Kaj nam vse prinaša življenje

Druženje | maj '23

Rokodelci se predstavijo

Delavnica izdelovanja velikonočnih butaric

Zakaj naša sekcija za ročna dela živi? Zakaj naše ženske, pa tudi moški, pletejo, rezljajo, lepijo? Ker sta jih tako naučila njihova babica in dedek, mogoče tudi zato, ker v mladih letih niso imeli televizije ali računalnika, pa so raje ustvarjali. Včasih pa si je pač treba najti delo, pravijo rokodelci.

Sekcija za ročna dela pri Društvu upokojencev Turnišče se je rojevala kar nekaj let. Začelo se je z idejo posameznikov v kulturnem društvu, potem so jih spodbudile razstave po drugih društvih upokojencev in na regijski ravni. Ženske rade rečejo: »Sem videla, pa sem še sama 'probala', enkrat, dvakrat, in ker mi je uspelo, delam.« K motivaciji so zagotovo močno pripomogle tudi vsakoletne Zdusove rokodelske delavnice v hotelu Delfin v Izoli. Najprej smo se o njih pogovarjali, nato smo jih obiskali in zdaj se jih že udeležujemo.

Članice sekcije izdelujejo zelo veliko vezenin bodisi po prosti izbiri avtoric bodisi na določeno tematiko. Marsikatera plete in kar nekaj žensk kleklja. Veliko tudi kvačkajo, naj omenim, da je med njimi Terezija Sobočan, ki je sodelovala v projektu Slovenija kvačka za Guinnessovo knjigo rekordov in nakvačkala občinski grb.

Raznovrstni izdelki iz ličja

Prav tako pogosto izdelujejo razno cvetje iz krep papirja. Včasih moraš potipati cvet, da ugotoviš, ali spada med sveže cvetje ali pa je plod spretnosti nekoga, ki prefinjeno suka škarje in krep papir. Je pa tako, da te rožice potrebujejo vazo, ker sicer ne pridejo do izraza. Ženske jih izdelujejo iz ličja, po naše iz bilja. Poleg tega iz bilja izdelujejo še podstavke, sobne copate, različne košarice ter cekarje. Ustvarjajo še unikaten nakit, pri tem reciklirajo različne materiale, da je včasih prav težko ugotoviti, iz česa je narejen kakšen izdelek. Tudi moškim ne manjka spretnosti. Na sprehodu po obrobjih rek in rečic radi iščejo primerne vrbe, da iz vej spletajo čudovite košare ali košarice.

Nekaj članic DU Turnišče: Doroteja Balažic, Terezija Sobočan, Angela Tešič in Terezija Horvat

Drugi krajani radi uporabljamo te izdelke, saj vemo, da gre za domače ročno delo, in na ta način pokažemo naš odnos do izdelka in do njegovega ustvarjalca. Ročno izdelani izdelki krasijo tudi zelenice po vaseh in tako opozorijo na velikonočne praznike, na jesenski čas ali pričarajo pričakovanja božiča in novega leta ...

Rokodelci pogosto razstavljajo na domačih razstavah in gostovanjih po drugih društvih. Svoje znanje radi delijo. Tako so letos že pripravili ročnodelsko delavnico na pustni torek v osnovni šoli Turnišče, kjer so izdelovali okraske iz krep papirja za pozvačina; druga je bila pred cvetno nedeljo na Luštovi domačiji v Renkovcih, kjer so izdelovali velikonočne butarice. Na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani 24. maja pa bo Društvo upokojencev Turnišče pripravilo še delavnico izdelovanja izdelkov iz ličja. Vabljeni!

Besedilo in fotografiji: Danica Kocet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media