Kratke zdravstvene

Dobro počutje | april '23

Ne nasedajte prevarantom!

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) opažajo, da sta se močno povečala oglaševanje in prodaja različnih pripomočkov ali živil, ki jim prodajalci pripisujejo lažne zdravilne ali medicinske učinke. Vse pogosteje na domove starejših prihajajo osebe, ki ponujajo merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, gleženjskega indeksa in drugih kazalnikov zdravja ali jih po telefonu vabijo na preventivne zdravstvene preglede. Nikar jim ne nasedajte, te osebe nimajo nobene povezave z zdravstvom, so le akviziterji, ki bi vam radi prodali prehranska dopolnila, mazila, naprave za lajšanje bolečin ali druge »čudežne« medicinske pripomočke. Upoštevajte nasvete ZPS za samozaščito: nikomur, ki ga ne poznate, ne dovolite vstopa v dom, zahtevajte identifikacijo prodajalca in njegovo vizitko; če se že odločite za nakup, akviziterju nikoli ne izročite gotovine vnaprej, ne podpisujete nobenih dokumentov, ne da bi jih prej prebrali ali se posvetovali s kom drugim. Prevare prijavite na tržni inšpektorat.

Izposoja električne negovalne postelje 

Od prvega marca naprej si lahko na naročilnico ZZZS (šifra 0566) brezplačno izposodite električno negovalno posteljo s trapezom za obračanje, varovalnima ograjicama in mizico. V podjetju SOČA OPREMA, d. o. o., vam zagotovijo še hitro brezplačno dostavo in montažo. Za naročilo pokličite na 080 19 01 ali obiščite eno izmed njihovih specializiranih prodajaln v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti ali Kočevju.

Pazite se okuženih klopov

Med klopi, ki so se pojavili s toplejšimi temperaturami, so tudi prenašalci nevarnih bolezni, kot sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko zaščitimo s cepljenjem. Potrebni so trije odmerki cepiva (drugi odmerek po enem do treh mesecev po prvem odmerku in tretji odmerek pet do dvanajst mesecev kasneje, po 60. letu pa poživitveni odmerek na tri leta). Ko so klopi že aktivni in je potrebna čim hitrejša zaščita, se lahko uporabijo »pospešene sheme cepljenja«, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Cepljenje je samoplačniško, cene se gibljejo od 30 do 46 evrov za odmerek. Preverite, nekateri zdravstveni domovi pripravljajo v spomladanskih mesecih ugodne »cepilne« akcije oziroma občine sofinancirajo določeno število odmerkov. Od leta 2019 velja, da imajo brezplačno cepljenje proti KME otroci, ki v tekočem letu dopolnijo eno leto starosti, in odrasli, ki dopolnijo 49 let. Letos so vključeni še zamudniki, tako ZZZS krije strošek treh cepljenj za odrasle, ki so dopolnili 49 let v letu 2019 ali kasneje, ter otroke, ki so se rodili leta 2016 in kasneje. Če še niste cepljeni, poskrbite, da preprečite vbod okuženega klopa. Preden se odpravite na prosto (v park, gozd, na travnik ali domači vrt), se namažite ali napršite z zaščitnim sredstvom – repelentom, katerega vonj odganja klope, z oblačili pokrijte čim več telesa (dolgi rokavi, dolge hlače, pokrivalo). Primernejša so svetla oblačila, ker na njih klopa laže opazimo. Po vrnitvi domov si preglejte telo in se oprhajte. Če opazite klopa, ga čim prej odstranite s pinceto.

Zelo malo primerov tuberkuloze

Tuberkuloza, imenovana tudi jetika ali sušica, je ena najsmrtonosnejših nalezljivih bolezni na svetu, vendar pa se v Sloveniji pojavi zelo redko. Po podatkih univerzitetne klinike Golnik odkrijejo 3,8 primera tuberkuloze na 100.000 prebivalcev. Pogosteje zbolevajo starejši od 65 let, nekoliko pogosteje moški, bolniki s sladkorno boleznijo, dolgoletni kadilci, nezaposleni ali odvisniki od alkohola.

Strokovnjaki opozarjajo, da vojna v Ukrajini prinaša nova tveganja, saj je tam tuberkuloza še vedno pogosta bolezen. Zato je ključno, da se beguncem zagotovi enaka raven zdravstvene zaščite kot drugim prebivalcem, kar zadeva preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje tuberkuloze. Simptomi pljučne tuberkuloze so več tednov trajajoč kašelj, bolečina v prsih in izkašljevanje izmečka, v katerem je lahko tudi kri. Ob tem se lahko pojavijo še povišana telesna temperatura, nočno znojenje, splošna utrujenost, izguba teka in hujšanje. Zdravljenje z več zdravili hkrati ob upoštevanju zdravega načina življenja traja več mesecev. Z uvedbo novih terapij pa se čas zdravljenja skrajšuje, prav tako ni več potrebno dolgotrajno bivanje v bolnišnici.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media