Misli delujejo na podzavest

Dobro počutje | maj '23

dr. Drago Smiljanić

V vsem, kar raste v naravi, pravzaprav najdemo nekaj zdravilnega, blažilnega ali krepilnega za zdravje in dobro počutje. Vendar je z »lekarno iz narave« treba ravnati previdno, pravilno in spoštljivo, pravi dr. Drago Smiljanić, dr. kiropraktike, bioenergetik in radiestezist ter terapevt alternativnih vej naravne medicine.

Zdraviteljski lok Draga Smiljanića seže od uradne medicine, ki jo je študiral na Reki, prek kiropraktike, bioenergije in tradicionalnih medicinskih sistemov, ki jih je proučeval v Indiji, Šrilanki in na Kitajskem, pa vse do naravnega zdravljenja. V zadnjem času, ko se je preselil v Sežano (dela pa tudi na Štajerskem), se posveča receptom iz »naravne lekarne«, od koder tudi farmacija črpa mnoge zdravilne snovi. »Veliko si lahko pomagamo sami – neposredno iz narave. Tako se izognemo stranskim učinkom mnogih zdravil, ko pa so ta nujna, si s pomočjo narave očistimo telo negativnih substanc, ali še bolje, pravočasno preprečimo, da bi se bolezen razvila.« Ob tem pacientom pomaga z bioenergijo, akupresuro in kiropraktiko. S pomočjo te metode odpravlja blokade v energijskem in fizičnem telesu, ki jih zazna že v avri in onemogočajo pretok energije. S pomočjo kiropraktike je pomagal mnogim ljudem z različnimi težavami, tudi pri neplodnosti. »Vzrok za neplodnost je lahko tudi blokada v hrbtenjači, in sicer med tretjim in četrtim vretencem, kjer so živci za spolne organe. S sprostitvijo te blokade energija lahko ponovno steče …« Blokade onemogočajo pretok energij kot tudi pretok tekočin v telesu, kar je lahko vzrok mnogih zdravstvenih težav. 

Ko gre za bolezenska stanja, kombinira več metod, vendar je podpora tako pri uradnem kot pri naravnem zdravljenju pozitivno razmišljanje. »Misli so žive sile, ki delujejo na našo podzavest, zato so lahko zdravilne ali pa destruktivne. Za zdravje mora človek tudi sam marsikaj narediti – od premišljene hrane in rednega gibanja do zavestnega čiščenja telesa in duha.« Mimogrede doda nasvet: »V kopalno kad stresemo 2,5 kilograma morske soli in 1,5 kilograma sode bikarbone, da dobimo kopel proti zakisanosti in za razstrupitev telesa.«

Zakladi v nas in okoli nas

Iz njegove bogate zakladnice znanja sva se osredotočila predvsem na manj znane recepte iz domače lekarne: »Za zdravje je izjemnega pomena pitje tople vode na tešče in pred spanjem. Tudi zdravila naj bi jemali s toplo vodo, še zlasti aspirin. Osnovna sestavina aspirina je breza, ki ima izjemne lastnosti. Kot preventivo zlasti pred srčno in možgansko kapjo si tudi jaz privoščim en aspirin na teden, tabletko zgrizem in jo poplaknem s kozarcem tople vode.«

Na podplatih in dlaneh imamo akupunkturne točke za notranje organe. Ker predvsem starejši težje dosežemo podplate, priporoča, da si ob umivanju rok redno krtačimo dlani, saj si tako zmasiramo akupunkturne točke, kar koristi notranjim organom in nam prinaša več energije in moči. Proti bolečinam si lahko pomagamo z obkladkom iz krompirja in mleka. Neolupljen surov krompir naribamo in dodamo toliko mleka, da dobimo kašasto snov, ki jo položimo na prizadeto mesto. Pomaga pri vnetih sklepih (izsesa vodo iz sklepov) in tudi pri prebavnih motnjah in krčih.  

Drago Smiljanić je zelo sladkosneden. Pravi, da ni nikoli toliko sit, da ne bi mogel pojesti vsaj koščka čokolade, ki jo ima vedno na zalogi. Za vse, ki se taki razvadi ne morejo upreti, svetuje, da dve do tri ure po vnosu sladkorja pojedo kocko kvasa. Za presnovo sladkorja telo porabi veliko vitamina B, ta pa je nujno potreben za živčni sistem. Porabo vitamina B pa lahko zelo učinkovito nadomestimo s kvasom, ki ima obilo vitamina B. Kvas je lahko tudi pomirjevalo – za živce je dragocena kocka kvasa na dan ali pa skodelica vode, v katero zmešamo žličko pivskega kvasa in žličko medu.

