Gibanje upočasni bolezen

Dobro počutje | maj '23

Zdravje

V Sloveniji se zaradi Parkinsonove bolezni zdravi okoli 10.000 ljudi, najmanj deset odstotkov pa je takih, ki še nimajo diagnoze. Zaradi staranja prebivalstva lahko v prihodnje pričakujemo vse večji delež bolnikov, saj v svetu to bolezen ocenjujejo kot najhitreje rastoče nevrološko obolenje.

Parkinsonova bolezen močno vpliva na kakovost življenja bolnika in njegovih bližnjih. Prvim simptomom, kot so motnje spanja in razpoloženja, se sčasoma pridružijo težave z gibanjem, kot so tresavica, počasnost gibov in okorelost, ter nemotorične težave, na primer zaprtje, motnje voha. Z leti se težave stopnjujejo in pojavljajo se nove: motnje ravnotežja, zastoji pri hoji, težave z govorom in požiranjem.

Kot je na posvetu ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni povedala nevrologinja izr. prof. dr. Maja Trošt, vodja Centra za ekstrapiramidne bolezni Nevrološke klinike UKC Ljubljana, poteka bolezni v možganih ne moremo zaustaviti, lahko pa omilimo simptome in izboljšamo kakovost življenja bolnikov. Bolniki imajo na voljo vse poznane načine zdravljenja, vendar so za nekatere terapije zelo dolge čakalne dobe. Poleg zdravil jim koristi (specializirana) fizioterapija, ki je pogosto edina terapija za obvladovanje motenj ravnotežja in okornost.

Koristi namiznega tenisa

Študije kažejo, da lahko redna in vodena telesna vadba upočasni Parkinsonovo bolezen. Še posebej se dobro obneseta ples in igranje namiznega tenisa vsaj dvakrat na teden. Kot pojasnjuje nevrolog doc. dr. Dejan Georgiev, vodja službe za nevrorehabilitacijo na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, se pri vseh aerobnih vadbah izboljšajo motorični simptomi bolezni – hoja, posturalni refleksi in splošna gibljivost. Igranje namiznega tenisa poleg tega vpliva tudi na izboljšanje umskih sposobnosti in razpoloženja. »Namizni tenis je ritmični šport in vemo, da ritmičnost pacientom s Parkinsonovo boleznijo pomaga premagati določene simptome bolezni, kot so zamrznitve pri hoji,« je pojasnil. Vadba namiznega tenisa poteka v sklopu društva Trepetlika v Mariboru, Ljubljani in Kranju, kmalu naj bi jo omogočili še v Celju, Novi Gorici in Murski Soboti. Tako strokovnjaki kot bolniki vključitev v društvo zelo priporočajo, saj s pomočjo laže premagajo marsikatero težavo. Društvo že dolga leta skrbi za ozaveščanje in izobraževanje ter bolnike spodbuja k druženju in redni telesni vadbi. Posebne tabore pripravljajo tudi za novo diagnosticirane bolnike in nove člane. Prizadevajo si za sistemsko ureditev celostne obnovitvene rehabilitacije. Kljub dejstvu, da pomembno izboljša kakovost življenja, le-ta večini bolnikov ni na voljo (izvajajo jo le v Centru za ekstrapiramidne bolezni UKC Ljubljana in na URI Soča). Bolniki s Parkinsonovo boleznijo so v noveli zakona o zdravstvenem varstvu sicer dobili pravico do skupinske zdravstvene rehabilitacije, žal pa se je datum začetka izvajanja novele z letošnjega januarja premaknil na januar 2024.

Vabljeni k sodelovanju 

V Sloveniji poteka prva študija o vplivu namiznega tenisa na hojo in posturalno stabilnost pri Parkinsonovi bolezni, skupaj jo izvajata Univerzitetni klinični center Ljubljana in Fakulteta za šport. V študiji primerjajo osebe s Parkinsonovo boleznijo, ki igrajo namizni tenis, s tistimi, ki le telovadijo, in s tistimi, ki sploh ne vadijo. Rezultati bodo pripomogli h kakovostnejši obravnavi in rehabilitaciji bolnikov, zato k sodelovanju prijazno vabijo še druge bolnike s Parkinsonovo boleznijo. Prijavite se lahko na e-naslovu: dejan.georgiev@kclj.si ali petra.cokelj@gmail.com.

Anita Žmahar, fotografija: Društvo Trepetlika


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media