DRUŽENJE

Druženje | maj '23

PESNICA

Na rednem zboru članov je Društvo upokojencev Pesnica 16. marca praznovalo tudi jubilej, in sicer 70. obletnico delovanja. V kulturnem programu so nastopili učenci pesniške osnovne šole pod vodstvom Božene Arnejčič, članica društva upokojencev Rija Mlaker pa je povedala nekaj svojih pesmi. Zbrane goste je pozdravil pesniški župan mag. Gregor Žmak. Predsednik društva Srečko Celcer je med drugim povedal, da so osnovni društveni cilji povezovati vse člane, trenutno jih je 310, jim omogočiti, da bi vsak našel dejavnost, ki ga zanima, osrečuje in sprošča, ter graditi mostove med mladimi in starejšimi. Povezujejo se tudi z Občino Pesnica, včlanjeni so v Zgornjepodravsko pokrajinsko zvezo društev upokojencev Maribor. V društvu delujejo sekcije za pikado, kegljanje na vrvici ter strelska in ribiška sekcija, tvorno sodelujejo tudi z drugimi društvi v občini in zunaj nje, za dosedanje delovanje so lani prejeli priznanje Krajevne skupnosti Pesnica. (Besedilo in fotografija: Marta Kocijan)

 

PODGORCI

Na marčnem zboru članov Društva upokojencev Podgorci, ki šteje 240 članov, so izbrali novo vodstvo. Poslovil se je dolgoletni predsednik Stanko Pignar, ki je društvo vodil polnih 18 let. V tem času je društvo skrbelo za športno, kulturno in družabno udejstvovanje članov in tako tudi za kakovostno preživljanje tretjega življenjskega obdobja krajanov. Nov predsednik je postal Leopold Gašperič, ki si je skupaj z upravnim odborom zastavil smele načrte za prihodnost. (Besedilo in fotografija: Jožica Megla)

OTOČEC

Društvo upokojencev Otočec, ki trenutno šteje 260 članov, je konec marca izvedlo občni zbor, ki so ga z nastopom popestrili učenci OŠ Otočec. Ob 15. obletnici ustanovitve društva so razvili nov prapor in izdali bilten. Predsednik društva Tone Turk je povedal, da so bile vse načrtovane dejavnosti v letu 2022 uspešno izvedene, sprejeli pa so načrt dela za letošnje leto. Štirim članom: Joži Tratar, Mihi Macedoniju, Stanki Bučar in Bojanu Florjančiču je izročil priznanje v zahvalo za neprekinjeno prizadevno delo v društvu. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

MARIBOR

Komisija za kulturo pri PZDU Maribor je marca pripravila literarno srečanje v sodelovanju z Društvom upokojencev Sveta Trojica, kjer gospa Klobučar že 18 let pripravlja literarna srečanja pod imenom Skriti talenti. Na srečanju v Gočovi je sodelovalo 26 literatov iz 15 društev upokojencev PZDU Maribor ter še dva literarna ustvarjalca od drugod: Ema Vizjak s Tišine in Ludvik Škroper iz Murske Sobote. Predstavili so svoja prozna dela in pesmi, branje je popestrila glasba skupine Cvetje v jeseni. Zbrane sta pozdravila tudi predsednik Društva upokojencev Sveta Trojica Darko Perko in župan občine Sveta Trojica David Klobasa. (Besedilo in fotografija: Jožica Prah)

LJUBEČNA

Društvo upokojencev Ljubečna in ljubečenska osnovna šola lepo razvijata medgeneracijsko sodelovanje in dokazujeta, kako pripomore k boljšemu sporazumevanju in spoštovanju. Učenci so s kulturnim programom popestrili zbor članov društva upokojencev. Člani društva so skupaj z učenci izdelovali velikonočne aranžmaje in uredili visoko gredo pri šoli. V naslednjih dneh bodo učenci članom društva upokojencev in krajanom predstavili pet zanimivih raziskovalnih nalog, ki so jih pripravili. Skupaj se bodo podali tudi po »sledeh poljskih opekarn«, spoznavali zdravilna zelišča ter živali in rastje v okolici. Razmišljajo še o nekaterih idejah, ki bi jih njihovo sodelovanje še poglobilo. Prenašanje tradicije in želja po znanju bogatita mlade in starejše in jim delata kakovostnejše življenje.
(Besedilo in fotografija: Milan Brecl)

PIRAN

Kar 113 članic in članov Društva upokojencev Piran se je v začetku aprila podalo na enodnevni izlet proti Gradežu in naprej do Ogleja. Pred občinsko stavbo jih je pričakal podžupan Ogleja, saj sta Piran in Oglej pobratena že od leta 1977, in jih povabil na ogled. Pridružil se jim je še podžupan piranske občine s sodelavci. V sejni dvorani je društveni mešani pevski zbor Bonaca pripravil krajši nastop. Nato so si ogledali baziliko in zgodovinske izkopanine, ob vrnitvi so se ustavili še pri spominskem obeležju padlim vojakom iz prve svetovne vojne v Sredipolju. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

