jurij.

 Zlatoporočenca Cecilija in Štefan Krampač iz Gornje Bistrice v občini Črenšovci sta si februarja po 50 letih pred istim oltarjem ponovno obljubila zakonsko zvestobo. Štefan je kot šofer avtocisterne v podjetju Integral Lendava prevozil štiri milijone kilometrov po evropskih cestah brez kakršne koli nesreče. Doma je obdeloval vinograd, zdaj pa mu pri vinogradništvu in kletarstvu pomaga sinu. Cecilija, rojena Ritlop, je bila zaposlena kot računovodja v Kmetijski zadrugi Črenšovci. Kljub delu sta vrsto let sodelovala v dramski sekciji Kulturnega društva Ferdo Godina Bistrica. Zakonca Krampač sta aktivna člana Društva upokojencev Črenšovci. Imata dva sinova, štiri vnukinje pa ju ohranjajo mladostna.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media