Priporoča več ovsa v prehrani, saj znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi, spodbuja delovanje ščitnice, krepi maternico, pomaga pri impotenci, uravnava nivo estrogena, zdravi hemoroide in krčne žile. To je zelo dragoceno živilo, ki čisti črevo, krepi živce in imunski sistem. Drago Smiljanić ga priporoča tudi rakavim bolnikom in vsem, ki želijo telo očistiti kemičnih snovi (posledice težjih zdravil, obsevanj itd.).« Svetuje zdravilno ovseno limonado: v treh litrih vode namakamo pol litra ovsa z luskinami vred, pustimo od šest do 12 ur pri sobni temperaturi. Precejeni tekočini lahko dodamo limono. V hladilniku ta napitek počaka tri dni. 

Tudi cimet je med njegovimi ljubimi začimbami. »Toda šele slina cimet sestavi v zdravilo, zato jo žvečim skupaj z naribanim jabolkom. Cimet je dragocen za sladkorne bolnike, pomaga pa tudi pri vnetem mehurju (v kozarec mlačne vode damo dve žlički cimeta v prahu in eno čajno žličko medu). Pravijo tudi, da redno duhanje cimeta izboljšuje spomin,« še našteva.

Hvalnica zelju, lovorju in oljki

Omeni še fižol, ki po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave, in zelje, ki je v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj zelo cenjeno. Stari Egipčani so mu postavili celo tempelj. Vsebuje vrsto vitaminov, mineralov, kalcij, žveplo, silicij, magnezij, jod in folno kislino, je pa tudi zakladnica železa. Slovi kot eno najboljših čistil za kri in kožo, razstruplja jetra, deluje proti slabokrvnosti, zdravi glavobole (pa tudi mačka), deluje protivnetno in odvajalno. Zeljne liste lahko uporabljamo kot oblogo za pomoč pri celjenju ran, opeklin, podplutb ali razjed.

Ameriška raziskava je pokazala, da dvakrat tedensko uživanje zelja zmanjšuje možnost za razvoj raka debelega črevesa, zelje in zeljna voda ščitita srce, njegovi sulfidi zmanjšujejo krvni tlak, raztapljajo krvne strdke in tako delujejo protiinfarktno. Zato Smiljanić priporoča pitje čaja iz svežega zelja: zelje narežemo, ga prelijemo z vrelo vodo ter pustimo deset minut.

Dragocen je tudi čaj iz lovorovih listov: sveže, lahko tudi posušene, lovorove liste prelijemo z vrelo vodo in počakamo deset do 15 minut. »Čaj med mnogimi zdravilnimi učinki (dragocen je za možgane, krepi mentalne sposobnosti, čisti strupe iz telesa itd.) pospešuje tudi potenje in čisti sluz. Zato ga priporočam ob prehladih. Neverjetno, kako pospešuje izločanje sluzi. Tudi sam sem bil presenečen, kako hitro mi je pomagal.«

Čaj iz olivnih listov deluje protibakterijsko, protivirusno in protiparazitsko in je učinkovit v boju proti mikrobom in bakterijam. Za dva do tri litre čaja potrebujemo 15 do 20 posušenih listov oljke, ki jih kuhamo tri do pet minut in jih nato pustimo stati v vodi še deset minut. Precejenemu čaju lahko dodamo limono, pijemo lahko tudi mrzlega.

Tudi sestavine za lepotne pripravke najdemo v domači shrambi. Za čisto in lepo kožo priporoča masko iz skute in svežega peteršilja. Proti nečisti koži in aknam pomaga maska iz kvasa, ki mu dodamo nekaj kapljic mleka. Starostne pege so trdovratne, toda »radiramo« jih lahko z olupljeno ananasovo skorjo, kar pa je bolje početi pri višji temperaturi (lahko tudi v savni).

Pa še nasvet za ukrotitev lahkote: dobro je uživati kuhano pšenico. En kilogram pšenice kuhamo približno štiri ure, da postane sluzasta in gosta. Porazdelimo jo v majhne jogurtove lončke in postavimo v hladilnik. Pojemo najmanj pet lončkov na dan (druge hrane ne uživamo) in tako lahko dnevno shujšamo za kilogram. Ob tem pijemo jabolčni kompot brez sladkorja, da ostane koža čvrsta in napeta, priporoča Drago Smiljanić.

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media