Iz tujih medicinskih virov

Dobro počutje | maj '23

Zdravje

Ali se obetajo enostavnejši testi za ugotavljanje raka na debelem črevesu od kolonoskopije? Ali moramo pri pojavu bolečin v križu počivati? 

Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila (FDA) utegne kmalu odobriti krvni test biomarkerja za raka na debelem črevesju, ki bo nadomestil sedanjo kolonoskopijo, ki je za paciente dokaj neprijetna. Farmacevtsko podjetje Guardant Health je pred kratkim sporočilo, da so dokončali prijavo tega testa na FDA, ki velja v svetovnem merilu za najstrožjo ustanovo za odobritve novih diagnostičnih metod in zdravil.

Najboljša terapija je gibanje

Ob bolečinah v križu ne smemo ležati in čakati, da bo bolje. Strah pred dodatno poškodbo ob gibanju je večinoma pretiran, zlasti pri ljudeh s kroničnimi bolečinami v križu. Strokovnjaki priporočajo hitro hojo ter vaje in fizioterapijo. Samo zdravljenje s protibolečinskimi zdravili ne pripomore dosti k izboljšanju. Akutna bolečina v križu se ne glede na morebitno terapijo po določenem času običajno sama umiri. Za kronično bolečino pa je dejansko zelo malo zdravil. 

Pri kroničnih bolečinah je magnetna resonanca (MRI) hrbtenice smiselna le pri bolnikih z resno primarno boleznijo ali s sumom nanjo, ko slikanje pomaga pri postavitvi diagnoze, in pri bolnikih, ki jih pripravljajo na operacijski poseg na hrbtenici. Smiselna je tudi pri bolnikih, kjer obstaja sum na vnetni proces, prav tako pri bolnikih z rakom, kjer obstaja sum na širitev ali ponovitev bolezni. Pri bolnikih z osteoporozo in pri teh, ki dolgo časa jemljejo steroidne hormone, spremembe pokaže že klasična rentgenska preiskava.

Vzrok za pojav kroničnih bolečin v križu so najpogosteje degenerativne spremembe na sklepih in kosteh, ki so povezane s starostjo in jih ni mogoče ozdraviti, s pogostim gibanjem in vajami za vzdrževanje telesnih dejavnosti pa lahko simptome teh pojavov omilimo, sklepe pa obdržimo dlje gibljive in uporabne. 

Covid še vedno straši

V Združenih državah Amerike okužba z novim koronavirusom še vedno predstavlja resno nevarnost za prebivalce, starejše od 64 let. V zadnjem tednu marca letos je po poročanju centra za kontrolo bolezni zbolelo 32.388 prebivalcev ZDA, umrlo jih je skoraj 1600. Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila (FDA) namerava po poročanju časopisa Washington Post v kratkem izdati priporočilo, naj se starejši od 64 let in ljudje s šibko imunostjo, ki so bili cepljeni z zadnjo različico cepiva proti omikronu, odločijo za okrepitveni odmerek cepiva po štirih mesecih od prvega cepljenja. V Kanadi in Veliki Britaniji so že odobrili spomladanska ponovna cepljenja starejših in imunsko šibkih ljudeh.

Prevedla in priredila: Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media