PIVKA

Društvo upokojencev Pivka je 14. aprila organiziralo enajsto revijo upokojenskih pevskih zborov južne Primorske. Nastopili so: ženski pevski zbor Društva upokojencev Pivka pod vodstvom Marcela Štefančiča, Brkinci, moška vokalna skupina Društva upokojencev Postojna, mešani pevski zbor Bonaca iz piranskega društva upokojencev pod vodstvom zborovodkinje Barbare Murata, mešani pevski zbor Avgust Šuligoj iz Društva upokojencev Ilirska Bistrica, njihova zborovodja je Anamarija Surina, mešani pevski zbor Burja Društva upokojencev Postojna, ki ga vodi Jelka Bajc Mikuletič, ter moški pevski zbor Društva upokojencev Bertoki - Prade pod vodstvom zborovodje Jarija Jarca. Strokovna komisija je za najboljšega razglasila postojnski mešani pevski zbor Burja, ki bo nastopil na Dnevih medgeneracijskega sožitja na 12. večeru petja in plesa v Ljubljani. Prireditev sta obogatila nastop učiteljskega pevskega zbora Osnovne šole Pivka, ki ga vodi Damjana Morel, in Franc Gombač z recitacijo Kajuhove Slovenske pesmi. Ob koncu pa so vsi pevci skupaj zapeli Vstajenje Primorske. Več o nastopih lahko preberete na spletni strani Društva upokojencev Pivka (www.dupivka.si). 
(Besedilo: Jožica Knafelc, fotografija: Andrej Knafelc)

BELTINCI

V Sloveniji je 17 lovskih pevskih zborov in 26 skupin lovskih rogistov. Mednje spada tudi Kulturno-umetniško društvo Prekmurski rogisti, ki so praznovali 50. obletnico delovanja. Obenem so se na prireditvi v Beltincih spomnili na 110. obletnico rojstva skladatelja profesorja Jožeta Grleca, ki je leta 1972 skupino ustanovil in napisal več kot 160 skladb za lovske rogove. Lovski rog se oglaša drugače kot druga glasbila. Praviloma je brez ventilov in je nanj mogoče igrati samo osnovne tone. Nekoč je služil le za sporazumevanje na lovu. Skozi čas se je po namenu in izvedbi spreminjal. Prekmurski rogisti so se udeležili devetih mednarodnih tekmovanj rogistov in prejeli kar nekaj priznanj. V skupini je 11 članov, to so: Štefan Fartelj, Štefan Horvat, Vlado Kolman, Rudi Slogovič, Andrej Marušič, Andrej Smodič, Sandi Kropec, Stanko Peterka, Zvonko Kajdič. Že dalj časa pa lovski rog miruje članoma Ivanu Pucku, ki je k rogistom pristopil leta 1982, in Zdenku Bilyju, ki je rogist od leta 1989. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

Člani Društva upokojencev Zadobrova Sneberje - Novo Polje so 22. februarja, prav na njen stoti rojstni dan, obiskali najstarejšo članico Ivanko Novak. Izhaja iz številne družine Kavs iz Slap, kasneje se je preselila k možu v Sneberje. Rodila sta se jima hčerka in sin, ki je žal že pokojni. Delala je v šivalnici usnja v Šentvidu, kamor se je vozila s kolesom. Gospa Ivanka si še sama kuha, za svoje slavje je celo spekla torto.

Veronika Horvat iz Pečarovcev je obrnila 100. list življenja. V mladih letih je hodila na sezonsko delo v Belje in Nemčijo. Po poroki sta z možem kmetovala, skrbela je za sina in hčer, vrsto let je pela v cerkvenem pevskem zboru in nastopala v gledališki skupini. Ponosna je na svoje vnuke in pravnuke, dobro se razume s snaho Regino in ostaja vedrega duha, nasmejana in polna optimizma.

Jelka Pintar iz Novega mesta je 10. marca praznovala 90 let. Rodila se je v Dupljah na Gorenjskem, po vojni se je z družino preselila v Celje, kjer je zaključila šolanje. Štiri leta poučevala v OŠ Zreče. Nato so se vrnili na Dolenjsko, poučevala je v OŠ Šmihel, z možem Rudijem sta imela sina in hčerko, zdaj jo osrečujejo štirje vnuki. Rada rešuje križanke in bere, gleda televizijo in posluša radio.

Predstavnici KO Rdečega križa, predsednik KS in Podkumski pevci so ob njeni  devetdesetletnici obiskali Felicito Jakoš iz Padeža pri Podkumu. Z družino je bila med drugo svetovno vojno izseljena v Nemčijo. Po vrnitvi na izropano domačijo je bilo potrebno začeti znova. Že dvajset let je vdova, izgubila je tudi sina. Sedaj živi pri hčerki, ima tri vnuke in devet pravnukov. Zelo rada bere časopise in  revije ter spremlja dogajanja po radiu in televiziji.

Srečanje nekdanjih sošolcev

Lani je minilo 50 let, odkar so nekdanji učenci Osnovne šole Gornji Petrovci zapustili šolske klopi. Ker se takrat zaradi slabše epidemiološke situacije niso mogli srečati, jim je to uspelo letos. Nekateri so v tujini ali drugih slovenskih krajih, pet pa jih je že pokojnih, tako se je zbralo dvanajst od petindvajsetih nekdanjih sošolcev. Preživeli so lep večer, z glasbo ga je še popestril sošolec Drago Jošar. Dogovorili so se, da se bodo poslej srečevali vsako leto. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media