Naj bo v košari res samo čemaž

Prosti čas | april '23

Čemaž

Spet se je začela sezona nabiranja čemaža, ki odlično popestri spomladanski jedilnik. Vendar ni odveč opozorilo na previdnost, da ga morda ne zamenjamo s podobnimi strupenimi rastlinami.

Najpogosteje se to zgodi, če čemaž nabiramo v šopih, saj se lahko vmes znajde kak list čmerike ali jesenskega podleska. Zato moramo trgati vsak list posebej, da zaznamo značilen vonj po česnu. Listi čemaža so mehki, enojni, nikoli se ne držita po dva skupaj. Nabiramo jih, ko so visoki približno deset centimetrov, saj so takrat ravno prav zreli, kar pomeni, da ostro zapeče, ko ugriznemo vanje.

Nikar čemaža ne zamenjajmo z listi jesenskega podleska, ki so prav tako zeleni, vendar se v spodnjem delu držijo skupaj (rastejo v rozeti), so veliko večji, trši oziroma debelejši in v spodnjem delu žleboviti. Jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Bolnikom v dveh do 12 urah po zastrupitvi postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Kasneje se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. 

Včasih čemaž zamenjajo tudi s čmeriko, ki ima ovalne liste, ki so spodaj mehkodlakavi. Zastrupitev s čmeriko na srečo ni smrtna. Zanjo so značilni slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in »skakajoč« vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in izguba zavesti. Navadno se znaki pojavljajo do 12 ur po zaužitju.

Jesenski podlesek

Redkeje pride do zamenjave čemaža s šmarnico, saj ta običajno ne raste na istem mestu niti ob enakem času kot čemaž. Se je pa že zgodilo, da so otroci zamenjali plodove šmarnice z jagodami. Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.

Pri hujših prebavnih težavah in sumu, da gre za zastrupitev, pokličemo osebnega ali dežurnega zdravnika ali številko 112 in sporočimo, katere znake imamo, kje in kdaj je prišlo do zastrupitve in s katerim strupom. Ali pa obiščemo urgentno ambulanto, dobro je, da s sabo prinesemo ostanek rastline, da bo zdravljenje lažje. 

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media