Lesen zabojček s podobo Novega mesta

Zgodbe | maj '23

Lesen zabojček, ki ga je porisal slikar Lamut leta 1943.

Med drugo svetovno vojno je bila najmnožičnejša oblika okupatorjevega nasilja na Dolenjskem izgon civilnega prebivalstva v koncentracijska taborišča. Številne Dolenjke in Dolenjci so v tem obdobju doživeli grozote italijanskih in nemških taborišč in marsikdo se na žalost ni več vrnil domov. Med drugim na tovrstne težke dni spominjajo tudi predmeti, ki so jih nekateri taboriščniki izdelali v internaciji – za svoj spomin, drugim pa v opomin.

Italijanska vojska je predvsem aktiviste Osvobodilne fronte (OF) in sodelavce narodnoosvobodilnega gibanja konfinirala v Italijo že od začetka vojne. Največ ljudi, ne le moških, ampak tudi ostarele, ženske in otroke, pa so v času velike italijanske ofenzive med 16. julijem in 4. novembrom leta 1942 zajeli in poslali v taborišča, kot so bila Gonars, Monigo, Rab, Renicci in Visco. Med njimi je bil tudi Vladimir Lamut (1915–1962), slikar in grafik, ki je v letu 1942 honorarno poučeval na novomeški gimnaziji. Italijani so ga zaradi sodelovanja z OF prvega julija aretirali in ga najprej zaprli v novomeško sodišče, kasneje pa poslali v koncentracijsko taborišče Monigo pri Trevisu, kjer je ostal do 21. marca 1943, ko so ga premestili v Gonars. Domov se je vrnil 3. avgusta 1943.

Novomeški dijaki v Monigu septembra 1942

Čeprav italijanska taborišča v osnovi niso bila uničevalna, je bila stopnja umrljivosti zaradi neustreznih življenjskih pogojev, lakote in s tem povezanimi boleznimi visoka. Taboriščnike so »reševali« in »razveseljevali« paketi s hrano in manjšimi osebnimi stvarmi, na primer oblačili, ki so jih lahko prejemali od svojcev. Pakete so italijanski vojaki pregledali in šele nato odprte oddali naslovniku.

V predstavljenem zabojčku iz smrekovega lesa (38 x 26 x 14 cm) so domači Lamutu poslali hrano. Po izpraznitvi ga je poslikal, saj je s seboj v taborišče vzel kovček s slikarskim materialom. S tušem je narisal panoramsko podobo Novega mesta in druge motive, ki jih je nato pobarval še z vodenimi barvami. Poslikavo je datiral z 31. januarjem leta 1943. Na manjših stranskih ploskvah je narisal ornament v modri in rdeči barvi ter zapisal: »... Tam na Dolenjskem je zdravje moje …« Na nasprotni manjši ploskvi je naslikal gorenjski nagelj v rdeči in zeleni barvi ter napisal Kettejev verz: »... Glej, kak vsled sončnega obiska žarno blesti dolenjska stolica, kako po rosi nje okolica drhti, kako od sreče vriska …« Na večji stranski ploskvi je nad podobo Novega mesta zapisal: »… tja f cestici, prot Novem mesteci …« Spodnja stran je bila namenjena igranju špane, zato je narisal polje za igro, ob straneh pa karikature. Lamut je bil kot slikar ves čas internacije zelo dejaven. Narisal je številne skice in risbe z motivi taboriščnih objektov in podobami taboriščnikov.

INFORMACIJE
Dolenjski muzej Novo mesto
Muzejska ulica 7, Novo mesto
tel. št.: 07 373 11 30
www.dolenjskimuzej.si
e-naslov: dolenjski.muzej@dolenjskimuzej.si

 Marjeta Bregar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media