Ali res potrebujemo prehranska dopolnila?

Dobro počutje | maj '23

Prehrana

V trgovinah in lekarnah najdemo številne pripravke, označene kot prehranska dopolnila, pa to v resnici sploh niso, opozarjajo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Predvsem pa to niso zdravila, zato njihova uporaba ni namenjena preprečevanju bolezni, zdravljenju ali izboljševanju fizioloških funkcij.

V uravnoteženi prehrani, ki je prilagojena potrebam posameznika, je uporaba prehranskih dopolnil povsem nepotrebna, a tudi tvegana, saj raziskave kažejo, da pogosto vsebujejo še druge sestavine dvomljivega izvora in učinka, opozarja izr. prof. Nada Rotovnik Kozjek, vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Potrebujejo jih le posamezniki, ki iz kakršnega koli razloga z običajno prehrano ne zadostijo potrebam organizma (različne bolezni, diete …). Vendar pogosto slišimo, kako nujno naše telo potrebuje omega-3-maščobne kisline, vitamin D ali magnezij, ki je po njenem mnenju eno od najbolj zlorabljenih dopolnil. Kot so bili pred časom zelo modni multivitaminski napitki, so zdaj proteinski dodatki, zlasti med mladimi in (tudi rekreativnimi) športniki. Vendar prof. Rotovnik Kozjek poudarja, da telo dobi zadosti proteinov, če vsak od vsaj treh glavnih obrokov vsebuje od 25 do 30 g beljakovin, odličen naravni vir beljakovin je na primer sirotka. Omega-3-maščobne kisline pa dobimo z uživanjem hladno stiskanih olj, kot sta olivno in bučno olje. Če ga uživamo še dodatno, se večina izloči skozi črevesje in nam ne koristi.

Kot poudarja prof. dr. Aleš Blinc, specialist za žilne bolezni z UKC Ljubljana, žal še ne poznamo zdravil, ki bi očistila žile aterosklerotičnih oblog (je pa mogoče napredovanje ateroskleroze dobro zavirati), ni zdravil, ki bi čudežno odpravila krčne žile (nekatera zdravila zmanjšujejo oteklino in napetost v nogah), in tudi ne obstajajo »naravna« zdravila, ki čudežno uravnavajo krvni tlak in raven krvnih maščob. Zato ne nasedajte lažnim obljubam v oglasnih sporočilih, če jih »reklamirajo« znani slovenski zdravniki, pa gre tako ali tako za prevaro. Kadar vam uživanje prehranskih dopolnil morda svetuje zdravnik, nakup opravite v lekarni oziroma le pri preverjenih proizvajalcih, nikoli jih ne kupujte po spletu.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media