Podporna vsakdanja opravila pri sodobni dolgotrajni oskrbi

maj '23

DOLGOTRAJNA OSKRBA V SLOVENIJI

Podobni zakoni o dolgotrajni oskrbi v evropskih državah opredeljujejo pravice do pomoči pri osnovnih in podpornih vsakdanjih opravilih. V prejšnji številki smo spoznali osnovna opravila, danes bomo predstavili podporna. Znanje o enih in drugih je bil pogoj, da so države uzakonile pravice do javne pomoči pri oskrbi in da po sprejemu zakona star človek in njegovi svojci te pravice uporabijo.

Podporna vsakdanja opravila so kompleksne spretnosti in znanja, ki jih potrebujemo za uspešno samostojno življenje (mednarodna kratica zanje je IADL – Instrumental Activities of Daily Living). Uporabljajo tudi tujko instrumentalna opravila; slovenski zakon ima ustrezen strokovni pojem »podporna«, namesto jasnejše besede »vsakdanja« pa uporablja »vsakodnevna« (vsakdanje opravilo je redno, dnevno pa je predvsem nasprotje nočnemu). Podpornih vsakdanjih opravil se človek nauči večinoma v obdobju mladosti – so nadgradnja osnovnih. Za zdravje in blagostanje posameznika so manj bistvena kot osnovna, vendar jih potrebuje vsak človek, ker zagotavljajo samostojno in varno življenje v domačem ali drugem okolju.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media