Vse to je bazilika

Prosti čas | maj '23

Vrt in dom

Bazilika, božilek, bržilka, bosiljek, bažilka so domača imena za rastlino, ki jo radi uporabljamo v kuhinji, koristi pa tudi zdravju. Gojimo jo na zelenjavnem vrtu, visokih gredah, v cvetličnih posodah ali pa kar na delovnem pultu v kuhinji.

Vse bazilike ljubijo sonce in dobro odcedna tla, bogata s hranili. Občutljive so za nizke temperature, zato jih vedno sejemo ali sadimo v najtoplejši del vrta. Ker pa običajno potrebujemo le nekaj primerkov, kupimo raje sadike. Na stalno mesto jih sadimo takrat, ko ni več nevarnosti pozebe, kar je običajno po 15. maju. Rastline niso zahtevne za vzdrževanje in lahko od junija do zmrzali režemo aromatične liste, ki jih uporabljamo sveže ali pa jih shranimo. Če bomo rastlino stalno vršičkali in odstranjevali cvetove, bomo energijo preusmerjali v razvoj listov, da nam bodo ves čas na razpolago. Za shranjevanje režemo liste v suhem vremenu. Sušimo jih v senci in hranimo v dobro zaprti stekleni posodi, sicer izpuhtita vsa zdravilna in začimbna vrednost.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media